«Πυρ ομαδόν» στο υπ. Οικονομικών για το πρόβλημα θέρμανσης
Υπερψηφίστηκε στη δεύτερη ανάγνωσή του στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, το νέο φορολογικό νομοσχέδιο - και αναμένεται να συζητηθεί την Πέμπτη στην Ολομέλεια του Σώματος.
Κατά την μεθαυριανή επεξεργασία, στο νομοσχέδιο θα ενσωματωθούν και νομοτεχνικές αλλαγές που δημοσιοποίησε το υπουργείο Οικονομικών, με τις οποίες επανέρχεται η απαλλαγή φόρου έναντι αποδείξεων και διευθετούνται ζητήματα που είχαν ανακύψει, σχετικά με την φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών. «Οποιοδήποτε ζήτημα έχει προκληθεί κατά την μετάβαση των ελευθέρων επαγγελματιών από τον Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων στον νέο Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών, κλείνει με την νομοτεχνική βελτίωση που φέρνουμε σήμερα», δήλωσε σχετικά ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης.
Κατά τη συζήτηση του φορολογικού νομοσχεδίου, τα κόμματα επανέλαβαν θέσεις που είχαν υποστηρίξει στις προηγούμενες συνεδριάσεις - με νύξεις και για το «οξύτατο πρόβλημα θέρμανσης» που αντιμετωπίζουν χιλιάδες ελληνικές οικογένειες από την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης. Σχετικά, ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε τροπολογία με την οποία ζητείται κατ' αρχήν η επιστροφή στο παλαιό καθεστώς της διαφοροποίησης των φόρων κατανάλωσης των πετρελαίων θέρμανσης και κίνησης, με όρους Μαρτίου 2011, με τελικό στόχο την κατάργηση κάθε φορολογίας επί του πετρελαίου θέρμανσης.
Μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης ζήτησε ο Νότης Μαριάς (Ανεξάρτητοι Έλληνες), υπενθυμίζοντας την προ ημερών κατάθεση σχετικής τροπολογίας από το κόμμα του. Την πλήρη κατάργηση του ΦΠΑ στο πετρέλαιο θέρμανσης για οικιακή κατανάλωση πρότεινε το Κομμουνιστικό Κόμμα, δια του Νίκου Καραθανασόπουλου, ενώ σε προτροπές για ανθρωπιστική πρωτοβουλία προς όφελος των ευπαθών κοινωνικών ομάδων, προέβη και ο Ηλίας Παναγιώταρος (Χρυσή Αυγή). Βολές, ωστόσο, για τη διαχείριση του ζητήματος των ειδικών φόρων κατανάλωσης, δέχθηκε το υπουργείο Οικονομικών και από το ΠΑΣΟΚ, με τον Πάρι Κουκουλόπουλο να μέμφεται τον παριστάμενο υφυπουργό Γ. Μαυραγάνη για την εξομοίωση των ειδικών φόρων στο πετρέλαιο: «Από πουθενά δεν προκύπτει θετικό αποτέλεσμα. Ούτε απ' την κοινωνία που δοκιμάζεται, ούτε από τα δάση που ερημώνονται, ούτε από το περιβάλλον που καταστρέφεται, ούτε από το ταμείο που είναι μείον, λόγω της δραματικής πτώσης της κατανάλωσης».
Κατά τα άλλα, στη σημερινή, δεύτερη επεξεργασία του φορολογικού νομοσχεδίου στην Επιτροπή Οικονομικών, ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας Απόστολος Βεζυρόπουλος επανέλαβε πως με το φορολογικό νομοσχέδιο επιδιώκεται η τήρηση των ανειλημμένων δεσμεύσεων δημοσιονομικής προσαρμογής, με όρους, ωστόσο, φορολογικής δικαιοσύνης. «Κάποιοι δεν έχουν συναίσθηση της ευθύνης τους, έχουν επενδύσει στη χρεοκοπία και προβάλλουν το όραμα της επιστροφής στο παρελθόν. Η χώρα, όμως, δεν θα ξαναγυρίσει στο παρελθόν των συντεχνιακών προνομίων και της κυριαρχίας του ατομικού συμφέροντος επί του συλλογικού. Οι πολίτες έχουν επιλέξει να προστατεύσουν τις θυσίες τους» παρατήρησε ο εισηγητής της ΝΔ. «Το νομοσχέδιο δεν αντιμετωπίζει τη φοροδιαφυγή, αλλά έχει ως αποκλειστικό στόχο την, πάση θυσία, εξασφάλιση 2,5 δισ. από φόρους», υποστήριξε από πλευράς αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Δημήτρης Γελαλής.
«Δεν θέλετε να ψάξετε να βρείτε αδήλωτες πηγές εσόδων - και με την αργοπορία σας δίνετε την δυνατότητα να μεταφερθούν κεφάλαια σε άλλους φορολογικούς παραδείσους», υποστήριξε ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ζητώντας να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το ζήτημα των ενδοομιλικών συναλλαγών των πολυεθνικών εταιρειών σε ξεχωριστό νομοσχέδιο και να μειωθεί το ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης, σύμφωνα, άλλωστε και με τις προεκλογικές εξαγγελίες της ΝΔ. «Αλήθεια, δεν βλέπετε καμία προσπάθεια από πλευράς κυβέρνησης για το κυνήγι της φοροδιαφυγής; Η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ, βρίσκεται μήνες πίσω…», απάντησε, από πλευράς Νέας Δημοκρατίας, ο Μάκης Βορίδης. Ο Πάρις Κουκουλόπουλος (ΠΑΣΟΚ) ζήτησε, μεταξύ άλλων, την συμπερίληψη και των μικροομολογιούχων στις διατάξεις για την αναβαλλόμενη φορολογία, ενώ υπενθύμισε και την, από πλευράς του κόμματός του, κατάθεση τροπολογίας για τα άτομα με βαριά αναπηρία, με το αίτημα της εξαίρεσής τους από τις περικοπές στο ΕΚΑΣ, στις συντάξεις, τους μισθούς και τα δώρα εορτών.
Η Ασημίνα Ξυροτήρη (ΔΗΜΑΡ), μεταξύ άλλων πρότεινε για όσους πληρώνουν νοίκι πρώτης κατοικίας, να απαλλάσσονται από φόρο έως 480 ευρώ το χρόνο, ως μέτρο κοινωνικού χαρακτήρα, αλλά και κίνητρο για συλλογή των αποδείξεων ενοικίου. «Ανεφάρμοστο φορομπηχτικό έκτρωμα», χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ο Ηλίας Παναγιώταρος (Χρυσή Αυγή) κατηγορώντας την κυβέρνηση, μεταξύ άλλων, ότι αντί να δίνει κίνητρα στους πλοιοκτήτες, με την περαιτέρω φορολόγηση τους ωθεί να αλλάξουν σημαία, ενώ παράλληλα κυνηγά φορολογικά τα ελληνικά πληρώματα. «Προσπαθείτε να πείτε στον κόσμο πως για τα δεινά που αντιμετωπίζει φταίει η φοροδιαφυγή και όχι το καπιταλιστικό σύστημα. Αν ήταν έτσι τα πράγματα, οι άλλες χώρες δεν θα έπαιρναν μέτρα στην ίδια κατεύθυνση που παίρνει η ελληνική κυβέρνηση», σημείωσε, μεταξύ άλλων, από πλευράς ΚΚΕ ο Νίκος Καραθανασόπουλος.