Ντράγκι:Όχι αλλαγές–Να συμμορφωθεί πλήρως η Ελλάδα στο πρόγραμμα
«Η κυβέρνηση θα πρέπει πλήρως να συμμορφωθεί με το πρόγραμμα στην υλοποίησή του. Αυτό νομίζω εξαντλεί το θέμα των δημοσιονομικών πολλαπλασιαστών» ... «δεν υπάρχει κανένας λόγος να αλλάξει η αξιολόγηση των πραγμάτων την οποία κάναμε για την κατάσταση της Ελλάδας», αυτά τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Ντράγκι, απαντώντας στον Ν. Χουντή.
Πιο συγκεκριμένα ο έλληνας ευρωβουλευτής στην παρέμβασή του απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της ΕΚΤ αφού τόνισε ότι «ασφαλώς παρακολουθείτε κ. Πρόεδρε την συζήτηση που άνοιξε μετά από δηλώσεις κορυφαίων οικονομολόγων του ΔΝΤ, ότι το πρόγραμμα που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα, ήταν λάθος, γιατί βασίστηκε σε λανθασμένους υπολογισμούς, στον λεγόμενο πολλαπλασιαστή» και ότι «προχθές ο κ. Ρεν κοινοποίησε στους Υπουργούς οικονομικών της Ευρωζώνης, και σε σας, επιστολή όπου λέει ότι αυτή η υπόθεση με τους πολλαπλασιαστές έχει περιορισμένη επίπτωση και συνεπώς η συζήτηση πρέπει να σταματήσει. Φυσικά τα αποτελέσματα μιας τέτοιας «λάθος» επιλογής πολλαπλασιαστών δεν θα τα απαριθμήσω τα γνωρίζετε» ρώτησε τον Πρόεδρο της ΕΚΤ.
«Με δεδομένο ότι η ΕΚΤ είναι το μοναδικό μέλος της Τρόικα, το οποίο μέχρι σήμερα δεν έχει με σαφήνεια τοποθετηθεί στη συζήτηση για τους πολλαπλασιαστές, διαθέτει η ΕΚΤ, την τεχνογνωσία, ή την έχετε εκχωρήσει στο ΔΝΤ να απαντήσετε αν αυτές οι μελέτες για τους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές είναι σωστές ή λάθος;» Ο κ. Μάριο Ντράγκι απάντησε επί λέξη τα εξής:
«Συμφωνώ απόλυτα με τον Όλι Ρεν και την Κριστίν Λαγκάρντ στα όσα είπαν. Πολλές συζητήσεις έγιναν για κάτι το οποίο δεν θα μπορούσε να είχε αξιολογηθεί με απόλυτη βεβαιότητα, εκ προοιμίου. Και θα ήθελα να σας αναγνώσω το εξής παράθεμα, όσον αφορά τους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές πρέπει να γνωρίζει κανείς ότι οι κυριότεροι λόγοι για την μεγαλύτερη ύφεση δεν βρίσκονται στους πολλαπλασιαστές αλλά στην φύση αυτού του προγράμματος και σε κάποιες καθυστερήσεις υλοποίησης του προγράμματος που περιόρισαν την αποτελεσματικότητα, και σε σχέση με το 15% του ΑΕΠ το 2009, υπήρξε απώλεια της αγοράς και υπήρξε μεγάλη ανάγκη δημοσιονομικών προσαρμογών. Σαν συνέπεια όλων αυτών μειώθηκε το πλαίσιο δημοσιονομικής προσαρμογής και παρατάθηκε το χρονικό πλαίσιο κατά δύο έτη.
Οι πιστωτές διευκόλυναν την Ελλάδα, παρέχοντας αυτή τη διευκόλυνση. Πρόσφατες εξελίξεις δείχνουν ότι το αναθεωρημένο πρόγραμμα ανταποκρίνεται με την επικαιροποίηση της οποίας έτυχε, ήδη τον Ιανουάριο. Νομίζω ότι αυτό απαντά πλήρως το ερώτημά σας. Δεν βλέπουμε κανένα λόγο να τα αναθεωρήσουμε όλα αυτά ακόμα και το πλαίσιο της δημοσιονομικής προσαρμογής.
Το κλειδί για την επίλυση της κρίσης εξακολουθεί να βρίσκεται στα χέρια της Ελλάδας και προσβλέπουμε στο ότι η κυβέρνηση θα πρέπει πλήρως να συμμορφωθεί με το πρόγραμμα στην υλοποίησή του. Αυτό νομίζω εξαντλεί το θέμα των δημοσιονομικών πολλαπλασιαστών. Υπήρξε μια έντονη και γόνιμη ανταλλαγή απόψεων και μεταξύ των οικονομολόγων και των στελεχών και στο ΔΝΤ, και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ΕΚΤ για να εξεταστεί πλήρως και εξαντλητικά το θέμα των πολλαπλασιαστών και να υπάρξει μια τελική συμφωνία.
Γι' αυτό το θέμα τώρα, σε αυτή την συζήτηση δεν υπάρχει κανένας λόγος να αλλάξει η αξιολόγηση των πραγμάτων την οποία κάναμε για την κατάσταση της Ελλάδας».