Η ανίκανη κυβέρνηση έχασε οικονομική βοήθεια από την ΕΕ για τη Χίο
Άφησαν να παρέλθει το χρονικό όριο για την υποβολή αιτήματος στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης και έχασαν την δυνατότητα οικονομικής βοήθειας στους πυρόπληκτους κατοίκους και καλλιεργητές μαστιχόδεντρων της Χίου!
Την απίστευτη αυτή αποκάλυψη ενός ξεχαρβαλωμένου κυβερνητικού συνασπισμού που το μόνο που σπεύδει κάθε φόρα να κάνει γρήγορα είναι να αφαιμάξει τους πολίτες του, έκανε ο ίδιος ο Ευρωπαίος Επίτροπος κ. Γιοχάνες Χαν μετά από σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νίκου Χουντή.
Αναρωτιόμαστε, για ποιά ανάπτυξη τολμούν αυτοί οι άνθρωποι να μιλούν, όταν ακόμα και το πλέον αυτονόητο αίτημα για παροχή οικονομικής βοήθειας σε ανθρώπους που στηρίζουν την οικονομία με ένα μοναδικό εξαγώγιμο προϊόν της Ελλάδας, δεν το έπραξαν και ασχολούνται μόνο με το να ξεπουλήσουν τις μαρίνες της χώρας σε Τούρκους επενδυτές! Ο αρμόδιος Επίτροπος για τα διαρθρωτικά ταμεία κ. Χαν ήταν αποστομωτικός για την ελληνική αδράνεια :
«Οι αιτήσεις για οικονομική ενίσχυση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης πρέπει να υποβάλλονται στην Επιτροπή από τις εθνικές αρχές της πληγείσας χώρας εντός δέκα εβδομάδων από την ημερομηνία καταγραφής της πρώτης ζημιάς. Η Επιτροπή δεν μπορεί να ενεργοποιήσει το Ταμείο με δική της πρωτοβουλία. Αν οι πυρκαγιές στη Χίο ξεκίνησαν στις 18 Αυγούστου, η προθεσμία για την υποβολή της αίτησης πρέπει να είναι η 27η Οκτωβρίου. Η Επιτροπή δεν έχει λάβει αίτηση από την Ελλάδα σχετικά με τις πυρκαγιές στη Χίο· ωστόσο, η παράταση της προθεσμίας δεν είναι δυνατή».
Μάλιστα, ο κ. Χαν σημείωσε, ότι από τη σύσταση του Ταμείου Αλληλεγγύης το 2002, τρεις επιδοτήσεις έχουν καταβληθεί για καταστροφές σε απομακρυσμένες ή απομονωμένες περιοχές, όπως οι νησιωτικές και οι εξόχως απόκεντρες: Γαλλία/ Ρεϋνιόν (κυκλώνας Gamède 2007, οικονομική ενίσχυση 5 290 εκατομμύρια ευρώ), Γαλλία/Μαρτινίκα (τροπική καταιγίδα Dean 2007, 12 780 εκατομμύρια ευρώ), Πορτογαλία/Μαδέρα (πλημμύρες 2010,31 256 εκατομμύρια ευρώ).
Μία άλλη αίτηση από την Ισπανία σχετικά με τις καταστροφικές πυρκαγιές στα Κανάρια νησιά βρίσκεται επί του παρόντος υπό αξιολόγηση, πρόσθεσε ο κ. Χαν. Σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την απάντηση της Κομισιόν, ο κ. Χουντής επικρίνει την ελληνική κυβέρνηση ότι «αποδείχθηκε ανίκανη» να διεκδικήσει την ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλληλεγγύης, για τη χρηματοδότηση των ζημιών που υπέστη η Χίος, και εκτιμά ότι η απάντηση του Επίτροπου την «εκθέτει ανεπανόρθωτα».
«Βέλη» στο Υπουργείο Ανάπτυξης και από το ΠΑΣΟΚ
Σε κοινή δήλωση προχώρησαν ο Γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, κ. Γιάννης Μανιάτης και ο Βουλευτής Χίου του ΠΑΣΟΚ, κ. Κώστας Τριαντάφυλλου, αντιδρώντας στην μη ενεργοποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης για τη Χίο. «Είναι ανεξήγητη η ολιγωρία του Υπουργείου Ανάπτυξης, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, στο θέμα της μη υποβολής της αίτησης προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η Χίος από το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και της ανακήρυξης της Χίου σε πυρόπληκτη περιοχή. Από τον Αύγουστο, αμέσως μετά την πυρκαγιά, εξετάσαμε τη δυνατότητα ενεργοποίησης του Ταμείου Αλληλεγγύης για τη χρηματοδότηση της αποκατάστασης των καταστροφών που υπέστη η Χίος από τη μεγάλη φωτιά.
Κατόπιν συσκέψεως με το Γραφείο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στην Αθήνα, υπογραμμίσαμε τη δυνατότητα παροχής βοήθειας από τους εταίρους μας, υπό την απαρέγκλιτη προϋπόθεση όμως, ότι το αίτημα της Ελληνικής Κυβέρνησης θα κατατίθετο μέσα σε ένα προκαθορισμένο χρονοδιάγραμμα (δέκα εβδομάδων). Δυστυχώς, αυτό δεν έγινε και χάσαμε την προθεσμία κατάθεσης του αιτήματος για να λάβει το νησί τη χρηματοδότηση. Το Υπουργείο Ανάπτυξης απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις μας, αναφέρει ότι το «συμβάν είναι τοπικού χαρακτήρα και εμπίπτει στην ευθύνη των Εθνικών Αρχών».
Όπως είναι γνωστό, οι επιδοτήσεις του Ταμείου Αλληλεγγύης αφορούν συγκεκριμένες περιπτώσεις αποκατάστασης. Σταθμίζονται, ωστόσο, όπως προβλέπει και ο κανονισμός του Ταμείου, τόσο οι μακροχρόνιες επιπτώσεις στην παραγωγή και την οικονομία μίας περιοχής όσο όμως και ο νησιωτικός της χαρακτήρας. Για αυτόν τον λόγο η Ελλάδα έλαβε χρηματοδότηση για τις πλημμύρες του Έβρου το 2005 με 9.3 εκ €, καθώς επίσης και η Ισπανία, Γαλλία και Πορτογαλία για αντίστοιχες καταστροφές σε νησιά τους. Το Υπουργείο Ανάπτυξης είναι αποκλειστικά υπεύθυνο για αυτή τη δυσμενή εξέλιξη, την οποία δεν μπορεί να αποδεχθεί η κοινωνία της Χίου. Καταθέτουμε επίκαιρη ερώτηση και αναμένουμε την άμεση αντίδραση της Κυβέρνησης, προκειμένου να διορθωθεί το σφάλμα».