Από το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ εξαρτάται ο ανασχηματισμός
Με τη λήξη του συνεδρίου στο ΠΑΣΟΚ αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για τον ανασχηματισμό, ο οποίος δεν αποκλείεται να ανακοινωθεί αιφνιδιαστικά στις 4 Μαρτίου. Την επισήμανση αυτή κάνουν κυβερνητικές πηγές επισημαίνοντας πόσο θέλει ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς να προχωρήσει σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης.
Από τον Οκτώβριο ο πρωθυπουργός φέρεται να μελετά τη λύση του ανασχηματισμού ως μία ενέργεια ώστε να σταματήσει η εσωστρέφεια και να δοθεί μεγαλύτερη ώθηση στο κυβερνητικό έργο. Μόνο που οι κυβερνητικοί εταίροι, δηλαδή οι κ.κ. Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης, δεν ήθελαν ούτε να ακούσουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Στην παρούσα πολιτική συγκυρία, τόσο ο κ. Αντώνης Σαμαράς, όσο και οι κυβερνητικοί εταίροι διαπιστώνουν την έντονη κόπωση ορισμένων υπουργών, τις συνεχείς αστοχίες, αλλά και τις παρατηρήσεις στις αξιολογήσεις της τρόικας που δεν είναι τόσο κολακευτικές. Γι’ αυτό κι έχει ξεκινήσει ανεπισήμως διαβούλευση μεταξύ των τριών πολιτικών αρχηγών για τις αλλαγές που θα γίνουν στο κυβερνητικό σχήμα.
Εκείνος που δείχνει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, όπως άλλωστε φάνηκε και από τη χθεσινή ομιλία του στο συνέδριο του Κινήματος. Αρχικώς ζήτησε από τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας να κάνει όποια αλλαγή θέλει στην κυβέρνηση αρκεί να λάβει υπ’ όψιν του τα εκλογικά ποσοστά του Μαΐου.
Εσωτερικές αντιδράσεις
Όταν διέρρευσε αυτή η πληροφορία σε στελέχη και βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας υπήρξαν αντιδράσεις. Πολλοί έστειλαν μήνυμα προς το Μαξίμου είτε μέσω του γραμματέα κ. Μανώλη Κεφαλογιάννη, είτε μέσω συνεργατών του πρωθυπουργού να υπολογιστούν τα ποσοστά του Ιουνίου και να δοθεί απάντηση στο ΠΑΣΟΚ ότι ο πρωθυπουργός θα μπορούσε να επικαλεστεί τα ποσοστά του Κινήματος στις δημοσκοπήσεις προκειμένου να περιορίσει τις διαθέσεις του κ. Βενιζέλου.
Κυβερνητική πηγή μάλιστα εκτιμούσε ότι αυτά τα θέματα έχουν ξεκαθαριστεί γι’ αυτό και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο χθες για την ανάγκη «νέας προγραμματικής συμφωνίας» ή ακόμα και την έκκληση να μη ληφθούν άλλα μέτρα εναντίον της κοινωνίας. Οι κινήσεις αυτές φαίνεται σαν να αποτελούν μελετημένη τακτική εκ μέρους του κ. Βενιζέλου ώστε να παρασύρει τη «Δημοκρατική Αριστερά» στη διαμόρφωση ενός ενιαίου αντίπαλου δέους προς τον πρωθυπουργό, από το οποίο θα δημιουργηθούν νέες ισορροπίες στην κυβέρνηση και στον τρόπο προώθησης του κυβερνητικού έργου.
Κι όταν λέμε περί νέων ισορροπιών στην κυβέρνηση, σύμφωνα με συζητήθηκαν ακόμα και στο περιθώριο του συνεδρίου, εννοούμε τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η τοποθέτηση προσώπων στα υπουργεία.
Τα πέντε «πουλέν» Βενιζέλου
Ήδη ο κ. Βενιζέλος έχει ενημερώσει για τις σκέψεις και τις προθέσεις του πρόσωπα που θα ήθελε να συμμετέχουν στο υπουργικό συμβούλιο. Αναφέρουμε ενδεικτικά ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα ήθελε στην κυβέρνηση τους κ.κ. Γιάννη Μανιάτη, Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο, Θάνο Μωραΐτη, Φίλιππο Σαχινίδη και Εύη Χριστοφιλοπούλου.
Και δεν το έχει κρύψει τις τελευταίες ημέρες. Ωστόσο ο κ. Βενιζέλος δεν έχει εκφράσει δημοσίως ούτε λέξη, αν θέλει να συμμετέχει ο ίδιος στην κυβέρνηση ή όχι.
Έμπειρο στέλεχος της Ν.Δ. σχολίαζε χθες το βράδυ ότι ο κ. Σαμαράς δέχεται ισχυρές πιέσεις από τους κυβερνητικούς εταίρους του επειδή δεν τόλμησε να κάνει νωρίτερα τον ανασχηματισμό και δέχθηκε την πρόταση Βενιζέλου για να γίνουν αλλαγές μετά το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Με εύσχημο τρόπο, δηλαδή, το «σύστημα Σημίτη» ελέγχει την αγορά και την οικονομία και η ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ έρχεται να διεκδικήσει ισχυρότερες θέσεις στο νέο κυβερνητικό σχήμα.
Η πίεση προς το Μαξίμου έγινε ακόμα εντονότερη μάλιστα από το νέο «επικοινωνιακό αντάρτικο» του κ. Γιώργου Παναγιωτακόπουλου. Ο επικεφαλής της λεγόμενης «Αριστερής Πρωτοβουλίας» στο ΠΑΣΟΚ απαιτεί τη διεξαγωγή ψηφοφορίας στο συνέδριο για να ξεκαθαριστεί ή όχι εάν η «βάση» επιθυμεί την παραμονή του κόμματος στην κυβέρνηση. Οι πιο υποψιασμένοι ωστόσο λένε ότι με την τακτική του, ο κ. Παναγιωτακόπουλος εξυπηρετεί το σχεδιασμό του κ. Βενιζέλου να πιέσει ακόμα περισσότερο τον πρωθυπουργό.
Προειδοποιούν οι «γαλάζιοι»
Πρώην υπουργός των κυβερνήσεων της Ν.Δ. σχολίαζε μάλιστα: «φθάσαμε στο σημείο να δεχόμαστε πολιτικούς εκβιασμούς από πρόσωπα που καλλιέργησαν διαχρονικά τον λαϊκισμό και διαστρέβλωσαν τα δεδομένα στο κρίσιμο τελευταίο τρίμηνο του 2009». Δεν έκρυβε μάλιστα τον εκνευρισμό του για όλα αυτά τα δεδομένα την ώρα που από το Μέγαρο Μαξίμου επιδεικνύεται ενδιαφέρον για την επικείμενη αναβάθμιση του κ. Μάκη Βορίδη ή τη «δικαιολόγηση» του κ. Αδώνιδος Γεωργιάδη για τον υπερβάλλοντα ζήλο και την ομιλητικότητά του.
Σε τρίτο επίπεδο ο κ. Κουβέλης εξακολουθεί να παρέχει στήριξη στην κυβέρνηση με την υπόσχεση της νέας προγραμματικής συμφωνίας και την παραμονή εξωκοινοβουλευτικών στελεχών στην κυβέρνηση. Ασχέτως εάν στελέχη όπως η υφυπουργός Υγείας κ. Φωτεινή Σκοπούλη εκθέτει και προκαλεί με τις δηλώσεις της και τις πολιτικές επιδόσεις της σε ένα πολύ κρίσιμο θώκο.
Η ερχόμενη Δευτέρα είναι κρίσιμη και από τον πρωθυπουργό εξαρτάται πώς θα ανασχηματίσει την κυβέρνηση διαμορφώνοντας νέες ισορροπίες στο υπουργικό συμβούλιο, στις σχέσεις των κυβερνητικών εταίρων και κυρίως στο εσωκομματικό πεδίο όπου τα πνεύματα είναι τεταμένα εδώ και καιρό…
Διαβάστε επίσης: