Συνομιλία Πούτιν-Χριστόφια για συνεργασία στο πρόβλημα χρέους
Τηλεφωνική συνομιλία είχαν απόψε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν με τον Κύπριο ομόλογό του Δημήτρη Χριστόφια, σύμφωνα με σχετική σύντομη ανακοίνωση της υπηρεσίας Τύπου του Κρεμλίνου.
«Συζητήθηκαν επίκαιρα θέματα της διμερούς συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένων των ζητημάτων συνεργασίας στον χρηματοοικονομικό τομέα», αναφέρει η λακωνική αυτή ανακοίνωση, που αφήνει να εννοηθεί, δεδομένης της διατύπωσης, ότι την πρωτοβουλία της συνομιλίας είχε ο Β. Πούτιν. Τα τελευταία 24ωρα εκτεταμένη προβολή είχαν σε ρωσικά ΜΜΕ τόσο οι δηλώσεις του Ρώσου πρωθυπουργού Ντμίτρι Μεντβιέντεφ ότι η Κύπρος μπορεί να λάβει ρωσική βοήθεια υπό όρους, όσο και ευρύτερα το θέμα της οικονομικής κρίσης στην Κύπρο και οι τυχόν επιπτώσεις της στην ευρωζώνη και τη ρωσική οικονομία.
«Η κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος της Κύπρου είναι κάτι πολύ πιο επικίνδυνο για τη Ρωσία, παρά για την Ευρώπη. Η απώλεια των ρωσικών υπεράκτιων λογαριασμών μας απειλεί με νέα επενδυτική ύφεση, ενώ για την ευρωζώνη οι κίνδυνοι μοιάζουν σημαντικά μικρότεροι. Γι' αυτό ακριβώς Ρώσοι εκπρόσωποι μονίμως μιλούν για νέα βοήθεια στην Κύπρο, όταν οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι αρνούνται ακόμη και να εξετάσουν αυτό το ζήτημα χωρίς πλήρη αξιολόγηση του τραπεζικού συστήματος της Κύπρου», γράφει στο σημερινό της φύλλο η ρωσική Νεζαβίσιμαγια Γκαζιέτα.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, που σχολίασαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το τηλεφώνημα Πούτιν αυτό «αντανακλά την ενεργοποίηση της Ρωσίας προς την κατεύθυνση της χορήγησης νέου δανείου στην Κύπρο», έπειτα από πολύμηνες διαβουλεύσεις και το πάγωμα της σχετικής διαδικασίας, με μοναδική πρόοδο την απόφαση της Μόσχας να παρατείνει την αποπληρωμή του δανείου των 2,5 δισ. ευρώ, που είχε χορηγήσει στην Κύπρο το Δεκέμβριο του 2011.
«Οι αβάσιμες πληροφορίες και οι διαψεύσεις, όμως, ήταν τόσες πολλές τους μήνες αυτούς, αλλά και οι εξελίξεις είναι τόσο ευαίσθητες, ώστε η ρωσική πλευρά να είναι πολύ πιο συγκρατημένη, πριν οριστικοποιηθούν οι σχετικές αποφάσεις, για την τελική μορφή των οποίων γίνονται εντατικές διαβουλεύσεις», επισήμαναν οι ίδιες πηγές.
Στο επιφυλακτικό κλίμα των τελευταίων μηνών, παρά τις καταρχήν θετικές δηλώσεις πολλών Ρώσων επισήμων αξιωματούχων, κινήθηκε και ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας Αλεξέι Κούντριν, ο οποίος έκανε σχετικές δηλώσεις από το Νταβός, υπογραμμίζοντας την οξύτητα του προβλήματος της Κύπρου.
«Την Ελλάδα την έσωσαν, αλλά κανείς δεν έχει την επιθυμία να σώσει την Κύπρο. Προς το παρόν δεν είναι σαφές ποιος θα δώσει τα χρήματα, η Ευρωπαϊκή Ένωση απέχει ακόμη πολύ από το λάβει απόφαση για τη σωτηρία. Η Κύπρος μπορεί να πυροδοτήσει περαιτέρω διεύρυνση της κρίσης χρέους», εκτίμησε ο γνωστός για της περιοριστικές απόψεις του Α. Κούντριν, ο οποίος τόνισε ότι κατά τη γνώμη του η Ρωσία, «στην οποία πολλοί απευθύνονται», δεν πρέπει να αναλάβει να παίξει κομβικό ή ηγετικό ρόλο στη διάσωση της Κύπρου, αλλά να συμμετάσχει απλώς σε όποιο πακέτο βοήθειας αποφασίσουν να δώσουν ΔΝΤ και ΕΕ.