Μ. Σαλμάς: «Δεν πιστεύουμε στη δραστική ουσία»

«Δεν πιστεύουμε το μέτρο της συνταγογράφησης με δραστική ουσία και με ισοδύναμα μέτρα ελπίζουμε να το καταστήσουμε ανενεργές.

Μ. Σαλμάς: «Δεν πιστεύουμε στη δραστική ουσία»
4'

Ήδη, πετύχαμε από τη διαπραγμάτευση τις εξαιρέσεις στη συνταγογράφηση του 15%, καθώς και τις εξαιρέσεις για τους ρυθμισμένους ασθενείς, τους ανοσοκατεσταλμένους, τους χρονίως πάσχοντες».

Με τα λόγια αυτά, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς, προσπάθησε να εξηγήσει τις απίστευτες αλλαγές που έχουν συμβεί στο χώρο της υγείας κατ΄ επιταγήν της τρόικας, ως προαπαιτούμενα για τη λήψη της δόσης.

Έσπευσε βέβαια να διευκρινίσει ότι όλα τα προαπαιτούμενα στο χώρο της υγείας έχουν ολοκληρωθεί, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν θα υπάρξουν άλλα μέτρα.

Σε ότι αφορά τη συνταγογράφηση με τη δραστική ουσία, είπε ότι ο διευθυντής δημοσιονομικών της Κομισιόν Τζ. Καρόνε δέχθηκε τις εξαιρέσεις, οπότε αύριο το σύστημα θα λειτουργήσει πιλοτικά, σε επίδειξη για την τρόικα, και θα τεθεί σε εφαρμογή στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση την ερχόμενη Παρασκευή, ώστε τα λάθη που θα εντοπιστούν, να διορθωθούν μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Για τις εξαιρέσεις που έχουν επιτευχθεί από την υποχρεωτική εφαρμογή του μέτρου, ο κ. Σαλμάς προανήγγειλε το ενδεχόμενο έκδοσης σχετικής εγκυκλίου με προσδιορισμό των φαρμάκων και των θεραπευτικών κατηγοριών υπό εξαίρεση.

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση για τη δραστική ουσία, οι γιατροί υποχρεούνται να «συνταγογραφούν, καθολικά, με βάση την διεθνή ονομασία της δραστικής ουσίας» και υποχρεούνται να ενημερώνουν τον ασφαλισμένο πριν την εκτέλεση της συνταγής, για το φθηνότερο διαθέσιμο φάρμακο στην αγορά, καθώς και για τη διαφορά που θα πληρώσει, αν προτιμήσει κάποιο άλλο. Ο φαρμακοποιός και ο ασφαλισμένος δεν έχουν δικαίωμα αλλαγής φαρμάκου που έχει συνταγογραφηθεί, με άλλο φάρμακο, διαφορετικής δραστικής ουσίας.

Οι εξαιρέσεις, που ακολουθούν, προσδιορίζονται με βάση ιατρικά και επιστημονικά δεδομένα και με γνώμονα την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια της θεραπείας, αλλά και τη σωστή διαχείριση των ασθενών. Σ΄αυτές τις περιπτώσεις, η συνταγογράφηση γίνεται με βάση την εμπορική ονομασία και απαγορεύεται η υποκατάσταση του φαρμάκου.

Αφορούν ινσουλίνες, παράγωγα αίματος, εμβόλια, βιοτεχνολογικά προϊόντα και τα συνδυασμένα προϊόντα που δεν μπορούν άμεσα να υποκατασταθούν ή να αλλάζουν.

Για πρώτη φορά αναγνωρίζεται το «στενό θεραπευτικό εύρος» για θεραπείες οι οποίες απαιτούν ρύθμιση του ασθενή όπως παθήσεις της καρδιάς, του θυρεοειδή, των πνευμόνων κλπ. Εξαιρούνται επίσης φάρμακα με υψηλή τοξικότητα όπως οι χημειοθεραπείες ή φάρμακα που αφορούν την επιληψία, ψυχιατρικά νοσήματα, το άσθμα και τα χρόνια εκφυλιστικά και αυτοάνοσα νοσήματα, καθώς και φάρμακα για τη χορήγηση των οποίων απαιτούνται ειδικές συσκευές.

Επίσης, εξαιρούνται τα φάρμακα για παιδιά, εγκύους και άτομα άνω των 67 ετών. Μάλιστα για τη σταθεροποίηση των ρυθμισμένων ασθενών, καθιερώνεται και το φάρμακο της «πρώτης φοράς».

Δηλαδή η πρώτη συνταγή για ασθενείς με χρόνια πάθηση θα γίνεται πάντα με την δραστική ουσία και θα επιλεγεί κάποιο συγκεκριμένο φάρμακο. Στην συνέχεια αν υπάρξει ορθή ρύθμιση με το φάρμακο αυτό, διατηρείται η επιλογή αυτή υποχρεωτικώς με την αναγραφή πλέον της εμπορικής ονομασίας του φαρμάκου της πρώτης φοράς και δεν μπορεί να γίνει αντικατάσταση.

Ελλείψεις

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας είχε συνάντηση με τον πρόεδρο του ΕΟΦ καθ. Γιάννη Τούντα, εξαιτίας των πολλαπλών ελλείψεων που παρατηρούνται σε σειρά φαρμάκων, προκαλώντας σοβαρή ταλαιπωρία στους ασθενείς.

Σύμφωνα με τους κ.κ. Σαλμά και Τούντα, οι ελλείψεις περιορίζονται σε 30 προϊοντα, για τα οποία αύριο θα υπάρξει έλεγχος και λήψη μέτρων ανάλογα με το σημείο της εφοδιαστικής αλυσίδας που βρίσκεται το πρόβλημα.

Ήδη ο κ. Τούντας σημείωσε ότι αποφάσισε απαγόρευση εξαγωγών για φαρμακα σε έλλειψη λόγω παραλλήλων εξαγωγών.

Για τη διευκόλυνση γιατρών και ασθενών όμως, μέσω του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, ο ΕΟΦ θα δέχεται ενημέρωση από την ερχόμενη Δευτέρα για τις ελλείψεις φαρμάκων, οι οποίες θα δημοσιοποιούνται με ανάρτηση στην ιστοσελίδα του ΕΟΦ.

Παράλληλα όμως τόνισαν ότι το πρόβλημα ελλείψεων φαρμάκων υπάρχουν ελλείψεις σε ολόκληρη την Ευρώπη, είτε λόγω μέτρων τιμολόγησης, συμβάσεων βιομηχανίας με φορείς περίθαλψης, είτε ακόμη και λόγω ελλείψεων πρώτων υλών.

Διαβάσατε επίσης:

H δραστική ανοίγει το δρόμο για να καταπιεί η Teva τα φαρμακεία μας

Ποινικό αδίκημα η αλλαγή φαρμάκου!

Η τρόικα καταδικάζει σε θάνατο τα παιδιά και τους γέροντές μας!

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή