Ραγκούσης: Απαράγραπτες οι ευθύνες Βενιζέλου-Παπακωνσταντίνου
«Η αποχώρησή µου από το σημερινό ΠΑΣΟΚ ήταν µία συνειδητή απόφαση», δήλωσε ο Γιάννης Ραγκούσης παραχωρώντας συνέντευξη στη Φωνή της Πάρου.
Μάλιστα, ο πρώην υπουργός τόνισε ότι θέλει να έχει πει μία δημόσια συγγνώμη από την οικογένειά του. Ερωτηθείς πώς βίωσε η οικογένειά του αυτήν την ταραγμένη δεκαετία, ο πρώην υπουργός είπε: «Μια δημόσια συγγνώμη θέλω να έχω πει σε τέσσερις ανθρώπους µου – την Κατερίνα, το Νικόλα, την Ειρήνη και τη Βασιλική - που χωρίς να είναι δική τους επιλογή αναγκάστηκαν να υποστούν δίπλα µου κάποιες μεγάλες στενοχώριες και πίκρες. Τους παρακαλώ να µην ξεχάσουν ποτέ πως ό,τι έκανα έπρεπε να το κάνω για να υπηρετήσω το γενικό κοινωνικό συμφέρον και ιδίως τη νέα γενιά».
«Έτσι, βρώμικη και άρρωστη που µας παρέδωσαν την Ελλάδα της μεταπολίτευσης αυτοί που την χρεωκόπησαν, δυστυχώς δεν υπήρχε άλλος τρόπος να την κρατήσουμε όρθια. Αυτό αποδείχτηκε άλλωστε και από τις θηριώδεις και γι’ αυτό αναξιοπρεπείς πολιτικές «κωλοτούμπες» που έκαναν οι αρχικά πολέμιοι του προγράμματος σωτηρίας της χώρας κ.κ. Σαμαράς και Κουβέλης και που αργά αλλά σταθερά πραγματοποιεί και ο κ. Τσίπρας», πρόσθεσε.
Ο κ. Γιάννης Ραγκούσης, ερωτηθείς εάν είναι άστεγος πολιτικά, απάντησε αρνητικά σε ότι αφορά τις αρχές του. «Άστεγος, σε ό,τι αφορά τις αρχές µου και τις αξίες στις οποίες πιστεύω, όχι. Στεγασμένος στις ίδιες αρχές και τις ίδιες αξίες». Στην ερώτηση, μάλιστα εάν η υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ» ήταν η αφορμή για την αποχώρησή του ανέφερε:
«Για εμένα δεν ήταν αφορμή, ήταν αιτία η απαράδεκτη πολιτικά διαχείριση που έγινε από την αρχή μέχρι το τέλος της υπόθεσης αυτής. Δεν ήταν λοιπόν, µια αφορμή για να δηλώσω την αποχώρησή µου από το ΠΑΣΟΚ. Είναι από µόνο του ένα κολοσσιαίο θέμα. Γιατί, ειδικά, σε µία συγκυρία που έχεις περικόψει μισθούς και συντάξεις - που υπάρχουν και εδώ στην Πάρο ένα σωρό συμπολίτες µας που τόσο δύσκολα καταφέρνουν να ανταπεξέρχονται στις υποχρεώσεις της καθημερινότητας, δεν είναι δυνατόν να έχεις στα χέρια σου µια λίστα μεγαλο-καταθετών στην Ελβετία και να µην µας έχεις πει σ’ εμάς τίποτα... που καθόμαστε στο ίδιο τραπέζι. Δε µας είχαν πει τίποτα, ούτε ο ένας, ούτε ο άλλος... Και πολλοί περισσότερο να µην την έχεις αξιοποιήσει...».
«Πολιτικά και ηθικά ήταν υποχρεωμένοι να µας ενημερώσουν. Δεν το έκαναν ούτε επίσημα, ούτε άτυπα. Το θέμα της φοροδιαφυγής είναι μείζον θέμα. Στην πραγματικότητα είναι η κόκκινη γραμμή που ορίζει την ηθική στην πολιτική. Γι’ αυτό, είναι ιστορικές και απαράγραπτες οι πολιτικές ευθύνες απέναντι στον τόπο και στη δημοκρατική παράταξη και του Παπακωνσταντίνου και του Βενιζέλου. Άγνωστος αλλά φωτισμένος δικαστικός έθεσε στο αρχείο κι έτσι δεν είμαστε ακόμη στα δικαστήρια για να αποδείξουμε το αυτονόητο», επεσήμανε.