Το ρίσκο Μητσοτάκη στην οικονομία και η ιστορική δικαίωση (VIDEO)

Δύο ημέρες πριν από την παρουσίαση του βιβλίου νέα στοιχεία για την οικονομική διαχείριση των ετών 1990 – 1993 και έμμεσες αιχμές για τη σημερινή κατάσταση από τον πρώην πρωθυπουργό

Του Χ.Κ. Λαζαρόπουλου


Πολλές ειδήσεις υπόσχονται οι συνεργάτες του κ. Κωνσταντίνου Μητσοτάκη λίγες ώρες πριν παρουσιαστεί το βιβλίο που έγραψε ο πρώην πρωθυπουργός για την περίοδο που διακυβέρνησε τη χώρα στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού.

Δεν είναι μόνο η πιθανότητα να παραβρεθεί στην εκδήλωση ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς αλλά και οι αποκαλύψεις που θα προκύψουν από τα περιεχόμενα του βιβλίου. Όπως σας ενημερώσαμε πρώτοι στις 8 Δεκεμβρίου, ο κ. Κωνσταντίνος Μητσοτάκης με το βιβλίο «Μπροστά από την εποχή της, η κυβέρνηση της Ν.Δ. 1990 – 1993» έρχεται να δώσει απαντήσεις για τα λάθη που έγιναν και προκάλεσαν τα σημερινά αδιέξοδα στην οικονομία.

Κι αυτές δεν είναι απόψεις που συγκέντρωσε ο Επίτιμος πρόεδρος της Ν.Δ. μαζί με τους συνεργάτες του για να κάνει μια πολιτική αποτίμηση αλλά οι βασικές αρχές του πολιτικού προγράμματος της Ν.Δ. που σμίλεψε από την 1η Σεπτεμβρίου 1984, οπότε και διαδέχθηκε τον Ευάγγελο Αβέρωφ στην ηγεσία του κόμματος.

Δύο μορφές της δημοσιογραφίας, ο αείμνηστος Γιάννης Ναζλίδης και ο βετεράνος του πολιτικού ρεπορτάζ Παύλος Καμβύσης της εφημερίδας «Ακρόπολις» την άνοιξη του 1989 συμφωνούσαν ότι ο κ. Μητσοτάκης απαντούσε στον λαϊκισμό του ΠΑΣΟΚ με θέσεις, αξίες και αρχές. Ένα χρόνο αργότερα, σε ένα αποχαιρετιστήριο δείπνο που οργάνωσε στο Κολωνάκι ο κ. Τάσος Κοντογιαννίδης για την εφημερίδα που ίδρυσε το 1881 ο Βλάσσης Γαβριηλίδης, ο Καμβύσης σχολίαζε πως ο κ. Μητσοτάκης έκανε τον ελληνικό λαό να πιστέψει πως μπορεί να κόψει κάθε ομφάλιο λώρο με τον κακώς εννοούμενο κρατισμό γι’ αυτό και απογείωσε τη «Νέα Δημοκρατία» στο 47%.

Οι τρεις κατευθύνσεις της οικονομικής πολιτικής

Την άποψη αυτή έρχεται να επιβεβαιώσει ο πρώην πρωθυπουργός στο βιβλίο του, στο οποίο αναδεικνύει τις τρεις κατευθύνσεις που είχε δώσει στο οικονομικό επιτελείο:

α) Αποκρατικοποιήσεις αφού το Δημόσιο δεν μπορεί να διαδραματίζει ρόλο επιχειρηματία.

β) Απελευθέρωση της αγοράς ώστε να υπάρξει εξορθολογισμός με την υπόλοιπη Ευρώπη, και

γ) Ανταγωνισμός ώστε να τονωθεί η παραγωγική δραστηριότητα και η εξωστρέφεια ελληνικών επιχειρήσεων.

Ο κ. Μητσοτάκης ακολούθησε συγκεκριμένη και αταλάντευτη πολιτική. Ο δημόσιος τομέας είχε γιγαντωθεί κι είχε διαφθαρεί επί ΠΑΣΟΚ γι’ αυτό κι έπρεπε να εφαρμοστεί ευρύ πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και με περιορισμό του κρατικού παρεμβατισμού. Ανασυγκροτήθηκαν τα δημοσιονομικά και εφαρμόστηκε σταθερή πολιτική σε νέες βάσεις και με νομισματική σταθερότητα.

Ταυτοχρόνως, έγιναν ενέργειες που απέτρεψαν το ενδεχόμενο μιας χρεωκοπίας ή πιθανής υπαγωγής στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο από εκείνη την εποχή. «Μπροστά σε μια τέτοια τραγική κατάσταση οποιοσδήποτε άλλος πολιτικός θα είχε αναζητήσει τις εύκολες διεξόδους», γράφει στο βιβλίο του ο πρώην πρωθυπουργός. Αμέσως μετά εξηγεί ότι ο εύκολος δρόμος θα ήταν η υποτίμηση της δραχμής κατά 40 με 50 τοις εκατό, «κατά τα πρότυπα του Ανδρέα Παπανδρέου». Μόνο που μια τέτοια ενέργεια θα προκαλούσε μεγαλύτερη ζημιά στη διαλυμένη οικονομία.

Η δικαίωση Μητσοτάκη

Ήδη από τις 9 Νοεμβρίου έχουμε γράψει για την αναγνώριση της πολιτικής που ακολούθησε ο κ. Μητσοτάκης πριν από 20 έτη. Από τότε γράψαμε ποια ήταν η προειδοποίηση που είχε κάνει ο κ. Γιώργος Αλογοσκούφης στον κ. Κώστα Καραμανλή λέγοντας: «Ο Ψηλός έβρισκε συνεχώς σκελετούς του ΠΑΣΟΚ κρυμμένους στην ντουλάπα και τους φορτωνόταν συνεχώς η Ν.Δ., καθώς δεν είχε απογράψει τι παρέλαβε».

Στο βιβλίο του, ο πρώην πρωθυπουργός περιγράφει αναλυτικά τα πάντα και τονίζει πως τα επιτεύγματα που σημειώθηκαν κατά τη διακυβέρνησή του έτυχαν ιδιαίτερης αναγνώρισης από την τότε ΕΟΚ, τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), καθώς και άλλους οργανισμούς. Η αιχμή του Επίτιμου είναι σαφής: «Η Ελλάδα, αντί να διασύρεται, προβαλλόταν ως πρότυπο προς μίμηση».

Λίγο καιρό πριν από τις εκλογές του 1994, ο κ. Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είχε προειδοποιήσει με τη συνέντευξή του προς τους δημοσιογράφους μετά τα εγκαίνια της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης για τον κίνδυνο σειράς περιπετειών για τη χώρα όσον αφορά στα εθνικά θέματα και στην οικονομία. Επιβεβαιώθηκε με τον πιο δραματικό τρόπο γι’ αυτό και το βιβλίο του γίνεται εξαιρετικά επίκαιρο.

Ο Επίτιμος πρόεδρος της Ν.Δ. δεν αποφεύγει να κάνει έμμεσες αναφορές στη σημερινή κατάσταση όπου πρωταγωνιστεί ο κ. Αντώνης Σαμαράς με τον οποίο αντάλλαξαν χειραψία τη Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου ύστερα από 21 χρόνια, στο περιθώριο εκδήλωσης του ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος». Ο πρώην πρωθυπουργός υποστηρίζει μάλιστα την εφαρμογή σφιχτής δημοσιονομικής πολιτικής ενώ οι συνεργάτες του υπόσχονται κι άλλες ειδήσεις. Αγωνία ως το απόγευμα της Δευτέρας!