Σαμαράς: Να εργαστούμε για θέσεις εργασίας σε Ελλάδα και Τουρκία
Συγκεκριμένα, ο Αντώνης Σαμαράς είπε: «Με ιδιαίτερη χαρά χαιρετίζω σήμερα τις εργασίες του ελληνοτουρκικού Επιχειρηματικού Συνεδρίου. Η παρουσία σημαντικών φορέων, αλλά και πλήθους ανθρώπων της αγοράς, αποδεικνύει το έμπρακτο ενδιαφέρον, τόσο της ελληνικής, όσο και της τουρκικής επιχειρηματικής κοινότητας. Η ενίσχυση αυτής της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών είναι στόχος κοινός, στόχος εξαιρετικά σημαντικός, καθώς οι επιχειρηματικές σχέσεις μεταξύ δύο κρατών γειτονικών, είναι καθοριστικές για την ευρύτερη ανάπτυξη και των δύο οικονομιών μας.
Η Ελλάδα πιστεύω ότι ξεπερνά το μέγιστο σημείο της ύφεσης και σταθεροποιείται. Η Τουρκία βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης, έχοντας ήδη ξεπεράσει τη δική της κρίση. Συνεπώς, είναι τώρα η κατάλληλη στιγμή, η κατάλληλη συγκυρία να συνεργασθούμε ακόμη περισσότερο προς όφελος της διμερούς αυτής επιχειρηματικότητας. Όμως, θα εργασθούμε και για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και για τις δύο χώρες. Αυτό το διάστημα, το επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ελλάδα, θα έλεγα ότι βελτιώνεται σταθερά, βελτιώνεται δραστικά και με γοργούς ρυθμούς. Προχωράμε με αποφασιστικότητα σε μεταρρυθμίσεις σε ολόκληρο το φάσμα της ελληνικής οικονομίας. Η βούληση και η προσπάθεια αυτή αναγνωρίζονται πλέον διεθνώς. Αντίστοιχα, και η φίλη Τουρκία εκσυγχρονίζεται.
Η Ελλάδα στηρίζει σταθερά τις προσπάθειες της Τουρκίας στην κατεύθυνση αυτή. Τα δεδομένα τα οποία έχουμε στη διάθεσή μας είναι θετικά. Το 2012 η Τουρκία κατέλαβε την 10η θέση ως προμηθευτής αγαθών της ελληνικής αγοράς. Ταυτόχρονα, βρέθηκε στην 6η θέση ως χώρα υποδοχής των εξαγωγών των ελληνικών προϊόντων. Σε αυτόν τον τομέα ξεχωρίζουν τα ελληνικά δομικά υλικά, τα προϊόντα υψηλής τεχνολογίας και τεχνολογίας πληροφορικής, ο μηχανολογικός εξοπλισμός και η ξυλεία, η χημεία και τα πλαστικά και βέβαια τα τρόφιμα, ιδίως μάλιστα τα υψηλής ποιότητας τυποποιημένα προϊόντα. Επιπλέον, τα τελευταία έξι χρόνια, παρατηρείται μία αξιόλογη αύξηση των ελληνικών επενδύσεων στην Τουρκία. Οι διμερείς συμφωνίες επενδύσεων και η συμφωνία αποφυγής διπλής φορολογίας αποτελούν μία σταθερή βάση σ' αυτή την επιχειρηματική συνεργασία.
Η γειτνίασή μας επιτρέπει μεταφορές με μειωμένο κόστος και με αμεσότερη επαφή και ταυτόχρονα δημιουργία προσωπικών σχέσεων μεταξύ των επιχειρηματιών. Αντίστοιχα, η εγγύτητα της Τουρκίας με κράτη του Καυκάσου και της Κεντρικής Ασίας έδωσε και δίνει τη δυνατότητα για συνέργειες, τόσο εμπορικού, όσο και επενδυτικού χαρακτήρα. Με βάση αυτά τα δεδομένα, αντιμετωπίζουμε ιδιαίτερα ελπιδοφόρες προοπτικές. Οι ελληνικές εταιρείες διαθέτουν πολύτιμη, θα έλεγα εξειδικευμένη τεχνογνωσία σε πολλούς τομείς. Η μεταφορά αυτής της τεχνογνωσίας ανοίγει μία ιδιαίτερα αξιοσημείωτη προοπτική. Πιθανώς, έτσι θα μπουν από κοινού οι επιχειρήσεις των δύο χωρών να διεισδύουν σε τρίτες χώρες. Η ανάληψη κοινών επιχειρηματικών πρωτοβουλιών στα Βαλκάνια, στις χώρες της παρευξείνιας συνεργασίας, καθώς και στις χώρες της Κεντρικής Ασίας θα φέρει, επίσης, ανάπτυξη και προώθηση των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων, τόσο σε διμερές, όσο και σε πολυμερές επίπεδο.
Εξαιρετικά υποσχόμενη είναι και η περαιτέρω ενίσχυση της διμερούς επενδυτικής συνεργασίας. Θα έλεγα ιδιαίτερα στον τομέα των κοινοπραξιών, σε διάφορους τομείς κοινού ενδιαφέροντος σε χώρες της Μέσης Ανατολής, αλλά και της Ανατολικής Ευρώπης. Όμως, και πέραν των εμπορικών συναλλαγών και πέραν των επενδύσεων, οι διμερείς σχέσεις Ελλάδος-Τουρκίας καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα και σε άλλους τομείς συνεργασίας, όπως η ναυτιλία, οι χερσαίες και αεροπορικές μεταφορές, ιδιαίτερα μάλιστα στον ευρωπαϊκό διάδρομο Θεσσαλονίκης-Κωνσταντινούπολης. Και στον τουρισμό, όπου η ενίσχυση της συνεργασίας αποτελεί αίτημα των φορέων και των επιχειρηματιών του κλάδου, αλλά και της κοινωνίας μας.
Τα τελευταία χρόνια υπάρχει αυξημένη ροή τουριστών από την Ελλάδα προς την Τουρκία. Παράλληλα, όμως, βλέπουμε και προσδοκούμε ακόμη μεγαλύτερη αύξηση του τουριστικού ρεύματος από την Τουρκία στην Ελλάδα. Γι' αυτό το λόγο, άλλωστε, προχωρούμε στη θεσμοθέτηση και επέκταση της επί τόπου χορήγησης θεωρήσεων των visa από επιλεγμένα τουρκικά λιμάνια σε ελληνικά νησιά, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις χώρες Schengen. Στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν, οι μεγάλες εταιρίες, αλλά και η ραχοκοκαλιά των εταιριών και των δύο κρατών μας και της Ελλάδας και της Τουρκίας, οι μεσαίες και οι μικρές επιχειρήσεις, μπορούν να κερδίσουν πολλά. Η εντονότερη δραστηριοποίηση των επαγγελματικών φορέων του ιδιωτικού τομέα για την προβολή των δυνατοτήτων επιχειρηματικής συνεργασίας, είναι δεδομένη.
Ημερίδες, συνέδρια κτλ., και αυτό θα συμβάλλει και θα αποτελέσει μια καλύτερη συνέχεια στη σημερινή συνάντηση. Κυρίες και κύριοι, είναι πράγματι, λοιπόν, θετικές οι προοπτικές της ελληνοτουρκικής συνεργασίας. Είναι αλήθεια, ασφαλώς, πως οι σχέσεις μεταξύ των κρατών ενισχύονται μόνον μέσα από ένα σταθερό πολιτικό πλαίσιο. Από την πλευρά μας, σταθερή επιδίωξη της Ελλάδας είναι η εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Και η Τουρκία, άλλωστε, έχει δηλώσει πως επιθυμεί τη φιλική και ειρηνική επίλυση των διαφορών μας. Ωστόσο, για να προχωρήσουν ουσιαστικά οι σχέσεις μας, θα πρέπει να διέπονται πάντοτε από έμπρακτο σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και στις διεθνείς συνθήκες. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι επιχειρηματικές σχέσεις αποτελούν γέφυρες ευρύτερης συνεργασίας, μεταξύ των δύο λαών και των κυβερνήσεών μας.
Η σημερινή πρωτοβουλία προσθέτει στην εκατέρωθεν επωφελή συνεργασία μας, από την οποία και οι δύο χώρες μόνον κερδισμένες μπορεί να βγουν. Θα ήθελα να συγχαρώ τους οργανωτές γι' αυτή την άψογη, πραγματικά, διοργάνωση του συνεδρίου. Εύχομαι σε όλους κάθε επιτυχία στις μεταξύ σας επιχειρηματικές επαφές και δράττομαι της ευκαιρίας, άλλη μια φορά, να ευχαριστήσω τον Τούρκο Πρωθυπουργό και την κυβέρνησή του για τη ζεστή φιλοξενία και τη γόνιμη συζήτηση που είχαμε σήμερα οι δύο πλευρές».