Υπ.Διοικ.Μετ.:Θα εφαρμοστεί ο νόμος για τη διαθεσιμότητα με κάθε τρόπο
Σύμφωνα με συνεργάτες του αρμόδιου υπουργού Αντώνη Μανιτάκη «δεν μπορεί ένα υπουργείο να μην εφαρμόσει το νόμο, ο οποίος μάλιστα αποτελεί προαπαιτούμενο της συμφωνίας με τους δανειστές». Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης επιμένει ότι πρέπει να προχωρήσει η διαθεσιμότητα των 2.000 υπαλλήλων, προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα, δηλαδή να επανέλθει η τρόικα και να ζητήσει απολύσεις.
Οι καταλήψεις που πραγματοποιούνται από εργαζόμενους στους δήμους και στα γραφεία προσωπικού έχουν δυσχεράνει την αποστολή των στοιχείων, δημιουργώντας ιδιαίτερο προβληματισμό στην ηγεσία του υπουργείου, παρά τη σιωπηρή παράταση που έχει δοθεί. Πάντως, από πηγές του υπουργείου, επισημαίνεται ότι εάν χρειαστεί, θα εφαρμοστεί η εγκύκλιος και θα υλοποιηθεί η διαθεσιμότητα με στοιχεία που θα προέλθουν από την απογραφή που είχε γίνει στον δημόσιο τομέα.
Επίσης, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι με τη στάση που κρατούν οι συνδικαλιστές δεν αποστέλλονται ούτε τα στοιχεία με τους επίορκους υπαλλήλους, αν και η ΠΟΕ ΟΤΑ δήλωσε χθες ότι πρέπει να δοθούν οι λίστες με τους επίορκους. Συγκεκριμένα, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ ΟΤΑ έχει καλέσει τους συλλόγους- μέλη της «σε συνεννόηση με τους αρμόδιους διευθυντές και τους αιρετούς να προχωρήσουν στη συλλογή και αποστολή εκείνων των στοιχείων που αφορούν μόνο τους επίορκους υπαλλήλους», σημειώνοντας πως «η διαδικασία αυτή πρέπει να γίνει υπό την αυστηρή επιτήρηση του Συλλόγου και όχι διαμέσου των Γραφείων Προσωπικού, τα οποία συνεχίζουν να είναι αποκλεισμένα».
Ωστόσο, πηγές του υπουργείου διερωτώνται με ποια αρμοδιότητα η ΠΟΕ ΟΤΑ θα έχει την «αυστηρή επιτήρηση» των στοιχείων με τους επίορκους. Τέλος, ανοιχτό παραμένει το θέμα της ένταξης υπαλλήλων σε καθεστώς προσυνταξιοδοτικής εφεδρείας, για όσους βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση, σύμφωνα με τον νόμο 4024/2011, που είχε ψηφιστεί επί υπουργίας του Δημήτρη Ρέππα.