Στο ΣτΕ κατά της δραστικής οι γιατροί!
Η αίτηση αναστολής και ακύρωσης που έχει καταθέσει ο ΙΣΠ, θα συζητηθεί την 1η Μαρτίου, και για το λόγο αυτό ο ΙΣΠ έχει ενημερώσει τις οργανώσεις των Ευρωπαίων γιατρών, ενώ είναι έτοιμος και να προσφύγει στους Ευρωπαϊκούς και Διεθνείς Οργανισμούς, όπως η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Πρόληψη και τον Έλεγχο Νοσημάτων, τον Παγκόσμιο Ιατρικό Σύλλογο, την Μόνιμη Επιτροπή Ευρωπαίων Ιατρών, το Παρατηρητήριο των Ηνωμένων Εθνών, το Διεθνές Παρατηρητήριο του Ελσίνσκι, την Επιτροπή του Ελσίνσκι για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, το Διεθνές Ινστιτούτο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, την Συνέλευση των Πολιτών του Ελσίνσκι, την Διεθνή Εταιρεία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα κ.α.
Η πρόεδρος του Συλλόγου κ. Βαρβάρα Ανεμοδουρά, επισημαίνει πως η εφαρμογή του μέτρου που ήθελε να επιβάλει η Τρόικα από τον Μάρτιο του 2012 και εφαρμόζει η Πολιτεία από τον Δεκέμβριο του 2012, βρίσκει όλη την Ιατρική Κοινότητα αντίθετη. Εκείνο όμως που εκπλήσσει είναι η θέση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής που με τρεις παρεμβάσεις του στο ΣτΕ υπέρ της δραστικής ουσίας, εμμένει και στην Τροϊκανή-Μνημονιακή εντολή, και μάλιστα με σχετικό έγγραφό του προς τον Paul Thomsen!
Η κ. Ανεμοδουρά, υπογράμμισε πως ο ΙΣΠ υποστηρίζει αυτό που ισχύει διεθνώς, ότι ο γιατρός έχει την ευθύνη της φαρμακευτικής θεραπείας και ο φαρμακοποιός εκτελεί την συνταγή του ιατρού. Και πρόσθεσε πως ο Σύλλογος έχει εμπιστοσύνη στην Ελληνική Δικαιοσύνη ενώ σημειώνει ότι υπάρχει και νέα απόφαση των Ιταλικών Δικαστηρίων (2012/00033) κατά της αναγραφής της δραστικής ουσίας.
«Συμμαχείτε με την τρόικα»
Την έντονη αντίδραση του προέδρου και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργου Πατούλη, προκαλούν οι ανακοινώσεις του προέδρου του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής Κώστα Λουράντου, ότι η συνταγογράφηση με δραστική ουσία γίνεται προς όφελος των ασθενών και όχι για να εξυπηρετηθούν οι επιθυμίες των δανειστών.
Ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης, επισημαίνει σε απάντησή του προς τον κ. Λουράντο, ότι επιβεβαίωσε πως έχει επιλέξει να συνταχθεί και να συμμαχήσει με τους εκπροσώπους της Τρόικας και των δανειστών μας, αδιαφορώντας για το συμφέρον των ασφαλισμένων, αδιαφορώντας για την ποιότητα της παρεχόμενης υγείας στους πολίτες της Πατρίδας μας. «Εδώ και μήνες προσπαθούσε εναγωνίως να καταστεί συνομιλητής της Τρόικας, με επιστολές που έστελνε κρυφά. Αλλά δεν του αρκούσε ο ρόλος του συνομιλητή, γι’ αυτό επέλεξε να στηρίξει στο Συμβούλιο Επικρατείας τη διαταγή της τρόικας να προωθηθεί η συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία».
Ο κ. Πατούλης αναφέρει ότι «ο καθ’ όλα σεβαστός κ. Λουράντος»:
- πρέπει να είναι ο μόνος εμπλεκόμενος στο χώρο της υγείας που να πιστεύει ότι η συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία έγινε «για το καλό των ασθενών», κι όχι για να εξυπηρετηθούν οι επιθυμίες των δανειστών.
- δεν έχει το δικαίωμα να ισχυρίζεται ότι «ο ΙΣΑ προσπαθεί να τρομοκρατήσει τους ασθενείς με ανύπαρκτους κινδύνους και ότι στοχοποιεί τα γενόσημα φάρμακα», όταν όλοι γνωρίζουν πως ο ΙΣΑ έχει ταχθεί υπέρ της χρήσης επώνυμων και ασφαλών γενόσημων φαρμάκων.
- φαίνεται να ξεχνά πως αυτός που τρομοκρατεί τους ασθενείς δεν είναι οι γιατροί, αλλά ο ίδιος, όταν αποφασίζει να κλείνει επί μακρόν τα φαρμακεία και να αρνείται να εκτελέσει συνταγές του ΕΟΠΥΥ, αναγκάζοντας τους ασφαλισμένους να πληρώνουν από την τσέπη τους τα φάρμακά τους. Ποιους τιμωρεί με τον τρόπο αυτό; Τη Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ ή τον εργαζόμενο και το συνταξιούχο που τα βγάζουν δύσκολα πέρα;
- φαίνεται να ξεχνά πως αν υπάρχει ακόμη σύστημα δημόσιας υγείας στην Ελλάδα, υπάρχει χάρη στην αυταπάρνηση και αυτοθυσία των ιατρών, οι οποίοι παρέχουν τις υπηρεσίες τους στον ασθενή σχεδόν δωρεάν και παρά το γεγονός ότι υπάρχουν συνάδελφοι μας που παραμένουν απλήρωτοι από το Κράτος πάνω από 2 χρόνια. Για τον ιατρικό κόσμο η άσκηση του λειτουργήματος μας είναι πάνω από το οικονομικό συμφέρον. Μπορεί να ισχυρισθεί το ίδιο για τον εαυτό του ο καθ’ όλα σεβαστός κ. Λουράντος;
Ο πρόεδρος του ΙΣΑ ζητά από τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής να απαντήσει με σαφήνεια κι όχι με αοριστίες και υπονοούμενα στα εξής:
1. Σε ποιες ευρωπαϊκές χώρες του Δυτικού κόσμου εφαρμόζεται η συνταγογράφηση με τη δραστική ουσία;
2. Σε ποιες ευνομούμενες μεγάλες χώρες του Δυτικού κόσμου επιτρέπεται, αν επιτρέπεται, ο φαρμακοποιός να χορηγεί συνταγογραφούμενο φάρμακο χωρίς ιατρική συνταγή, όπως συμβαίνει σήμερα στη χώρα μας; Σύμφωνα με τις διατάξεις που διέπουν τη άσκηση του φαρμακευτικού επαγγέλματος, ο φαρμακοποιός μπορεί να χορηγεί συνταγογραφούμενο φάρμακο χωρίς ιατρική συνταγή; Τι έχει κάνει επ΄ αυτού; Έχει επιστήσει την προσοχή των μελών του;
3. Αν επιτρέπεται η εκτέλεση ιατρικών πράξεων σε φαρμακείο (λήψη πίεσης, μέτρηση σακχάρου κα);
4. Αν επιτρέπεται η εκτέλεση ιατρικών συνταγών από βοηθούς φαρμακοποιών εν απουσία φαρμακοποιού και αν αυτό γίνεται στην πράξη;
Και καταλήγοντας, ο κ. Πατούλης επισημαίνει στον κ. Λουράντο πως «αλαζονεία δεν είναι να προσπαθείς να αποτρέψεις την εφαρμογή ενός νομοθετήματος που υποβαθμίζει την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στους ασθενείς, όπως κάνει ο ΙΣΑ με τη συνταγογράφηση της δραστικής ουσίας. Αλαζονεία είναι να επικαλείσαι το παράδειγμα των ανεπτυγμένων χωρών της Δύσης, όπου σε όλες απαρέγκλιτα οι φαρμακοποιοί αρνούνται τη χορήγηση οποιουδήποτε φαρμάκου χωρίς συνταγή. Αλλά στην Ελλάδα να αποδέχεσαι τα μέλη σου να μην ακολουθούν τον κανόνα αυτό»!