Συνάντηση Λυκουρέντζου με τον Γερμανό ομόλογό του
Τεχνοκρατική υποστήριξη από τη Γερμανία για τη διοίκηση των νοσοκομείων και την εφαρμογή κλειστών νοσηλίων, στα πλαίσια των μέτρων του Μνημονίου, ζήτησε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε σήμερα με τον Γερμανό ομόλογό του Daniel Bahr.
Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός υποσχέθηκε υποστήριξη σε ζητήματα οργάνωσης και χρηματοδότησης των νοσοκομείων, διαμόρφωσης τιμών και κάλυψης της χώρας με φάρμακα και αποτελεσματική οργάνωση ολόκληρου του συστήματος υγείας στην Ελλάδα.
Εν μέσω των πιο έντονων κοινωνικών αντιδράσεων που έχουν υπάρξει ποτέ στη χώρα, σε περίοδο ειρήνης, και μάλιστα στον ευαίσθητο τομέα της υγείας, οι δύο υπουργοί συζήτησαν τους τρόπους υλοποίησης των μέτρων του μνημονίου, με τον Έλληνα υπουργό να δηλώνει ότι η παρατεταμένη οικονομική κρίση κινδυνεύει να μετατραπεί σε κοινωνική κρίση, σημειώνοντας πως η Ελλάδα έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις της.
Συγκεκριμένα, ο κ. Λυκουρέντζος έθεσε το θέμα της μείωσης των δαπανών, όπου παρατηρείται σπατάλη στο σύστημα υγείας, τονίζοντας ότι «η υλοποίηση των μεταρρυθμιστικών τομών απαιτεί τεχνογνωσία, εμπειρία, καλή συνεργασία και για αυτό» ζήτησε την συμπαράσταση της Γερμανίας στην προσπάθεια των μεταρρυθμιστικών αλλαγών.
Αναφέρθηκε μάλιστα στη λειτουργία έξι επιτροπών για την υγεία στο πλαίσιο της Task Force, με την οποία αξιοποιείται η τεχνογνωσία 100 εμπειρογνωμόνων, όμως σημείωσε ότι «η παρατεταμένη οικονομική κρίση στη χώρα μας εμπεριέχει τον κίνδυνο να προσλάβει το χαρακτήρα κοινωνικής κρίσης, με επιπτώσεις στους πολίτες και στην υγεία τους. Αντιμετωπίζουμε αυτή τη διαφαινόμενη απειλή με συνεργασία και είμαστε αποφασισμένοι να διατηρήσουμε το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας και την άμεση και άνετη πρόσβαση όλων των πολιτών σε αυτές.
Ο κ. Λυκουρέντζος εξειδικεύοντας τα θέματα της συζήτησης σημείωσε: «Ζητήσαμε την βοήθεια των τεχνοκρατών της Γερμανίας στο θέμα των Κλειστών Ενοποιημένων Νοσηλίων (DRG's). Ζητήσαμε τη συνεργασία τους στο management των νοσοκομείων και στις αναπτυξιακές στρατηγικές τις οποίες έχουμε θέσει, όπως είναι ο τουρισμός υγείας, η διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού και άλλες πρωτοβουλίες, οι οποίες θα βοηθήσουν την Ελλάδα στην αναπτυξιακή διαδικασία στην οποία τόσο πολύ πιστεύουμε και επιμένουμε ότι πρέπει η χώρα μας να εισέλθει.
Έχουμε αναλάβει πλήρως τις ευθύνες μας με υπερηφάνεια και αξιοπρέπεια και με σκληρή δουλειά θα οδηγήσουμε τη χώρα μας στη θέση, η οποία της αξίζει, αντάξια της μεγάλης συνεισφοράς του Ελληνικού λαού στον πολιτισμό, στην Ευρωπαϊκή ιδέα, στην αλληλεγγύη και στη συνεργασία των λαών».
Ο Γερμανός υπουργός
Ο Γερμανός υπουργός Υγείας, κ. Daniel Bahr, δήλωσε ότι η επίσκεψή του αποτελεί την αναγνώριση για την πρόοδο η οποία έχει πραγματοποιηθεί από την Ελλάδα, αλλά και ένα μήνυμα από την πλευρά της Γερμανίας ότι σκοπεύει και επιθυμεί να βοηθήσει την Ελλάδα σε όλη αυτή την διαδικασία εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων.
Και συνέχισε: «Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι απόλυτα αναγκαίες, προκειμένου να μπορέσει μια χώρα να παράσχει με τον ενδεδειγμένο τρόπο υπηρεσίες υγείας στους πολίτες. Χωρίς αυτές τις μεταρρυθμίσεις η Ελλάδα δε θα μπορέσει να παράσχει υπηρεσίες υγείας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για αυτό και είναι απόλυτα απαραίτητες.
Αυτό το οποίο μπορούμε να κάνουμε εμείς, είναι να υποστηρίξουμε την χώρα σας σε επίπεδο οργάνωσης και χρηματοδότησης των νοσοκομείων, διαμόρφωσης τιμών και κάλυψης φαρμάκων, καθώς και γενικά στη χρηστή και αποτελεσματική οργάνωση ολόκληρου του συστήματος της κάλυψης υγείας στην Ελλάδα».
Ο κ. Bahr, υπογράμμισε ότι «ασφαλώς, όμως, οι αποφάσεις έγκεινται στην Ελλάδα, θα τις λάβει η Ελλάδα σε αυτή την διαδικασία την οποία ακολουθεί και είναι σημαντικό να ληφθούν αυτές οι αποφάσεις, για να υπάρξουν διαρθρωτικές αλλαγές, ώστε με τους περιορισμένους πόρους, που πάντα είναι οι πόροι της Υγείας, να μπορέσει η Ελλάδα να παράσχει αποτελεσματικές υπηρεσίες.
Οι πρώτες επιτυχίες έχουν γίνει, πλέον, ορατές. Έχει περιοριστεί η τιμή των φαρμάκων. Δραστηριοποιήθηκα μάλιστα ο ίδιος στις αντίστοιχες φαρμακευτικές εταιρείες στην Γερμανία, δεσμεύοντάς τες να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους. Άρα, νομίζω ότι τα πρώτα καλά αποτελέσματα φαίνονται.
Σημαντικό είναι φυσικά να προσδιοριστούν με κάθε σαφήνεια οι αρμοδιότητες του ΕΟΠΥΥ στο μέλλον, ώστε να είναι σαφές ποιος αναλαμβάνει τον κάθε ρόλο. Χαίρομαι, λοιπόν, που μπορούμε να συνεργαστούμε στο σημείο αυτό, αλλά και να προσφέρουμε την βοήθειά μας, όσον αφορά τη διαχείριση και τη χρηματοδότηση των νοσοκομείων».