Η κάλπη αναβάλλει το έλλειμμα

Αναβολή για μετά τις εκλογές παίρνει η ανακοίνωση της Eurostat για διεύρυνση του ελλείμματος της χώρας...

Αναβολή για μετά τις εκλογές παίρνει η ανακοίνωση της Eurostat για αναθεώρηση του ελλείμματος της χώρας για το 2009. Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες οι προγραμματισμένες για αύριο, ανακοινώσεις, μετατίθενται για τα τέλη Νοεμβρίου.

Ο λόγος είναι ότι η Ε.Ε. δεν επιθυμεί να εμπλακεί στην εκλογική αναμέτρηση του Νοεμβρίου. Η εκτίμηση που υπήρξε από τους ιθύνοντες της αρμόδιας οικονομικής επιτροπής ήταν ότι θα υπήρχε επίδραση στο εκλογικό σώμα από τις ανακοινώσεις για μεγαλύτερο έλλειμμα του αναμενομένου και γι’ αυτό αποφασίστηκε η αναβολή για μετά τις εκλογές.

Βέβαια, ακόμα και αυτή η αναβολή πρόκειται να τροφοδοτήσει σειρά από σενάρια. Με τις πληροφορίες να δίνουν το έλλειμμα ότι εκτοξεύεται στο 15,4% του ΑΕΠ, φημολογία περί νέων επώδυνων μέτρων πρόκειται να ενταθεί τις επόμενες μέρες και όχι άδικα.

Η υστέρηση στα έσοδα θεωρείται μάλλον δεδομένη, καθώς ήδη η «μαύρη τρύπα» φτάνει το 1,5 δισ. ευρώ. Οι δαπάνες μόλις και μετά βίας συγκρατούνται στα επίπεδα που είχε ορίσει το μνημόνιο, συνεπώς ο εκτροχιασμός του προϋπολογισμού για το 2010, είναι κάτι παραπάνω από πιθανό να οδηγήσει σε καινούργια, επώδυνα μέτρα. Η αναβολή της κρίσιμης ανακοίνωσης του αναθεωρημένου δημοσιονομικού ελλείμματος, ασφαλώς και θα τροφοδοτήσει καινούργια σενάρια και σαφώς θα έχει και εκείνη το μερίδιό της στην επιρροή του εκλογικού σώματος.

Απλώς, οι ιθύνοντες στην ΕΕ θεώρησαν ότι η αναβολή είναι προτιμότερη από την ανακοίνωση. Η κάλπη θα δείξει.