Η αλήθεια για την έρευνα Πανάρετου και τα «προσόντα» του Μάριου Σαλμά
Ο διορισμός του υφυπουργού Υγείας της κυβέρνησης Καραμανλή κ. Μάριου Σαλμά στη θέση του επίκουρου καθηγητή Περιγραφικής Ιατρικής με μια πράξη από τον πρύτανη ανέφερε απλώς ότι «έχει τα νόμιμα προσόντα».
Αυτά τα προσόντα, για τα οποία καμαρώνει ο κ. Μάριος Σαλμάς, προσπάθησε να εντοπίσει ο πρώην υφυπουργός Παιδείας κ. Γιάννης Πανάρετος όταν χρειάστηκε αλλά μάλλον θα χαρακτηριζόταν «άνθρακες» ο… «θησαυρός».
Όσοι γνωρίζουν το σημερινό αναπληρωτή υπουργό Υγείας από την εκλογική περιφέρειά του σχολιάζουν ότι εξ αιτίας των λειψών προσόντων του επιδίδεται σε λεονταρισμούς (όταν έχει εξουσία), ανοίγοντας μέτωπα με όποιον θεωρεί αντίπαλό του κι όχι καλύτερό του. Μια βόλτα στα νοσοκομεία Μεσολογγίου και Αγρινίου αρκούν για να ακούσει κανείς απίστευτες ιστορίες ακόμα και για οδηγούς που δίνουν εντολές σε διοικητές στο όνομα του «κυρίου υπουργού», του… μεγαλοπρεπούς.
Η έρευνα του κ. Γιάννη Πανάρετου πρέπει να ενόχλησε τον κ. Μάριο Σαλμά σε τέτοιο βαθμό ώστε όταν αναζητήσαμε επαρκείς απαντήσεις από στελέχη της Ιατρικής Σχολής αντιμετωπίσαμε την αμηχανία όλων όσων απευθυνθήκαμε!
Από φόβο απέφυγαν κάθε συζήτηση, με ευγένεια μας υπενθύμισαν τι έχουν καταγγείλει κατά καιρούς «διοικητές που εκπαραθυρώθηκαν από νοσοκομεία της Αιτωλοακαρνανίας» και ζήτησαν να τονίσουμε απλώς το συμπέρασμα του ελέγχου νομιμότητας που ζήτησε ο κ. Γιάννης Πανάρετος.
Τι λέει το έγγραφο
Με αυτό το στοιχείο αντιγράφουμε από το έγγραφο Φ.122.2/78/122938π.ε. (β)/Β2 που εκδόθηκε στις 2 Ιουνίου 2011 ότι «κατά τον έλεγχο του Υφυπουργού (δηλ. του κ. Πανάρετου) που ασκήθηκε κατόπιν προσφυγής, διαπιστώθηκαν πλημμέλειες στη διαδικασία εκλογής αυτού, οι οποίες καθιστούν παράνομη την εκλογή και την πράξη διορισμού του». Έτσι ακυρώθηκε η πράξη διορισμού του κ. Μάριου Σαλμά.
Η πρώτη εντύπωση που αφήνει μια τέτοια απόφαση έχει πολιτική χροιά. Πιθανώς ο υφυπουργός Παιδείας της κυβέρνησης του κ. Γιώργου Παπανδρέου ήθελε να λειτουργήσει «εκδικητικά» προς τον βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας της Ν.Δ. και στενό συνεργάτη του κ. Αντώνη Σαμαρά.
Μια πιο επίμονη έρευνα με την υπόδειξη προσώπων που γνωρίζουν τις προσωπικές στρατηγικές κι επιδιώξεις του αναπληρωτή υπουργού, όσο βρίσκεται (κι όσο θα βρίσκεται) σε υπεύθυνες θέσεις ή σ’ ένα κόμμα εξουσίας οδηγούν αλλού.
Πριν εκδοθεί αυτή η απόφαση από το γραφείο του κ. Πανάρετου συνετάχθη εννιασέλιδη έκθεση που αφορούσε στον έλεγχο νομιμότητας ο οποίος διεξήχθη για την εκλογή του κ. Σαλμά στη θέση του επίκουρου καθηγητή Περιγραφικής Ανατομίας στην Ιατρική Σχολή Αθηνών. Στάλθηκε στον τότε πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Θεοδόσιο Πελεγρίνη με αριθμό πρωτοκόλλου Φ.122.2/77/122938π.ε. (α)/Β2.
Στην έκθεση αυτή γίνεται ανάλυση των παρατυπιών που έγιναν για να διοριστεί ο εν ενεργεία υφυπουργός Υγείας ως επίκουρος καθηγητής στην Ιατρική Σχολή.
Παρατυπίες και άλλα περίεργα
Για παράδειγμα, εκλογή ή αναβάθμιση ενός ενδιαφερομένου στη θέση του επίκουρου καθηγητή μπορεί να «γίνει εάν έχει τουλάχιστον δύο χρόνια αυτοδύναμης διδασκαλίας μετά την απόκτηση του διδακτορικού διπλώματος στο γνωστικό αντικείμενο του Τομέα ή τουλάχιστον δύο χρόνια εργασίας σε αναγνωρισμένα ερευνητικά κέντρα της χώρας ή της αλλοδαπής ή αναγνωρισμένο επαγγελματικό έργο σε σχετικό επιστημονικό πεδίο ή συνδυασμός των παραπάνω».
Επίσης απαιτούνται «πρωτότυπες δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά είτε αυτοδύναμες ή σε συνεργασία με άλλους ερευνητές ή πρωτότυπη επιστημονική μονογραφία πέρα από τη διδακτορική διατριβή ή συνδυασμός των παραπάνω. Για την εκλογή θα συνεκτιμάται κατά πόσο το συνολικό έργο του υποψηφίου θεμελιώνει προοπτικές ακαδημαϊκής εξέλιξής του».
Ο κ. Σαλμάς δεν διέθετε κάποια από τις παραπάνω προϋποθέσεις. Απέκτησε το διδακτορικό του τον Οκτώβριο του 1997, τον Απρίλιο του 1999 εξελέγη λέκτορας της Ιατρικής Σχολής, ενώ τον Ιούνιο του ίδιου έτους δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 92 (τ.Ν.Π.Δ.Δ./11.06.1999) η πρυτανική πράξη διορισμού του.
Από το Μάρτιο του 2000 έως και σήμερα οι ψηφοφόροι της Αιτωλοακαρνανίας τον εκλέγουν βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, συνεπώς με τις ισχύουσες διατάξεις του Συντάγματος, τα καθήκοντά του ως μέλος ΔΕΠ έχουν ανασταλεί.
Εφ’ όσον μάλιστα ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας θα ήθελε να ασχοληθεί με ακαδημαϊκές δραστηριότητες στο μέσον της πέμπτης δεκαετίας της ζωής του θα μπορούσε να το κάνει, χωρίς να υπολογίζει και τις 117.552 ευρώ της βουλευτικής αποζημίωσης (όπως τη δήλωσε για το 2009). Αντ’ αυτού κάποιος κακοπροαίρετος θα μπορούσε να σκεφθεί ότι ο κ. Σαλμάς θέλει και την πίτα (της εξουσίας) ολόκληρη αλλά και το σκύλο χορτάτο (αν δεν εκλεγεί).
Έτσι λοιπόν διορίσθηκε με την πράξη 332 της 27ης Αυγούστου 2008 ως επίκουρος καθηγητής Περιγραφικής Ανατομίας αφήνοντας πίσω έναν ιατρό παθολογοανατομίας κι έναν χειρουργό ορθοπεδικό, οι οποίοι ενδιαφέρονταν για τη θέση από τον Σεπτέμβριο του 2007. Το τι έγινε στην εισηγητική επιτροπή δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αλλά προφανώς και δεν τηρήθηκαν αξιοκρατικά και αντικειμενικά κριτήρια.
Δεν τον γνώριζαν!
Αντιγράφουμε από το έγγραφο του κ. Πανάρετου προς τον κ. Πελεγρίνη: «Όπως προέκυψε από το πρακτικό της κρίσης, το μέλος της εισηγητικής επιτροπής, την κυρία x, κατέθεσε στην τοποθέτησή της ότι: “δεν γνωρίζω τον κ (...) επί της ουσίας στο εργαστήριο Ανατομικής. Όπως ακούσατε διορίστηκε τον Ιούνιο νομίζω το 1999. Το καλοκαίρι είναι νεκρή περίοδος. Τον Οκτώβριο που ξεκινήσαμε ήρθε στην αίθουσα Ανατομών για πολύ λίγες φορές και δεν ήταν στο εργαστήριο. Τα υπόλοιπα δεν τα γνωρίζω. Ούτε το εκπαιδευτικό του έργο, γιατί όπως σας είπα δεν ήταν και βασίζομαι στη μαρτυρία όπως έχουμε πει του καθηγητή κ. (...) όπως και των καθηγητών της Θεσσαλονίκης οι οποίοι τον είχαν περισσότερο καιρό κοντά τους στο εργαστήριο Ανατομικής” (…)».
Κι έτσι δεν θεωρήθηκε νομίμως αιτιολογημένη η εισηγητική έκθεση υπέρ του κ. Μάριου Σαλμά και σύμφωνα με τον τότε υφυπουργό Παιδείας η διαδικασία εκλογής δεν ήταν σύννομη, είχε παρατυπίες και ακυρώθηκε η πράξη διορισμού.
Τότε ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας ξεσήκωσε θεούς και δαίμονες λένε κομματικά στελέχη της Ν.Δ. στην εκλογική περιφέρειά του. Αφού κατηγόρησε εσωκομματικούς αντιπάλους του εκείνη την εποχή όπως ο κ. Δημήτρης Σταμάτης (ο οποίος έχει συνταχθεί πολιτικά με τους «Ανεξάρτητους Έλληνες») ή ο κ. Κώστας Καραγκούνης. Μετά εξέφρασε αιτιάσεις εναντίον πρώην υπουργών του ΠΑΣΟΚ και τελικά, καταλόγισε προσωπικά κίνητρα στον κ. Πανάρετο! Θράσος σκεφθήκατε; Ρητορικό!
Το καλύτερο, πάντως, έμεινε για το τέλος.
Να και η Διαμαντοπούλου
Έξι μήνες μετά την αποκάλυψη του αδιαφανούς διορισμού στη θέση του επίκουρου καθηγητή και τις αντιδράσεις του κ. Σαλμά εναντίον του κ. Πανάρετου, παρενέβη η τότε υπουργός Παιδείας κ. Άννα Διαμαντοπούλου!
Η υπουργός που γνωρίζει το εκπαιδευτικό σύστημα ως «μαχόμενη φεμινίστρια» που είχε την ευκαιρία να ζήσει «όλες τις εκφάνσεις του ελεύθερου (…) πλέον φοιτητικού κινήματος» ακύρωσε την αντικειμενική και διαυγή έρευνα ενός διακεκριμένου ακαδημαϊκού όπως ο κ. Πανάρετος. Όχι μόνο τον «άδειασε» με το ΦΕΚ 920 Γ’ που εκδόθηκε στις 7 Νοεμβρίου 2011 αποκαθιστώντας τον κ. Σαλμά στη θέση «του». Αποδέχθηκε και την προκλητική «αίτηση θεραπείας» που κατέθεσε!
Δηλαδή την ώρα που η Ελλάδα βρισκόταν ήδη σε φάση χρεοκοπίας, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ. Μάριος Σαλμάς επικαλέστηκε από τον κώδικα διοικητικής διαδικασίας, σύμφωνα με τον νόμο 2690/99, αποκατάσταση της υποτιθέμενης υλικής ή ηθικής βλάβης των έννομων συμφερόντων του, που προκαλείται από ατομική διοικητική πράξη!
Και όλα αυτά χωρίς την ίδια τεκμηρίωση που είχε φροντίσει να έχει ο κύριος Πανάρετος με την εννιασέλιδη έκθεσή του πριν καταλήξει στο δικό του συμπέρασμα που είχε ακυρώσει τον διορισμό του Σαλμά. Στην κυρία Διαμαντοπούλου αρκούσε μια ατομική γνωμοδότηση του ΝΣΚ και «το γεγονός ότι η από 5-7-2011 αίτηση θεραπείας του κ. Σαλμά έγινε αποδεκτή από την Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων».
Με αυτές τις αντιλήψεις ασκεί εξουσία ο συνεργάτης του κ. Σαμαρά και με αυτές τις αντιλήψεις προωθεί «μεταρρυθμίσεις» στον ευαίσθητο τομέα της Υγείας. Πρώτα διασφαλίζει τις προσωπικές απαιτήσεις του χρησιμοποιώντας κάθε μέσο αδιαφορώντας ακόμα και για εκείνους που τον έστειλαν στη Βουλή ως εκπρόσωπό τους, ο οποίος υποτίθεται ότι πρέπει να αντισταθεί ώστε να μην κοπούν συντάξεις και μισθοί.
Τι είπατε πως ανέφερε η πράξη 332 του πρυτάνεως στο Πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Χρήστου Κίττα; Ο τότε εν ενεργεία υφυπουργός διορίσθηκε έχοντας τα «νόμιμα προσόντα». Καλό διότι στην καθαρεύουσα το «ΝΟΜΙΜΟΝ» διαβάζεται από αριστερά προς τα δεξιά και αντιστρόφως…
Διαβάστε επίσης:
Πώς ο Μάριος διορίζει… και ο Σαλμάς προσλαμβάνεται!
Η δραστική ουσία σκοτώνει (και) τη λογική!
Χρηματοδότηση ΕΟΠΥΥ από την περιουσία των ταμείων ετοιμάζει ο Σαλμάς..