Στουρνάρας σε Τρόικα: Υπερδιπλασιάστηκαν οι φορολογικοί έλεγχοι
Επίσης, ανακοίνωσε ότι εντός του 2013 θα ξεκινήσει η ηλεκτρονική διασύνδεσή του με τα τραπεζικά ιδρύματα, μέσω της οποίας θα έχει άμεση γνώση επί των τραπεζικών λογαριασμών των φορολογουμένων. Αυτό επισημαίνει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών σχετικά με την έκθεση της Κομισιόν και του ΔΝΤ στην οποία καταγράφονται οι μεγάλες αδυναμίες της φορολογικής διοίκησης στη μάχη για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
Το υπουργείο Οικονομικών σημειώνει επίσης ότι η πορεία είσπραξης των ληξιπροθέσμων οφειλών τον Ιανουάριο ήταν πολύ ενθαρρυντική με αύξηση 70% και προσθέτει ότι «έχει ενεργοποιήσει όλες τις δυνάμεις του προς την κατεύθυνση της επίλυσης προβλημάτων που αναφέρονται στην έκθεση, με γρήγορους και σταθερούς ρυθμούς». Ολόκληρη η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών είναι η ακόλουθη: «Σε σχέση με τα δημοσιεύματα που αφορούν στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και στη φορολογική διοίκηση, το Υπουργείο Οικονομικών σημειώνει τις σημαντικές πρωτοβουλίες που έχει ήδη δρομολογήσει:
Για τη φοροδιαφυγή:
1) 1789 εκκρεμείς υποθέσεις φυσικών προσώπων μεγάλου πλούτου συγκεντρώθηκαν στη μονάδα ελέγχου φορολογουμένων μεγάλου πλούτου. Η πρόοδος στην ολοκλήρωση των ελέγχων είναι σημαντική και, κυρίως, επιταχυνόμενη. Η ολοκλήρωση όλων των ελέγχων αυτών, θα γίνει εντός του 2013.
2) Θεσπίστηκαν αυξημένοι και φιλόδοξοι στόχοι τόσο στον αριθμό των υποθέσεων όσο και στο μέγεθος αυτών, για την ΔΟΥ Μεγάλων Επιχειρήσεων και για τη μονάδα ελέγχου φυσικών προσώπων μεγάλου πλούτου. Μέχρι τώρα, δεν έχουμε αποκλίσεις από την επίτευξη αυτών των στόχων.
3) Ο έλεγχος των εμβασμάτων στο εξωτερικό (έτη 2009 - 2011) είναι σε πλήρη ανάπτυξη με την υιοθέτηση ολοκληρωμένου σχεδίου ελέγχου. Η φάση αποστολής των ειδοποιήσεων, με την αποστολή 24.710 σημειωμάτων, έχει από καιρό ολοκληρωθεί και τις επόμενες ημέρες ολοκληρώνεται και η φάση συγκέντρωσης των δικαιολογητικών από τους φορολογούμενους. Η τελευταία φάση, ενεργοποίησης των ελέγχων από την αρμόδια υπηρεσία μεγάλου πλούτου, θα ξεκινήσει μέσα στον Μάρτιο.
4) Ο έλεγχος της λίστας «Λαγκάρντ», η οποία περιλαμβάνει 2.062 περιπτώσεις, από το ΣΔΟΕ, έχει ξεκινήσει με την ταυτοποίηση 1.681 φυσικών προσώπων και 40 νομικών προσώπων. Το δεύτερο στάδιο του ανοίγματος των λογαριασμών και της σύγκρισης με τα δηλωθέντα εισοδήματα είναι σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί το επόμενο χρονικό διάστημα. Παράλληλα, ο έλεγχος συνεχίζεται με ειδοποιήσεις στους φορολογούμενους με τα μεγαλύτερα ποσά, οι οποίοι καλούνται για διευκρινήσεις στο ΣΔΟΕ.
5) Οι εταιρίες που υποχρεούνται σε έκδοση φορολογικού πιστοποιητικού, ελέγχονται δειγματοληπτικά για την ορθότητα του ελέγχου από τους ορκωτούς ελεγκτές.
6) Βρίσκεται σε εξέλιξη ο έλεγχος των Ελλήνων που επένδυσαν σε ακίνητα στο Η.Β. Τα πρώτα αποτελέσματα δεν δείχνουν σημαντικό φορολογικό ενδιαφέρον, όμως θα συνεχιστούν μέχρι εξαντλήσεων οι έλεγχοι των περιπτώσεων αυτών.
7) Στοιχεία για τις εξωχώριες εταιρίες με ακίνητη περιουσία έχουν συγκεντρωθεί. Ο έλεγχος αυτών που υπάγονται στις ΔΟΥ Κρανιδίου και Κύμης ανατέθηκε πρόσφατα στην μονάδα ελέγχου προσώπων μεγάλου πλούτου. Αναμένονται τα πρώτα αποτελέσματα σύντομα. Μετά την αξιολόγηση των πρώτων ευρημάτων, θα δρομολογηθεί και ο έλεγχος στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας.
8) Στα πλαίσια της αξιοποίησης περισσοτέρων στοιχείων τρίτων προς όφελος των ελεγκτικών υπηρεσιών, δρομολογείται, μέσα στο 2013, η δημιουργία εφαρμογής άμεσης διασύνδεσης του υπουργείου Οικονομικών με τα τραπεζικά ιδρύματα. Αυτή θα μειώσει στο ελάχιστο τις καθυστερήσεις στη διεκπεραίωση αιτημάτων του ΣΔΟΕ και των λοιπών ελεγκτικών υπηρεσιών, για το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών.
9) Σημαντικές δράσεις για την πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων είναι σε εξέλιξη, με στόχο να ολοκληρωθεί το κανονιστικό πλαίσιο στους επόμενους δύο μήνες:
- Ολοκληρώθηκε η νομοθεσία και επανεπιβεβαιώθηκε το χρονοδιάγραμμα εγκατάστασης συστημάτων εισροών-εκροών στα πρατήρια καυσίμων.
- Ολοκληρώθηκε η νομοθεσία και οριστικοποιείται το χρονοδιάγραμμα εγκατάστασης συστημάτων GPS στα βυτιοφόρα και τα πλοία μεταφοράς καυσίμων.
- Δημιουργήθηκε ομάδα εργασίας για τη σύνταξη όλων των ΚΥΑ που απαιτούνται για την εφαρμογή του άρθρου 320 του Ν. 4072 σχετικά με την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου στα καύσιμα.
- Ολοκληρώνεται το αμέσως προσεχές διάστημα η σύνταξη προδιαγραφών για την εγκατάσταση συστήματος ιχνηθέτησης καυσίμων, αφού έχει ήδη περατωθεί η δημόσια διαβούλευση.
- Επεκτείνεται το σύστημα εισροών-εκροών καυσίμων στις φορολογικές αποθήκες και τα πλωτά μέσα (έτσι υλοποιείται η πρόθεση για επέκτασή του σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα).
- Ξεκινάει η ανάπτυξη συστήματος παρακολούθησης και αξιοποίησης των δεδομένων από τα συστήματα GPS στα βυτιοφόρα και τα πλοία μεταφοράς καυσίμων.
Για τη φορολογική διοίκηση:
1) Θεσπίστηκε και πληρώθηκε η θέση Ανεξάρτητου Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων και μεταβιβάστηκαν αρμοδιότητες για το φορολογικό και εισπρακτικό μηχανισμό.
2) Τοποθετήθηκε το 10% του προσωπικού κάθε ΔΟΥ και ελεγκτικού κέντρου, στο Δικαστικό τμήμα με στόχο την αύξηση της είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών.
3) Τοποθετήθηκαν επιπλέον άτομα στην Επιχειρησιακή Μονάδα Είσπραξης.
4) Αυξήθηκε ο όγκος των οφειλών με τις οποίες ασχολείται η Επιχειρησιακή Μονάδα Είσπραξης σε όσες είναι άνω του Euro 1,5 εκ. από Euro 4,5 εκ. που ήταν προηγουμένως.
5) Ενισχύεται με προσωπικό η Διεύθυνση Πολιτικής Εισπράξεων.
6) Ενισχύθηκαν με επιπλέον ελεγκτές οι μονάδες ελέγχου φορολογουμένων μεγάλου πλούτου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη καθώς και η ΔΟΥ μεγάλων επιχειρήσεων.
7) Επιλύθηκαν μια σειρά από καθημερινά προβλήματα (υποδομής, διευκρινήσεων επί της μεθοδολογίας ελέγχου κτλ.) για όλα τα μεγάλα ελεγκτικά κέντρα.
8) Είναι σε εξέλιξη η διαδικασία αξιολόγησης των ελεγκτών καθώς και των υπαλλήλων σε θέσεις ευθύνης.
Ακόμη, μια σειρά από παρεμβάσεις είναι σε τελικό στάδιο και θα υλοποιηθούν στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.
1. Οι εποπτείες των μεγάλων ελεγκτικών κέντρων αυξάνονται για να διευκολύνουν τη διαδικασία ελέγχου.
2. Το ελεγκτικό έργο της ΔΟΥ Μεγάλων Επιχειρήσεων και των ΔΕΚ διευρύνεται με αλλαγή ορίων.
3. Αναμορφώνονται οι διατάξεις που αφορούν στον τρόπο επιλογής υποθέσεων για έλεγχο, βάσει κριτηρίων ανάλυσης κινδύνου για παραγραφόμενες και μη υποθέσεις.
4. Απλοποιείται η διαδικασία χαρακτηρισμού των οφειλών ως ανεπίδεκτες είσπραξης σύμφωνα και με τη διεθνή εμπειρία και τις βέλτιστες πρακτικές, ώστε να επικεντρωθεί ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός στις εισπράξιμες υποθέσεις.
5. Υπογράφονται τις επόμενες ημέρες οι αποφάσεις για τα κριτήρια στόχευσης καθώς και για την ενεργοποίηση των έμμεσων τεχνικών ελέγχου.
6. Αναμορφώνεται η διαδικασία διοικητικής επίλυσης των φορολογικών διαφορών.
7. Ξεκίνησαν οι διαδικασίες πρόσληψης μέσω ΑΣΕΠ 200 ελεγκτών, που αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί μέσα στο καλοκαίρι.
8. Ξεκίνησε η διαδικασία πιστοποίησης υπαλλήλων του Υπουργείου Οικονομικών ως ελεγκτές για να ενισχυθεί το δυναμικό των υπαλλήλων που διενεργούν ελέγχους.
9. Οι υποψήφιοι θέσεων ευθύνης ελέγχονται για το πόθεν έσχες και επιλέγονται μετά από υπηρεσιακή εισήγηση σύμφωνα και με από πριν καθορισμένα κριτήρια. Η διαδικασία για τις κενές θέσεις σε ΔΟΥ και ΣΔΟΕ έχει ήδη ξεκινήσει και ακολουθούν τα τελωνεία.
10. Δημιουργούνται πίνακες «φόρτου» κάθε υπηρεσίας ώστε να αντιπαραβάλλεται το προσωπικό που υπηρετεί σε αυτές με τις πραγματικές υπηρεσιακές ανάγκες.
11. Συντάχτηκε και είναι στη διαδικασία υιοθέτησης το πλάνο για την καταπολέμηση της διαφθοράς καθώς και ο κώδικας ηθικής και δεοντολογίας».
Δηλώσεις Στουρνάρα από Μαξίμου
Οι αλλαγές στο οργανόγραμμα του υπουργείου Οικονομικών, με στόχο την εξοικονόμηση πόρων αλλά και την καλύτερη λειτουργία του, εξετάστηκαν διεξοδικά σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Παρόντες στη συνάντηση ήταν ο υπουργός οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο αναπληρωτής υπουργός Χρήστος Σταικούρας, ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης αλλά και ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ Στ. Στασινόπουλος. Σε δηλώσεις του, ο κ. Στουρνάρας, όσον αφορά την έκθεση του ΔΝΤ παρέπεμψε στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξουν αλλαγές στους μηχανισμούς. «Εξετάσαμε, όπως και τα άλλα υπουργεία, τα διοικητικά θέματα που απασχολούν τα υπουργεία μας», είπε βγαίνοντας από το Μέγαρο Μαξίμου και όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους για το εάν τον απασχολεί η έκθεση της τρόικας απάντησε: «Βεβαίως. Και απαντήσαμε νομίζω. Βγήκε ανακοίνωση, δε βγήκε; Τα μελετούμε όλα προσεκτικά, λαμβάνουμε υπόψη τις παρατηρήσεις και κινούμεθα. Όπως είδατε, η ανακοίνωση δείχνει ότι από τότε που ελήφθη η έκθεση, που ήταν τον Ιανουάριο, μέχρι σήμερα, ήδη έχουν γίνει πολλά πράγματα». Σε ερώτηση που δέχτηκε για το εάν σκέφτεται να κάνει αλλαγές στο μοντέλο λειτουργίας του ΣΔΟΕ απάντησε κάθετα «όχι, όχι. Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο».
Διαβάστε επίσης:
Τρόικα: Αυτονομία τώρα στο Γ.Γ. εσόδων και αυστηρότερες ποινές