«Δεν δεχόμαστε υποδείξεις περί πατριωτικού καθήκοντος»
«Χτυπάω την πόρτα της συνείδησής σας. Μια παράκληση κάνω. Εσείς θα αποφασίσετε. Αφήστε ανοιχτό το χέρι σας προς την κοινωνία. Ολόκληρο, όχι το μισό. Το έχετε ανάγκη. Το έχει ανάγκη και η κοινωνία» Με τα λόγια αυτά ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης έκανε έκκληση στους δικαστές και εισαγγελείς, οι οποίοι απέχουν των καθηκόντων τους πλέον των 80 ημερών να επιστρέψουν στις έδρες τους. Μάλιστα ο υπουργός Δικαιοσύνης επεφύλαξε και τρία «δωράκια» στους δικαστικούς λειτουργούς καθώς προανήγγειλε την καταβολή αναδρομικών του 2011 εντός του Ιανουαρίου σε ρευστό (όχι σε ομόλογα), ευνοϊκότερες ρυθμίσεις στην αποπληρωμή στεγαστικών δανείων, σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης, και την ένταξη ειδικής αποζημίωσης στο βασικό τους μισθό.
Για το τελευταίο ο υπουργός διευκρίνισε ότι αυτή τη στιγμή δεν είναι εφικτό από τη στιγμή που δεν έχει καταβληθεί η δόση αλλά όπως είπε το αίτημα αυτό των δικαστών γίνεται δεκτό στη βασιμότητα του. Αυτό θα είναι από τα πρώτα μελήματα της κυβέρνησης.
Ο κύριος Ρουπακιώτης μιλώντας στη γενική συνέλευση των μελών της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων αναγνώρισε ότι έχει γίνει μεγάλη αδικία στους δικαστές σε σχέση με τις περικοπές που έχουν υποστεί στις αποδοχές τους, αναγνώριση η οποία καταχειροκροτήθηκε, και υποστήριξε ότι πρέπει να γίνει αποκατάσταση.
Να επιστρέψουν στις έδρες τους ζήτησαν από τους δικαστές με τη σειρά τους η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου Ρένα Ασημακοπούλου και ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Τέντες. «Η απονομή Δικαιοσύνης στην παρούσα συγκυρία είναι κάτι περισσότερο από χρέος. Είναι ανάγκη σαν τον αέρα που αναπνέουμε.» τόνισε η πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου εκφράζοντας για ακόμη μια φορά τη διαφωνία της με τον τρόπο που οι δικαστές διεκδικούν τα δίκαια αιτήματα τους.
«Η πικρία τους είναι απόλυτα δικαιολογημένη για τις δυσανάλογες περικοπές. Ο δικαστής όμως δεν γίνεται να αρνείται να δικάσει προβάλλοντας οικονομικούς λόγους. Πρέπει να αναζητήσετε άλλους νόμιμους τρόπους διεκδίκησης» υπογράμμισε η κυρία Ασημακοπούλου και έκλεισε την ομιλία της λέγοντας «μην ξεχνάτε ότι ο δίκαιος προτιμά να αδικείται παρά να αδικεί.»
Από την πλευρά του ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κύριος Τέντες έκανε επίσης λόγο για δυσανάλογες περικοπές υποστηρίζοντας ωστόσο ότι αδικείται η δικαιοσύνη και βλάπτεται η εικόνα της από την κατάσταση που επικρατεί λόγω των συνεχιζόμενων κινητοποιήσεων. Έκανε λόγο για λανθασμένες επιλογές της κυβέρνησης στο θέμα αυτό και κάλεσε τους δικαστές να επιστρέψουν στα καθήκοντά τους «Ανεβείτε στις έδρες , χαμηλώστε το βλέμμα και κοιτάξτε στα μάτια την κοινωνία που ζητά από εμάς πάταξη της διαφθοράς, αντιμετώπιση της εκτεταμένης φοροδιαφυγής και της γενικευμένης ανομίας που αποσαθρώνει την κοινωνία.»
Η πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Βασιλική Θάνου επανέλαβε ότι το θέμα δεν είναι οικονομικό αλλά είναι πρωτίστως θεσμικό. Τόνισε ακόμη ότι δεν ήταν αναγκαίες ούτε αναλογικές οι νέες μειώσεις ενώ απαντώντας στον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος σε τηλεοπτική εκπομπή είχε θίξει θέμα πατριωτισμού των Ελλήνων δικαστών, είπε «δεν δεχόμαστε υποδείξεις περί πατριωτικού καθήκοντος από κανέναν και θέλω να πιστεύω ότι κανείς δεν μπορεί ούτε να εννοεί ούτε να αναμένει ότι ο δικαστής θα εκδίδει αποφάσεις σκοπιμότητας και ότι θα αγνοεί το νόμο και το Σύνταγμα για να διευκολύνει την όποια οικονομική πολιτική.»
Παρόντες στη γενική συνέλευση των δικαστών και εισαγγελέων ήταν μεταξύ άλλων οι πρώην υπηρεσιακοί πρωθυπουργοί Παναγιώτης Πικραμμένος και Ιωάννης Γρίβας, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Χαράλαμπος Αθανασίου, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου, ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Βασίλης Καπερνάρος, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θεοδώρα Τζάκρη, ο βουλευτής του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης Νικόλαος Κανελλόπουλος.
Εντός της ημέρας η 'Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων αναμένεται να αναποφασίσει με ψήφισμά της για την στάση που θα κρατήσει στο θέμα των κινητοποιήσεων.
Διαβάστε επίσης: