Προκαλεί η «ταξιδιωτική οδηγία» της Κομισιόν για την Ελλάδα

Μία σειρά αυστηρών οδηγιών εξέδωσε η Κομισιόν με αποδέκτες τους αξιωματούχους της, οι οποίοι αναμένεται να επισκεφθούν αυτόν τον μήνα την Ελλάδα.

Προκαλεί η «ταξιδιωτική οδηγία» της Κομισιόν για την Ελλάδα
10'

Οι εν λόγω συστάσεις φαίνεται πως εστάλησαν μέσω email στο οποίο τίθεται ξεκάθαρα ζήτημα ασφαλείας κατά την παραμονή τους στη χώρα καθώς σε αυτό γίνεται λόγος για επικείμενες πρωτοφανείς ταραχές στη χώρα και πιθανή ύπαρξη νεκρών.

Το email που φαίνεται να διακινήθηκε τις προηγούμενες ημέρες δε φέρει σήμανση σχετική με τον αποστολέα του για λόγους, όπως αναφέρει, ασφαλείας και περιγράφει μία άκρως ζοφερή κατάσταση στην ελληνική πρωτεύουσα.

Αναφέρει ακόμα, σύμφωνα με "Τα Νέα", ότι αντίστοιχες ειδοποιήσεις έχουν σταλεί και σε στελέχη του ΔΝΤ που έρχονται στην Ελλάδα, ενώ κάνει λόγο και για ακόμα περισσότερες οδηγίες ασφαλείας που όμως, θα δοθούν προφορικά στους ενδιαφερομένους. Στην ουσία, πρόκειται για την παραδοχή εκ μέρους των όποιων συντακτών του, ότι η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη κίνδυνο ανεξέλεγκτης κοινωνικής έκρηξης.

Το μήνυμα μεταφρασμένο στα ελληνικά:

Αγαπητέ κύριε,

Αυτό το σημείωμα είναι εμπιστευτικό, για την ενημέρωσή σας. Τα στοιχεία επαφών έχουν αφαιρεθεί για λόγους ασφάλειας των ατόμων που εμπλέκονται.

Υπάρχουν κάποιες επιπλέον πληροφορίες (μόνο προφορική διανομή), που έχουν έλθει σε γνώση των υπηρεσιών από κοινού με το προσωπικό του ΔΝΤ και αφορούν σε πληροφορίες που έχουν συλλέγει σχετικά με βίαιες ταραχές στην Αθήνα τον Μάρτιο, με X (ο αριθμός δεν επιτρέπεται να αναφερθεί) νεκρούς.

Παράκληση για διακριτική μεταχείριση της παρούσας πληροφόρησης. Προς ενημέρωσή σας, αυτή είναι η πρώτη ταξιδιωτική οδηγία που έχει ποτέ εκδοθεί από την Επιτροπή για την αποστολή των υπαλλήλων της σε ένα κράτος μέλος.

Οι Έλληνες υπάλληλοι της Επιτροπής έχουν αναστατωθεί και διαβάζουν πολύ προσεκτικά τις συστάσεις και για τη δική τους ασφάλεια, κάθε φορά που θα χρειαστεί να ταξιδέψουν και να φιλοξενηθούν στην χώρα τους.

Με φιλικούς χαιρετισμούς, Όσον αφορά την αποστολή σας στην Αθήνα, θα θέλαμε να σας στείλουμε μερικές συστάσεις και πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με τη διαμονή σας στην Αθήνα.

Αυτό που ακολουθεί είναι συμβουλή της ασφάλειας και συμβουλές που συνιστώνται από τη Διεύθυνση Ασφαλείας.

ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ
Πριν ξεκινήσετε, ενημερώστε την Αντιπροσωπεία και τη Διεύθυνση Ασφαλείας που θα ασχολείται με τις αποστολές στη χώρα.Μείνετε ενημερωμένοι.Λόγω των συχνών απεργιών, να είστε έτοιμοι να αλλάξετε τα σχέδια ταξιδιού ή των μεταφορικών μέσων.

Για πληροφορίες σχετικά με το ενδεχόμενο ακύρωσης πτήσεων, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος.

Όσον αφορά τις απεργίες μαζικής μεταφοράς (μετρό, λεωφορεία, ταξί, κλπ.), η ρεσεψιόν του ξενοδοχείου σας θα πρέπει να είναι σε θέση να παρέχει αξιόπιστη, ενημερωμένη πληροφόρησηΜείνετε μακριά από τις διαμαρτυρίες και διαδηλώσεις.

Σε μια πολιτικά ευαίσθητη χρονική στιγμή, ακόμα και μία ήπια αντίδραση μπορεί να παρερμηνευθεί από διαδηλωτές.Σας συμβουλεύουμε να μην πάτε κοντά ή μέσα σε διαδηλώσεις, προκειμένου να αποκτήσετε πρόσβαση στο κτίριο όπου έχει προγραμματισθεί η συνάντησή σας.

Αν χρειαστεί ακυρώσετε την συνάντηση σας.Να γνωρίζετε και να αποφεύγετε μέρη όπου μαζεύονται ή διέρχονται συνήθως οι διαδηλωτές, όπως το Σύνταγμα, την Ομόνοια, την Κλαυθμώνος και τις περιοχές των Εξαρχείων και του Πολυτεχνείου.Εάν βρεθείτε κατά τυχαίο τρόπο στη μέση μιας διαδήλωσης, αποφύγετε να τραβήξετε την προσοχή και αναζητήστε καταφύγιο στην πλησιέστερη εμπορική εγκατάσταση.

Αν μια διαδήλωση εμποδίζει την έξοδό σας από τους χώρους συνάντησης, περιμένετε.Μην στέκεστε δίπλα σε παράθυρα ή στην είσοδο του κτιρίου, παρατηρώντας την διαδήλωση.

Η παρουσία σας μπορεί να προκαλέσει επιθετική αντίδραση από τους διαδηλωτές.Κλείστε τα παράθυρα της αίθουσας στην οποία βρίσκεστε, έτσι ώστε να μην επηρεάζεται από την πιθανή χρήση δακρυγόνων από την αστυνομία.Για ασφαλή αναχώρηση, περιμένετε την διέλευση ή διάλυση της διαδήλωσης ή ακολουθήστε τις οδηγίες που δίνονται από το προσωπικό ασφαλείας.

Μην μεταφέρετε με τρόπο που να είναι ορατά στοιχεία της επαγγελματικής σας ιδιότητας.Προσοχή σε έγγραφα, κονκάρδες ταυτότητας ή άλλα αντικείμενα σε κοινή θέα που αποδεικνύουν τη σχέση σας με τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα.Για παράδειγμα, μην φέρετε ποτέ εμφανώς το σήμα της Επιτροπής έξω από τα κτίρια της Επιτροπής, μην διαβάζετε έγγραφα της Επιτροπής σε δημόσιους χώρους.

Προσοχή στην λαθρο-ακρόαση. Αποφύγετε τη συζήτηση θεμάτων που αφορούν λεπτομέρειες της δουλειάς σας (αίθουσες συνεδριάσεων όνομα ξενοδοχείου, καθώς και οποιαδήποτε προσωπική αναφορά πληροφοριών κλπ.) σε κοινόχρηστους χώρους, στο δρόμο, στο μετρό, όταν μιλάτε στο τηλέφωνο.

Να γνωρίζετε ότι μπορεί να σας ακούσουν.Εάν είναι δυνατόν, αποφύγετε κρατήσεις σε ξενοδοχεία και ταξί με το όνομα της Επιτροπής.Προσέξτε ιδιαίτερα τα ευαίσθητα επαγγελματικά σας αντικείμενα.Αν σκοπεύετε να πάτε για ένα ποτό, μεσημεριανό γεύμα ή δείπνο μετά τη συνάντησή σας, μην μεταφέρετε ευαίσθητα έγγραφα μαζί σας σε κοινωνικούς χώρους (μπαρ, εστιατόρια, κ.λπ.).

Επινοήστε μια πληκτική "ιστορία ζωής".Ο οδηγός ταξί που θα σας μεταφέρει στο ξενοδοχείο σας ή ο ιδιοκτήτης του ψιλικατζίδικου ή περιπτέρου με τον οποίο θα έρθετε σε επαφή για μια μικρο-αγορά δεν χρειάζεται να γνωρίζουν ότι εργάζεστε για τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα.Αν ερωτηθείτε μιλήστε για το προηγούμενο επάγγελμά σας σαν να συνεχίζετε να το ασκείτε ή αναφερθείτε στο επάγγελμα ενός από τους καλύτερους φίλους σας.Χειριστείτε τα ύποπτα πακέτα με προσοχή.

Τα πακέτα και τα γράμματα που φτάνουν στα γραφεία της Αθήνας περνούν από συστηματικό έλεγχο.Αν, όμως, πιστεύετε ότι είναι ύποπτο πακέτο (επειδή δεν έχει διεύθυνση επιστροφής, έχει μια παράξενη μυρωδιά ή περίεργους λεκέδες, έχει κορδόνι ή σύρμα που προεξέχει από το εσωτερικό, το περίβλημά του είναι τυλιγμένο με υπερβολικές ποσότητες κολλητική ταινία ή κάτι άλλο σας κινήσει υποψίες), μην το ανοίξετε και ζητήστε επανέλεγχο από το προσωπικό ελέγχου.

Να γνωρίζετε καλά και να ακολουθείτε τις διαδικασίες έκτακτης ανάγκης.Σε περίπτωση έκτακτων περιστατικών ακολουθήστε τις οδηγίες εκκένωσης του προσωπικού ασφαλείας.Πάρτε τη σημείωση των εξόδων κινδύνου πλησιέστερο στο δωμάτιό σας στο ξενοδοχείο σας.Κρατήστε τηλεφωνικούς αριθμούς έκτακτης ανάγκης ανάγκης (αστυνομία, σημείο επαφής, ξενοδοχείο, συναδέλφους, κλπ.) διαθέσιμους ανά πάσα στιγμή.


Οι τοπικές γραμμές έκτακτης ανάγκης στην Ελλάδα είναι 100 για την Αστυνομία, 166 για ασθενοφόρο, και 199 για την πυροσβεστική.Προσθέστε αυτούς τους αριθμούς στον κατάλογο του κινητού σας τηλεφώνου.Ενημερώστε τα μέλη της αποστολής, όταν και όπου θα έχετε την ευκαιρία και κατά τη διάρκεια μετά-ώρες εργασίας.Παραμείνετε σε εγρήγορση. Άσκηση προφυλάξεις κοινής λογικής ασφάλειας για τον περιορισμό του κινδύνου της μικροεγκληματικότητας.

Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στο περιβάλλον σας. Να είστε προσεκτικοί για πιθανές προσπάθειες στο δρόμο να σας αποσπάσει κάποιος προσωπικά ή επαγγελματικά αντικείμενα στο πλαίσιο του μικρο-εγκλήματος.Αν νομίζετε ότι κάποιος σας ακολουθεί ή σας παρατηρεί, πηγαίνετε στον πλησιέστερο δημόσιο χώρο που είναι καλά φωτισμένος και κινούνται πολλοί άνθρωποι και καλέστε την αστυνομία.Να αναφέρετε οποιαδήποτε ύποπτη συμπεριφορά.

Οποιαδήποτε ύποπτη συμπεριφορά και ασυνήθιστα περιστατικά πρέπει να δηλώνονται στις αρμόδιες υπηρεσίες.

Η απάντηση της ελληνικής πλευράς

Σφοδρές αντιδράσεις προκάλεσε όπως ήταν αναμενόμενο το μήνυμα του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με το οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δίνει αναλυτικές οδηγίες στο προσωπικό της για το πώς θα αντεπεξέλθουν σε συνθήκες αναρχίας και συγκρούσεων σε ταξίδι τους στη χώρα.

Σε έντονο διάβημα διαμαρτυρίας με επιστολή προς τον Πρόεδρο της Κομισιόν Μανουέλ Μπαρόζο προχώρησε αμέσως μόλις ενημερώθηκε για την ηλεκτρονική οδηγία των υπηρεσιών ασφαλείας της Κομισιόν σχετικά με την Ελλάδα, η ελληνίδα Επίτροπος Μαρία Δαμανάκη.

Η ίδια ζητά να ενημερωθεί για τους λόγους και έκδοσης της οδηγίας, επισημαίνει ότι η Ελλάδα είναι ειρηνική και ασφαλής χώρα, ενώ ερωτά αν θα αντιδράσει η ελληνική κυβέρνηση στις οδηγίες της Κομισιόν για την πατρίδα μας.

Εν τω μεταξύ, το πρωί της Κυριακής, υπήρξε νέα επιβεβαίωση και απαντήσεις του επικεφαλής της Κομισιόν στην Αθήνα για τις αποκαλύψεις του vima.gr σχετικά με το κινδυνολογικό email για την ασφάλεια των στελεχών της στην Ελλάδα.

Ουδεμία απάντηση όμως δόθηκε για το αν υπάρχει αντίστοιχο προηγούμενο, ενώ σύμφωνα με τον επικεφαλής της Επιτροπής στην Ελλάδα, κ. Πάνο Καρβούνη ευθύνεται η...δημοσιοποίηση της οδηγίας για τον θόρυβο που έχει προκληθεί, καθώς υποστηρίζει τα εξής:
1) Οι ελληνικές Αρχες με τις οποίες συνεργάζεται η Υπηρεσία Ασφαλείας της Επιτροπής είναι η Ελληνική Αστυνομία. Είναι σε τακτική επαφή , ιδιαίτερα όταν πρόκειται για επισκέψεις Επιτρόπων κι άλλων υψηλόβαθμων στελεχών

2) Ναι, οι οδηγίες είναι (αυτονόητα) μέτρα ασφαλείας για την προφύλαξη του προσωπικού της Επιτροπής το οποίο δουλεύει για την Ελλάδα κατ'αίτημα της χώρας .

3) Η Επιτροπή με κάθε τρόπο συνδράμει στην αποκατάσταση της εικόνας της Ελλάδας κι η ευρεία δημοσιοποίηση των προφανών εσωτερικών κανόνων ασφαλείας του προσωπικού της είναι αυτή που μπορεί να θίξει την εικόνα της χωρας.

4) Έστειλα τις απαντήσεις ταυτόχρονα στο ΒΗΜΑ, που έγραψε το άρθρο, και στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ που ήρθε σ' επαφή μαζί μου και ζήτησε εξηγήσεις για το θέμα. Είμαι στην διάθεση του Βήματος για περισσότερες εξηγήσεις.

Με τις απαντήσεις αυτές, ο κ. Καρβούνης επιβεβαιώνει την ύπαρξη των σχετικών οδηγιών:
Πρώτον, επιβεβαιώνει εκ νέου την ύπαρξη των σχετικών οδηγιών, εμπλέκει την Ελληνική Αστυνομία με την υπόθεση και ταυτόχρονα δεν απαντά αν υπάρχει προηγούμενο με αντίστοιχες οδηγίες της Επιτροπής σε σχέση με άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Τόσο το ίδιο το email όσο και η νέα απάντηση του κ. Καρβούνη, καθιστούν απόλυτα σαφές ότι τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που επισκέπτονται την Αθήνα βρίσκονται σε κίνδυνο (τους ζητείται εγγράφως μέχρι και να αποκρύπτουν την ταυτότητά τους με σειρά από τρόπους!) και καθοδηγούνται ευθέως να λαμβάνουν μέτρα σαν να μην βρίσκονται επί ευρωπαϊκού εδάφους αλλά επί εδάφους χώρας που ανήκει σε κάποια άλλη κατηγορία. Εν προκειμένω, θα ήταν σημαντικό να διερευνηθούν και οι νομικές πτυχές αυτού του ζητήματος.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον όμως παρουσιάζει και ένα ακόμα σημείο, αυτό στο οποίο ο κ. Καρβούνης αναφέρει ότι η «δημοσιοποίηση» μπορεί να θίξει την εικόνα της χώρας! Εδώ, δεν δημοσιοποιούνται εσωτερικοί κανόνες ασφαλείας όπως αναφέρει στην πιο πάνω απάντησή του. Δημοσιοποιούνται, κατά το καθήκον της δημοσιογραφίας, πρωτοφανείς για τα ευρωπαϊκά δεδομένα οδηγίες που εμφανίζουν την Ελλάδα ως… Καμπούλ!

Κατεπείγουσα ερώτηση προς την Κομισιόν, σχετικά με το επίμαχο e - mail, κατέθεσε και η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μαριλένα Κοππά.

Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ερωτάται:

α) αν επιβεβαιώνει την ύπαρξη της οδηγίας αυτής;

β) αν αποδέχεται όλα αυτά που αναφέρονται μέσα στο κείμενο αυτό, δηλαδή τα περί ανεξέλεγκτης κοινωνικής έκρηξης και τα περί έλλειψης ασφάλειας, σαν να πρόκειται για μια χώρα που βρίσκεται σε περίοδο πολέμου;

γ) πώς είναι δυνατόν να δημιουργεί κλίμα φόβου στους υπαλλήλους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που ταξιδεύουν στην Ελλάδα;

δ) πώς είναι δυνατόν η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εκδίδει μια τέτοια οδηγία για μια χώρα που βρίσκεται σε κρίση και ο λαός της παρότι υποφέρει κάνει μια υπεράνθρωπη προσπάθεια εξόδου από την κρίση αυτή, ενώ ο ρόλος της θα έπρεπε να είναι ακριβώς ο αντίθετος να δημιουργεί δηλαδή κλίμα σταθερότητας και ως προς την οικονομική πλευρά του ζητήματος αλλά και ως προς την εσωτερική ασφάλεια.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή