Αφήστε την κοροϊδία και κουρέψτε τα δάνεια του κόσμου!
Ενώ σχεδόν όλα τα χρήματα της επόμενης δόσης –που... κάποια στιγμή θα πάρουμε– θα πάνε στις τράπεζες, το υπουργείο Ανάπτυξης εμπαίζει τους Έλληνες με δήθεν ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους δανειολήπτες
Η πολυαναμενόμενη ρύθμιση του υπουργείου Ανάπτυξης για τα δάνεια, που ακούγαμε τόσο καιρό ότι θα μας σώσει και θα ελαφρύνει τα ελληνικά νοικοκυριά από τα βάρη, διέρρευσε χθες το βράδυ και αποδείχτηκε μια τεράστια... φούσκα.
Διότι μπορεί ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης να τις προπαγανδίζει «ως ρυθμίσεις – ανάσα για τους δανειολήπτες», ωστόσο η σκληρή αλήθεια είναι διαφορετική.
Οι Έλληνες με τα Μνημόνια που έχουν υπογραφεί έχουν φτάσει στο σημείο μηδέν.
Πώς είναι ποτέ δυνατόν όταν μια οικογένεια δεν έχει χρήματα για να ταΐσει τα παιδιά της, να σκεφτεί το δάνειο στην τράπεζα;
Τι τον ενδιαφέρει τον Έλληνα που μετρά και το τελευταίο ευρώ για να βγάλει το μήνα και να καταφέρει να προσφέρει τα βασικά στην οικογένειά του η τετραετής περίοδος χάριτος;
Τι τον αφορά η βελτίωση του "Τειρεσία"; Μήπως θα πάρει κι άλλο δάνειο;
Ή ακόμα χειρότερα; Τι να το κάνει αυτός ο Έλληνας το «πρόγραμμα επιβράβευσης, από την κάθε τράπεζα, όσων αποπληρώνουν στην ώρα τους τα δάνειά τους»;
Εάν πραγματικά το υπουργείο Ανάπτυξης και ο λαλίστατος κ. Χατζηδάκης ήθελαν να βοηθήσουν τους Έλληνες να ανασάνουν θα προχωρούσαν σε κούρεμα των δανείων. Όπως, το έχουν υποσχεθεί άλλωστε. Όπως έχει γίνει και με τα χρωστούμενα της χώρας, μέσω του περίφημου PSI. Γιατί να μη γίνει και για τους πολίτες της; Αν πραγματικά ενδιαφέρονταν για τον κόσμο, θα πίεζαν την κατάσταση, θα έψαχναν τις λύσεις, θα διαπραγματεύονταν, θα έκαναν πραγματικά ό,τι μπορούσαν για να βοηθήσουν τον ελληνικό λαό. Με έργα, όχι με λόγια.
Άλλωστε ο ίδιος ο Κ. Χατζηδάκης, παρά το θετικό κλίμα που καταβάλλεται προσπάθεια να δημιουργηθεί, παραδέχθηκε ότι δεν μπορούσαν να γίνουν διαγραφές μέρους των χρεών των δανειοληπτών, αφού σε αυτό διαφωνούν η τρόικα και οι τράπεζες. Με τον τρόπο αυτό ουσιαστικά παραδέχεται ότι οι όποιες πρωτοβουλίες του υπουργείου Ανάπτυξης απλά εξυπηρετούν τις τράπεζες, που θέλουν να εμφανίσουν μειωμένες τις επισφάλειες τους, ειδικά τις προερχόμενες από τους μισθωτούς του δημοσίου τομέα και όχι τους δανειολήπτες. Κι όλα αυτά, την ώρα που είναι οι τράπεζες ο μεγάλος κερδισμένος και από την δόση –που περιμένουμε και δεν έρχεται- αφού στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα κατευθυνθεί σχεδόν το σύνολο των κεφαλαίων. Κι όμως, Χατζηδάκης και τράπεζες δε βρήκαν ούτε καν μερικά ψίχουλα να πετάξουν στους δανειολήπτες. Προτίμησαν να κοροϊδέψουν ξεδιάντροπα ολόκληρο τον ελληνικό λαό, με ανακοινώσεις περί «ρυθμίσεων-ανάσα»!..
Η πραγματικότητα από την πρωτοβουλία του υπουργείου Ανάπτυξης για ρυθμίσεις είναι η εξής:
-Αφορούν μόνον δάνεια στεγαστικά ή ενυπόθηκα και όχι την μεγάλη μερίδα των καταναλωτικών. Επίσης αφορούν ακίνητα με αντικειμενική αξία μέχρι 180.000 ευρώ.
-Σχετίζονται με δανειολήπτες μισθωτούς ή συνταξιούχους αποκλειστικά, αποκλείοντας όλους τους υπόλοιπους, με οικογενειακό, προσοχή όχι ατομικό, ετήσιο εισόδημα που φθάνει τα 25.000 ευρώ. Στο εισόδημα αυτό για να εμπίπτουν στη ρύθμιση θα πρέπει να έχουν υποστεί μείωση της τάξης του 35%. Άρα μιλάμε για ετήσιο οικογενειακό εισόδημα της τάξης των 15-17.000 ευρώ. Όλες οι άλλες κατηγορίες δανειοληπτών απορρίπτονται.
-Δεν προβλέπεται οποιαδήποτε περικοπή των υπερβολικών τόκων που τους έχουν επιβληθεί, για να διευκολυνθούν, αλλά μόνον επιμήκυνση και μείωση επιτοκίων, στο 1,5%. Προσοχή! Μιλάμε κατά βάση για στεγαστικά και ενυπόθηκα, άρα η μείωση των επιτοκίων δεν είναι δα και εντυπωσιακή, δεδομένων των συνθηκών αλλά και βάσει των προεκλογικών υποσχέσεων ότι οι δανειολήπτες θα πλήρωναν δόσεις μέχρι του 30% των μηνιαίων αποδοχών τους.
-Αναφέρεται σε μια περίοδο χάριτος μέχρι 4 χρόνια, με αόριστο τρόπο και αφήνοντας τις όποιες αποφάσεις στις ίδιες τις τράπεζες. Σημειωτέον όμως ότι και σε αυτό το διάστημα οι τόκοι θα τρέχουν κανονικά και το σύνολο του ποσού θα πολλαπλασιάζεται με γεωμετρική πρόοδο. Άρα η περίοδος χάριτος θα πρέπει να γίνει αντιληπτή ως επιμήκυνση.
-Υπάρχει εξαγγελία για βελτίωση της λειτουργίας του «Τειρεσία», η οποία πλέον όμως είναι επιβεβλημένη, αφού εξαιτίας των συνθηκών της βίαιης πτωχοποίησης , οι αναφορές στον «Τειρεσία» είναι για τόσο μεγάλη μερίδα των πολιτών, που η όλη διαδικασία έχει εκ των πραγμάτων ακυρωθεί.
-Προβάλλεται ως θετική ρύθμιση η ενίσχυση της εξωδικαστικής διαδικασίας διακανονισμών, δανειοληπτών και τραπεζών, ως εφαρμογή του πράγματι ευνοϊκού νόμου Κατσέλη, με το δικαιολογητικό ότι οι δικαστικές διενέξεις, λόγω φόρτου εργασίας των αρμόδιων δικαστηρίων καθυστερούν, με τις δικασίμους σημερινών διενέξεων να φθάνουν να εκδικασθούν το 2018-2019 (αντί του 6μηνου που προβλέπει ο νόμος). Και στο σημείο αυτό το υπουργείο Ανάπτυξης προσπαθεί να εξυπηρετήσει τις τράπεζες και όχι τους δανειολήπτες όπως ισχυρίζεται. Γιατί με τα σημερινά δεδομένα, μετά την προσφυγή, οι υποχρεώσεις του δανειολήπτη παγώνουν μέχρι την εκδίκαση, άρα δημιουργείται μια αυτόματη περίοδος χάριτος για τον δανειολήπτη και ένα κενό για τις τράπεζες. Επίσης μπορούμε να αναλογισθούμε τι είδους εξωδικαστικός συμβιβασμός μπορεί να προκύψει μεταξύ των κραταιών νομικών τμημάτων των τραπεζών και των εξαθλιωμένων , νεόπτωχων δανειοληπτών που είναι αμφίβολο αν θα έχουν τη δυνατότητα να προσλάβουν επ' αμοιβή δικηγόρο, για να υπερασπισθεί τα συμφέροντα τους.
Οι ρυθμίσεις αυτές, βέβαια, δεν έχουν καμία σχέση με τις προεκλογικές δεσμεύσεις, αλλά ούτε με την πραγματική κατάσταση στα νοικοκυριά, που κινδυνεύουν στο τέλος του 2013 να χάσουν μαζικά τα σπίτια τους ή τις περιουσίες τους.
Για μια ακόμη φορά μας κοροϊδεύουν κατάμουτρα, την ώρα που με τις αποφάσεις τους εκτελούν εντολές της τρόικας και εξυπηρετούν τα συμφέροντα των τραπεζών.