Πολλαπλά λάθη στο διορθωτικό δελτίο τιμών
Ακόμη μεγαλύτερες ελλείψεις φαρμάκων θα πρέπει να περιμένουν από Δευτέρα οι ασθενείς, όπως επίσης και ακόμη μεγαλύτερες συμμετοχές στη φαρμακευτική τους θεραπεία, ύστερα από τις νέες τιμές που δόθηκαν στα φάρμακα χθες και θα ισχύσουν από την ερχόμενη εβδομάδα.
Από αυτές τις νέες τιμές, απειλείται όχι μόνο ο ομαλός εφοδιασμός της αγοράς. Πρόσθετο βάρος είναι και η αδυναμία να προσδιοριστούν ασφαλιστικές τιμές, δηλαδή οι τιμές πάνω στις οποίες συμμετέχει ο ΕΟΠΥΥ και τα άλλα Ταμεία για την φαρμακευτική θεραπεία των ασθενών, με αποτέλεσμα το φορτίο να μεταφέρεται στους ασφαλισμένους.
Η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας μετά την έκδοση του νέου δελτίου τιμών, επισήμανε ότι οι νέες τιμές που τίθενται σε ισχύ την Δευτέρα 7 Ιανουαρίου αποτελούν απειλή για τον ομαλό εφοδιασμό της αγοράς, ενώ το σημαντικότερο είναι ότι χωρίς ορθή τιμολόγηση δεν είναι δυνατόν να υπάρχει ορθός υπολογισμός των ασφαλιστικών τιμών και θα υπάρξει λανθασμένα μεγαλύτερη συμμετοχή από τους ασφαλισμένους στο πλαίσιο της θετικής λίστας φαρμάκων, που είναι το επόμενο μέτρο φαρμακευτικής πολιτικής και από το οποίο αναμένονται σημαντικές εξοικονομήσεις για το 2013 και 2014.
Η ΠΕΦ χαρακτήρισε το νέο δελτίο τιμών, ως μια ακόμη δυσάρεστη έκπληξη στην Ελληνική φαρμακοβιομηχανία, αφού δεν αξιολογήθηκαν οι αιτιολογημένες ενστάσεις τους για τα λάθη στις τιμές του δελτίου τιμών του περασμένου Νοεμβρίου.
Εξήγησε, ότι τα λάθη του Δελτίου Τιμών του Νοεμβρίου, προέκυψαν επειδή η υπουργική απόφαση για την κοστολόγηση των φαρμάκων βρισκόταν υπό συνεχείς διορθώσεις, με αποτέλεσμα να υπάρχει πίεση υπολογισμού των τιμών μόλις σε πέντε ημέρες. Για το λόγο αυτό η ελληνική φαρμακοβιομηχανία δεν αντέδρασε, επειδή βασίστηκε στις διαβεβαιώσεις του Υπουργείου ότι θα διορθώνονταν τα προβλήματα που είχαν δημιουργηθεί.
Στο πνεύμα αυτό, οι φαρμακευτικές εταιρείες προχώρησαν στην κατάθεση ενστάσεων με στόχο τη διόρθωση των λαθών και την απόδοση σωστών τιμών σύμφωνα με την νομοθεσία. Σε κάποιες δε περιπτώσεις σημειώθηκαν προβλήματα στην προμήθεια φαρμάκων προς φαρμακαποθήκες και φαρμακεία, καθώς οι τιμές που δόθηκαν σε αρκετά φάρμακα ήταν ακόμα και κάτω από το κόστος.
Τελικά όμως το νέο δελτίο τιμών εκδόθηκε με σημαντική καθυστέρηση, αιφνιδιάζοντας τους πάντες, και παρότι το Υπουργείο διαβεβαίωσε ότι όλα τα λάθη θα διορθωθούν, στην πράξη δεν εξετάστηκαν οι ενστάσεις και δεν έγιναν οι απαραίτητες σύμφωνα με το νόμο, διορθώσεις.
Ο πρόεδρος της ΠΕΦ κ. Δέμος επισημαίνει ότι: «η εξοικονόμηση μέσω του Δελτίου Τιμών δεν είναι δυνατόν να προκύπτει μέσω της μερικής εφαρμογής του νόμου και της αναίτιας απαξίωσης προϊόντων και επιχειρήσεων. Είναι απαραίτητη η άμεση παρέμβαση του Υπουργείου Υγείας προκειμένου να αποδοθούν οι τιμές με σύννομο τρόπο ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα ελλείψεων και να διασφαλισθεί η ομαλή λειτουργία της φαρμακευτικής αγοράς και η προστασία της Δημόσιας Υγείας».