Μας κοροϊδεύουν οι τράπεζες όταν λένε ότι θα ρίξουν χρήματα στην αγορά
Άδειασε την κυβέρνηση ο διοικητής της ΤτΕ από το βήμα της Βουλής τονίζοντας ότι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν θα φέρει χρήμα στην αγορά
Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν πρόκειται να οδηγήσει ευθύγραμμα σε παροχή ρευστότητας στην αγορά, αλλά θα ενισχύσει την εικόνα τους στα μάτια των καταθετών, προκειμένου να επανακάμψουν οι καταθέσεις και να υπάρξει μια σταδιακή προσέγγιση των διεθνών αγορών, ανέφερε ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ) Γιώργος Προβόπουλος, στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, όπου παρουσίασε την ενδιάμεση Έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική του 2012, κάτι που έρχεται όμως σε ευθεία διαφοροποίηση με αυτό που είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση, ότι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα οδηγήσει σε χρηματοδότηση της αγοράς.
Ο διοικητής της ΤτΕ προειδοποίησε, επίσης, πως αν υπάρξουν καθυστερήσεις στην υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών, οι επιπτώσεις θα είναι βαρύτερες απ' ό,τι υπήρξαν μέχρι σήμερα.
«Μετά την ανακεφαλαιοποίηση θα υπάρχει μια μεγάλη ανάσα ρευστότητας. Όχι όμως μέσω της χρηματοδότησης. Από το γεγονός ότι θα υπάρξει καλύτερη εικόνα για τις τράπεζες στα μάτια των καταθετών, ελπίζω πως θα επανακάμψουν οι καταθέσεις. Και όντας καλά κεφαλαιοποιημένες και πιο ισχυρές, οι τράπεζες θα καταφέρουν να επαναπροσεγγίσουν τις διεθνείς αγορές κεφαλαίου, λίγο-λίγο, σταδιακά», ανέφερε ο κ. Προβόπουλος.
Αρκετοί βουλευτές εξέφρασαν ενστάσεις και ανησυχίες για τις τοποθετήσεις του διοικητή της ΤτΕ. «Η μη ρευστότητα απ' την ανακεφαλαιοποίηση δημιουργεί τεράστια προβλήματα. Χθες, ο υπουργός Ανάπτυξης μας είπε πως αν δεν υπάρξει δανεισμός απ' τις τράπεζες, δεν μπορεί να λειτουργήσει το ΕΣΠΑ και δεν θα υπάρξει δυνατότητα να κινηθεί ξανά η οικονομία», παρατήρησε ο Ιορδάνης Τζαμτζής (ΝΔ). «Άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία δεν υπάρχουν για την στήριξη της ανάπτυξης; Το ΕΣΠΑ έχει κολλήσει γιατί οι τράπεζες δεν μπορούν να δώσουν τα δάνεια!», σημείωσε η Ασημίνα Ξυροτήρη (ΔΗΜΑΡ). «Αναφέρετε έξι προϋποθέσεις για την ανάκαμψη, αλλά αλλού μιλάτε για μείωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Πώς μπορεί να γίνει ανάκαμψη, όταν περιορίζουμε αυτό το εργαλείο;» ρώτησε τον διοικητή της ΤτΕ ο Γιώργος Καρασμάνης (ΝΔ).
«Η Νομισματική Έκθεση της ΤτΕ είναι γεμάτη αμφισημίες και υποθέσεις. Δεν αναλαμβάνει καμία δέσμευση, ούτε αυτοκριτική. Προσπαθεί να φορτώσει την αποτυχία του προγράμματος στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις», παρατήρησε η Φεβρωνία Πατριανάκου (ΝΔ). Για έλλειψη αυτοκριτικής, εγκάλεσε τον κ. Προβόπουλο και ο Νότης Μαριάς (Ανεξάρτητοι Έλληνες).
Απαντώντας στα αιτήματα για αυτοκριτική, ο Γ. Προβόπουλος υπερασπίστηκε το πρόγραμμα προσαρμογής, απορρίπτοντας παράλληλα τις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ ότι το πρόγραμμα βασίστηκε σε υποεκτίμηση του δημοσιονομικού πολλαπλασιαστή: «Λένε πως απέτυχε η τρόικα λόγω λάθος εκτιμήσεων. Όχι! Λάθος εφαρμόστηκε το πρόγραμμα- και όσο δεν λειτουργεί, ο κίνδυνος παραμονεύει», δήλωσε ο Γ. Προβόπουλος και προσέθεσε:
«Το πρόγραμμα βασίζεται στη δημοσιονομική εξυγίανση και στις διαρθρωτικές αλλαγές. Η δημοσιονομική εξυγίανση έχει πάντα αρνητική επίπτωση στο επίπεδο οικονομικής δραστηριότητας. Αυτό που δεν κάναμε, είναι να εφαρμόσουμε το σκέλος των διαρθρωτικών αλλαγών. Έτσι, δημιουργήθηκε μεγάλη αβεβαιότητα πως το πρόγραμμα είναι εκτός τροχιάς και πολλαπλασιάστηκαν οι δυσμενείς επιπτώσεις στο ΑΕΠ». Ο διοικητής της ΤτΕ προειδοποίησε πως σε περίπτωση που συνεχιστεί το «κατενάτσιο», οι συνέπειες μπορεί να είναι βαρύτερες. «Αποφύγαμε πράγματα στο πρόσφατο παρελθόν, αλλά θα μπορούσαν να είναι πολύ χειρότερα στο άμεσο μέλλον», είπε.
Στο ερώτημα του Νότη Μαριά, ποια είναι η θέση της ΤτΕ απέναντι στην διεκδίκηση του γερμανικού κατοχικού δανείου, ο κ. Προβόπουλος είπε πως δεν είναι αρμοδιότητα της ΤτΕ, καθώς «το δάνειο έχει συναφθεί από το υπουργείο Οικονομικών, είναι πολιτικό θέμα και αφορά την κυβέρνηση».
Έντονη αντιπαράθεση του ΣΥΡΙΖΑ με τον πρόεδρο της Επιτροπής
Επεισοδιακή υπήρξε η αντιπαράθεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με τον προεδρεύοντα της Επιτροπής, Αντώνη Μπέζα. Ο κ. Μπέζας διέκοψε τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νάντια Βαλαβάνη, η οποία έθετε απανωτές ερωτήσεις στον διοικητή της ΤτΕ, με την αιτιολογία ότι η συνεδρίαση είχε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, προκειμένου να παραχωρηθεί η αίθουσα. Η διακοπή αυτή προκάλεσε τη διαμαρτυρία του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο οποίος διακόπηκε με τη σειρά του, εν μέσω διαμαρτυριών από πλευράς ΝΔ και ΔΗΜΑΡ- με αποτέλεσμα η αξιωματική αντιπολίτευση να αποχωρήσει.
Η κ. Βαλαβάνη έλεγχε τον κ. Προβόπουλο για τη χρήση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων προκειμένου να αγοραστούν κρατικά ομόλογα, λίγα 24ωρα πριν το PSI, και κατηγόρησε την κυβέρνηση για την «εν κρυπτώ» έκδοση Πράξεως Νομοθετικού Περιεχομένου, την Παρασκευή, με την οποία απαλλάσσονταν από αστικές και ποινικές ευθύνες οι διοικήσεις των τραπεζών που μετέχουν στη διαδικασία επαναγοράς χρέους.
ΤΡΑΣε ανακοίνωσή τους, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που μετέχουν στην Επιτροπή Οικονομικών, εγκαλούν τη ΝΔ πως επιλέγει «τακτικές παρεμπόδισης της έκφρασης της άποψης της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκειμένου να προστατεύσει τον διοικητή της ΤτΕ».