Aπορρίφθηκε η πρόταση εξεταστικής για το μνημόνιο!
Με 167 όχι και 119 υπέρ καταψηφίστηκε η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την υπαγωγή της χώρας σε επιτήρηση και το μνημόνιο.
Από την ψηφοφορία απουσίαζαν 14 βουλευτές. Υπέρ της πρότασης, πλην του ΣΥΡΙΖΑ, τάχθηκαν οι βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων, της Χρυσής Αυγής και του ΚΚΕ. «Όχι» ….«βροντοφώναξαν» οι βουλευτές των τριών κομμάτων της συγκυβέρνησης ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ.
Από τη ΝΔ απουσίαζαν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και η Ντόρα Μπακογιάννη. Από τον ΣΥΡΙΖΑ απουσίαζαν οι Ηρώ Διώτη, Χρήστος Καραγιαννίδης και Βασιλική Κατριβάνου. Από τη ΔΗΜΑΡ απουσίαζε η Μαρία Γιαννακάκη και η Ασημίνα Ξηροτύρη. Από το ΠΑΣΟΚ απουσίαζε ο Γιώργος Παπανδρέου, Δημήτρης Κρεμαστινός, ο Κώστας Τριαντάφυλλος. Από τους ΑΝΕΛ η Έλενα Κουντουρά και από τους ανεξάρτητους βουλευτές οι Θόδωρος Παραστατίδης, Γιώργος Κασαπίδης και Νίκος Σταυρογιάννης. Κατά της πρότασης ψήφισαν οι διαγραφέντες του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σκανδαλίδης, Άντζελα Γκερέκου, Μάρκος Μπόλαρης, Γιάννης Κουτσούκος, Μιχάλης Κασσής και ο διαγραφείς από τη ΝΔ Θ. Σολδάτος. Κατά της πρότασης ψήφισε και ο ανεξαρτητοποιηθείς Μίμης Ανδρουλάκης.
Η αξιωματική αντιπολίτευση πάντως φαίνεται να επιμένει στην ανάγκη διερεύνησης της υπόθεσης με κάθε τρόπο και σύμφωνα με τον βουλευτή του κόμματος Δημήτρη Παπαδημούλη «θα επανέλθουν με νέα πρωτοβουλία». Αξίζει να σημειωθεί, πως πριν από την ψηφοφορία προηγήθηκε μία σφοδρή αντιπαράθεση ανάμεσα στον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Αλέξη Τσίπρα. Ο επκεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε τα τρία κόμματα της συγκυβέρνησης για «συγκάλυψη και συνωμοσία της σιωπής».
«Σήμερα η συνωμοσία της σιωπής και η συγκάλυψη είναι παρούσες για ακόμα μία φορά, όχι μόνο από το ΠΑΣΟΚ και την ΝΔ, αλλά σήμερα υπάρχει και τρίτος εταίρος η Δημοκρατική Αριστερά της ευθύνης που αναλαμβάνει και αυτή ακέραια την ευθύνη της συγκάλυψης. Να ξέρετε όμως ότι με φτηνά επιχειρήματα δεν μπορείτε να ξεγελάσετε τον ελληνικό λαό. Και ότι ακόμα και αν δεν καθίσουν στο εδώλιο, οι υπεύθυνοι θα καθίσουν στο περιθώριο της ιστορίας, όσοι θέλετε να συγκαλύψετε λαμβάνετε θέση δίπλα τους», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας. Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε και στα αποτελέσματα του πρόσφατου eurogroup λέγοντας:
«Ανοήτως θριαμβολογείτε. Θα σας γυρίσει μπούμεραγκ. Θριαμβολογείτε ότι δήθεν η Ελλάδα κέρδισε την μάχη. Γιατί πανηγυρίζει ο κ. Σαμαράς στο διαδίκτυο και όχι εδώ μαζί μας; Είναι επικίνδυνο να πανηγυρίζετε την μη λύση γιατί στερείτε διαπραγματευτική ικανότητα της χώρας. Κοιτάτε πώς θα βγάλετε το σήμερα, αλλά δεν είναι μακριά οι 13 Δεκεμβρίου και τότε θα πρέπει να κάνουμε ταμείο. Γίνεστε χειροκροτητές της Μέρκελ», είπε σε υψηλούς τόνους ο Αλέξης Τσίπρας. Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι εξυπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα.
«Ο κ. Τσίπρας υπονομεύει και αυτή την προσπάθεια της χώρας, έχει απειλήσει επενδυτές, έχει εμποδίσει ιδιωτικοποιήσεις... και σήμερα εμποδίζει την επαναγορά ομολόγων. Εκπροσωπεί ο Τσίπρας συμφέροντα hedge funds και τους δίνει επιχειρήματα να μη συμμετάσχουν; Εκπροσωπεί τα συμφέροντα των τραπεζιτών που έχουν στοχοποιήσει το ΠΑΣΟΚ και εμένα προσωπικά; Στο όνομα ποιου μιλάει; Η δική σας ομερτά ποια είναι κύριε Τσίπρα;», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος. Από την πλευρά της η Αλέκα Παπαρήγα είπε «ναι» στην πρόταση της εξεταστικής του ΣΥΡΙΖΑ για το πώς μπήκε η χώρα στο μνημόνιο, εκφράζοντας όμως σοβαρές επιφυλάξεις.
«Θα ψηφίσουμε τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τον εξής λόγο : υπάρχουν ορισμένα στοιχεία και ενδείξεις που ταιριάζουν με το ρόλο της εξεταστικής επιτροπής, πχ το κούρεμα των αποθεματικών των ταμείων. Να πω όμως στο ΣΥΡΙΖΑ, ότι γελοιοποιεί κυριολεκτικά το ρόλο και την αποστολή της εξεταστικής επιτροπής με το συνολικότερο θέμα που θέτει. Γελοιοποιείται η ανατροπή του καπιταλιστικού συστήματος, όταν γίνεται αντικείμενο εξεταστικής επιτροπής», είπε χαρακτηριστικά η κυρία Παπαρήγα.
«Καλύτερα να κάνουμε μια ημερίδα παρά εξεταστική για το πώς ήρθε το ΔΝΤ στην Ευρώπη. Είναι ποινικό θέμα αυτό; Τα ζητήματα που αφορούν τη στρατηγική έξοδο από την καπιταλιστική κρίση, αντιμετωπίζονται με εναλλακτική πολιτική λύση, που την επιβάλει ο δρόμος, με όρους ρήξης και ανατροπής. Δεν υπάρχει εναλλακτική πολιτική λύση που να βγαίνει από τη βουλή», τόνισε στην ομιλία της η γγ του ΚΚΕ. Ο Πάνος Καμμένος από τους Ανεξάρτητους Έλληνες κατηγόρησε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για συγκάλυψη, ενώ έκανε εκτενή αναφορά και στην υπόθεση των cds, λόγο για τον οποίο προκλήθηκε και δεύτερη «σκληρή» αντιπαράθεση στη Βουλή με τον Ευάγγελο Βενιζέλο.
Διαβάστε επίσης:
Παπαδημούλης:Στην Ολομέλεια η δικογραφία αν απορρίψουν την εξεταστική