Παπαρήγα: Προκλητικό ψέμα ότι η συμφωνία είναι ανάσα για τον λαό

«Αποτελεί πελώριο και προκλητικό ψέμα ότι η συμφωνία που επιτεύχθηκε χθες συνιστά ανάσα για τον ελληνικό λαό, ενώ αναδύθηκε στην επιφάνεια και το μεγάλο ψέμα ότι τα πάντα κρίνονται από το αν θα κάνεις «σκληρή διαπραγμάτευση», όπως λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, ή αν θα κάνεις «έξυπνη διαπραγμάτευση», όπως λέει η τρικομματική κυβέρνηση», τόνισε η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα.

Παπαρήγα: Προκλητικό ψέμα ότι η συμφωνία είναι ανάσα για τον λαό
5'

«Όταν διαπραγματεύεσαι δεχόμενος τις δεσμεύσεις της ΕΕ, την ανταγωνιστικότητα και τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, τότε αυτή η διαπραγμάτευση δεν προμηνύει τίποτα καλύτερο για τον λαό», προσέθεσε η κ. Παπαρήγα λέγοντας ότι είναι ψέμα τα περί «ανάσας για τον λαό», καθώς από την 1η Ιανουαρίου 2013 θα εφαρμοσθούν τα νέα μέτρα που ελήφθησαν και η ζωή του λαού θα γίνει κόλαση. «Η συμφωνία που έγινε χθες περιλαμβάνει κλιμάκωση νέων αντεργατικών, αντιλαϊκών μέτρων, που μπορεί άμεσα να μην πάρουν τη μορφή ενός συγκροτημένου Μνημονίου, αλλά η μνημονιακή πολιτική θα είναι διαρκείας, τουλάχιστον μέχρι το 2030, λαμβάνοντας υπόψη τη μη ασφαλή -κατά την γνώμη μας- πρόβλεψη ότι το χρέος θα φθάσει το 2020 το 124% του ΑΕΠ», είπε η γγ του ΚΚΕ και σημείωσε:

«Σε περίπτωση απόκλισης δημοσιονομικών στόχων θα αφαιρείται αυτόματα από τον λαό ό,τι έχει απομείνει από μισθούς, συντάξεις και ασφαλιστικά δικαιώματα, θα μεταφέρονται τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις σε διακριτό λογαριασμό πληρωμής του χρέους, ενώ μιλούν για επιτάχυνση των αναδιαρθρώσεων και των ιδιωτικοποιήσεων που σημαίνει ότι τα πάντα θα είναι ακριβότερα για τον λαό».Η κ. Παπαρήγα είπε ότι «η όλη φασαρία δεν έγινε ειδικά για την Ελλάδα, έγινε στην προοπτική βαθέματος της κρίσης στην ευρωζώνη» και έκανε λόγο για «εύθραυστο συμβιβασμό», καθώς «διαφώνησαν για το πώς θα κατανεμηθούν οι ζημιές, δεν υποχώρησε η Γερμανία -γιατί δεν ήθελε το «κούρεμα» καθώς φοβάται τι θα γίνει με «κούρεμα» χρέους Ισπανίας και Ιταλίας, ενώ το ΔΝΤ ναι μεν υποχώρησε στο 124%, αλλά όταν μιλούσε για «κούρεμα», εννοούσε εκείνο των ευρωπαϊκών κρατών».

Η γγ του ΚΚΕ, αναφέροντας ότι η συμφωνία για την Ελλάδα συμπεριλαμβάνει και την επαναγορά χρέους σε τιμές της 24ης Νοεμβρίου, αναρωτήθηκε «από πού είναι σίγουροι ότι οι ιδιώτες θα δεχθούν;» και υπογράμμισε: «Εδώ ελλοχεύει ένας μεγάλος κίνδυνος: Μήπως στην ουσία έχουμε νέο «κούρεμα» των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων που σημαίνει χαριστική βολή;». Σύμφωνα με την κα. Α. Παπαρήγα, «θα χρειαστεί νέο μεγάλο «κούρεμα» που θα συνδυαστεί με το «κούρεμα» Ιταλίας και Ισπανίας -αν το αποφασίσουν και δεν διασπαστεί η ευρωζώνη, που σημαίνει μέτρα εις βάρος των λαών», ενώ «οι επενδύσεις στην Ελλάδα θα έλθουν όταν έχει ξεκαθαριστεί το τοπίο με «κούρεμα» και όταν έχει τσακιστεί το κίνημα -πράγμα που δεν θα γίνει και δεν θα επιτρέψουμε να γίνει όσο εξαρτάται από εμάς- και όταν φθηνύνει η εργατική δύναμη».

Η γγ του ΚΚΕ τόνισε ότι «δεν μπορεί να υπάρξει βελτίωση της ζωής του λαού, χωρίς γραμμή αντεπίθεσης, ρήξης και ανατροπής» και χαρακτήρισε απάτη «όλα τα άλλα που ακούγονται είτε από την τρικομματική κυβέρνηση, είτε από τον ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα», καθώς «είτε υποτιμούν τους νόμους της καπιταλιστικής αγοράς, είτε το ξέρουν και κοροϊδεύουν τον λαό ότι αρκεί μια καλύτερη κυβέρνηση και τα πράγματα θα λυθούν». Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι «δεν σνομπάρουμε το χρέος, όμως είναι συνυφασμένο με τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης και το οξύνει η καπιταλιστική κρίση» και προσέθεσε ότι η μονομερής διαγραφή του συνδέεται με την αποδέσμευση από την ΕΕ, αλλά και την λαϊκή εξουσία -που σημαίνει ο λαός να γίνει ιδιοκτήτης των μέσων παραγωγής. Σχετικά με τις πολιτικές εξελίξεις το επόμενο διάστημα, η κ. Παπαρήγα εκτίμησε ότι θα υπάρχει πολιτική αστάθεια και τόνισε ότι ο λαός πρέπει να δρομολογήσει πολιτικές εξελίξεις.

Προσέθεσε πως ένα λαϊκό κίνημα αντεπίθεσης κατά της ΕΕ και των μονοπωλίων μπορεί να δημιουργήσει ρωγμές στο αστικό πολιτικό σύστημα και να περάσει αυτό σε φάση αποσταθεροποίησης, αλλά «η αποσταθεροποίηση των «πάνω» πρέπει να σημαίνει ταυτόχρονη σταθεροποίηση του συνεχώς ισχυροποιούμενου λαϊκού παράγοντα, διότι αλλιώς θα έχεις χάος και για να μην βρεθείς μπροστά σε αυτό και σε απρόβλεπτες εξελίξεις πρέπει ο λαός να ξεκαθαρίσει ποιον δρόμο ανάπτυξης θέλει και ποια πολιτική εξουσία». Ερωτηθείσα τι σημαίνει πρακτικά το σύνθημα για «ανυπακοή», η κ. Παπαρήγα είπε ότι σημαίνει «κανένας σεβασμός, κανένα δέος στις αποφάσεις των Βρυξελλών και της ελληνικής κυβέρνησης στη Βουλή», υπογράμμισε ότι το σύνθημα «δεν είναι για χαβαλέ», έφερε ως παράδειγμα το ότι «2-3 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε συνθήκες σχετικής ή απόλυτης εξαθλίωσης» και τόνισε ότι το σύνθημα αυτό δεν είναι αυτοσκοπός αλλά πρέπει να συνδυαστεί με κίνημα αλληλεγγύης και ανατροπής.

Αναφορικά με το τι εμπειρία άντλησε από τη συμμετοχή του ΚΚΕ στην 14η Διεθνή Συνάντηση Εργατικών και Κομμουνιστικών Κομμάτων, που έγινε πρόσφατα στη Βηρυτό, η κ. Παπαρήγα είπε ότι «υπήρξε στεντόρεια η φωνή κατά των αποφάσεων της ΕΕ». Αναφέροντας δε ότι «υπάρχουν και διαφορετικές αντιλήψεις, αλλά και αυταπάτες ότι μπορεί να μεταλλαχθεί η ΕΕ γιατί υπάρχουν κινήματα από τα κάτω», σημείωσε ότι «η ΕΕ δεν μεταλλάσσεται, πρέπει να αποδυναμωθεί» και τόνισε ότι «η στάση ενός κομμουνιστικού κόμματος απέναντι στην ΕΕ είναι κρίσιμο ζήτημα». Ερωτηθείσα για την αποστροφή της στην ομιλία τη, την Κυριακή στο ΣΕΦ, για τη διαφύλαξη της αυτοτέλειας του ΚΚΕ, η κ. Παπαρήγα, φέροντας ως παραδείγματα την εμπειρία του ΣΥΝασπισμού το 1990-1991 -που έγινε ενιαίο κόμμα, και τις αποφάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για μετεξέλιξη σε ενιαίο κόμμα, είπε ότι «συμμαχία σημαίνει διαφορετικά κόμματα, άμα αναιρέσεις την αυτοτέλεια των κομμάτων, η συμμαχία είναι θνησιγενής».

«Εμείς βλέπουμε τη συμμαχία, ως συμμαχία κοινωνικών δυνάμεων, την αυτοτέλεια δεν την θέλουμε μόνο για το ΚΚΕ -η αντίληψή μας ισχύει και για τα άλλα κόμματα, συνήθως άλλοι θέλουν να χάσει το ΚΚΕ την αυτοτέλειά του», προσέθεσε η κ. Παπαρήγα. Τέλος, ερωτηθείσα για το επικείμενο 19ο Συνέδριο του ΚΚΕ, είπε ότι σύντομα θα ανακοινωθούν οι ημερομηνίες διεξαγωγής του, θα δημοσιευθούν οι θέσεις του και θα αρχίσει ο προσυνεδριακός διάλογος.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή