«Το πτυχίο παραμένει προϋπόθεση για τους διοικητές νοσοκομείων»
Καμία πρόθεση να επιτρέψει τον διορισμό ως διοικητών στα νοσοκομεία ανθρώπων που δε διαθέτουν το στοιχειώδες προσόν του πτυχίου πανεπιστημιακής εκπαίδευσης δεν είχε το υπουργείο Υγείας.
Αυτό διευκρίνισε ο υπουργός Ανδρέας Λυκουρέντζος, που ανταποκρίθηκε σε δημοσιεύματα τα οποία επισήμαναν ότι τροπολογία που κατατέθηκε την περασμένη Παρασκευή στη Βουλή άφηνε το σχετικό ενδεχόμενο ασαφές. Προκειμένου να μην υπάρξει καμία παρανόηση, ο κ. Λυκουρέντζος προχώρησε σήμερα το απόγευμα στην κατάθεση νομοτεχνικής βελτίωσης η οποία διευκρινίζει σαφώς ότι το προσόν του πτυχίου παραμένει απαραίτητη προϋπόθεση για το διορισμό κάποιου ως διοικητή νοσοκομείου.
Όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας στη Βουλή, πρόθεσή του δεν ήταν ποτέ να επιτρέψει να διορίζονται διοικητές χωρίς πτυχίο, αλλά να μειωθεί ο χρόνος έγκρισης του διορισμού από την πενταμελή επιτροπή που προβλέπει ο Νόμος 4052, η εφαρμογή του οποίου μετατίθεται για τρεις μήνες και έπρεπε να βρεθεί τρόπος να διορίζονται διοικητές στο μεταξύ. Ο κ. Λυκουρέντος υπογράμμισε ότι στην πραγματικότητα τα απαιτούμενα προσόντα, όχι μόνο δε μειώνονται, αλλά αυξάνονται.
Συγκεκριμένα, ο υπουργός Υγείας, κατά την ομιλία του στη Βουλή, τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:
«Τα Νοσοκομεία πρέπει να διοικούνται από προσωπικότητες, από στελέχη τα οποία διαθέτουν την αξιοσύνη και την ικανότητα να ασκήσουν με πληρότητα τα καθήκοντά τους και κυρίως να διοικήσουν τα Νοσοκομεία προς την κατεύθυνση διαχείρισης οικονομικών και πληροφοριακών συστημάτων.
Σχετικά με την τροπολογία που αφορά στον τρόπο τοποθέτησης των Διοικητών, ουδεμία πρόθεση υπάρχει στην μείωση των προσόντων των Διοικητών των Νοσοκομείων. Κρίθηκε αναγκαίο να μεταθέσουμε την εφαρμογή του Νόμου 4052 για τρεις μήνες, ούτως ώστε να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες της συγκρότησης των νομικών προσώπων των συνενούμενων και συνδιοικούμενων νοσοκομείων και αυτό μας υποχρέωσε να καταθέσουμε μια τροπολογία την Παρασκευή (8/2/2013) με την οποία μας δίνεται η δυνατότητα εν τω μεταξύ να τοποθετήσουμε Διοικητές με βάση τον Νόμο, ο οποίος ισχύει ακόμα, τον 3329/2005, γιατί συμβαίνουν ορισμένα γεγονότα όπως πρόσφατα στο Παναρκαδικό, όπου καλείται ο Υπουργός να τοποθετήσει Διοικητή.
Εξηγώ ότι ουδεμία πρόθεση υπάρχει μείωσης των προσόντων των προσώπων τα οποία επιλέγονται για Διοικητές, διότι στο Νόμο 3329/2005 (κεφάλαιο Β, άρθρο 7, παράγραφος 7), ορίζεται σαφώς ότι όποιος τοποθετείται Διοικητής Νοσοκομείου πρέπει να έχει πτυχίο Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης.
Επαυξημένες είναι οι απαιτήσεις μας και όχι μειωμένες. Προκειμένου μάλιστα να διευκρινιστεί και αυτή η τροπολογία την οποία κατέθεσα, από την Παρασκευή, σήμερα στη Βουλή, προτού αρχίσει ο δημοσιογραφικός θόρυβος, προς επίλυση κάθε παρεξηγήσεως και διάψευση κάθε υπόνοιας, ότι επιχειρούμε να μειώσουμε τα προσόντα των Διοικητών, καταθέσαμε σχετική νομοτεχνική βελτίωση.
Στο διάστημα αυτό θα αξιοποιήσουμε όλες τις δυνατότητες να επιλέξουμε τα καλύτερα στελέχη να διοικούν τα Νοσοκομεία, να παίρνουν τις καλύτερες αποφάσεις, και ο χρόνος αυτός θα αποδείξει την ειλικρινή βούληση της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας».