Και κίνδυνο κοινωνικής έκρηξης και ηρεμία στην Αθήνα βλέπει ο Καμίνης!
«Οι μονόπλευρες πολιτικές λιτότητας, όπως τις βιώνουμε στην Ελλάδα και πολύ περισσότερο στην Αθήνα, και οι οποίες δεν συνδέονται κατ' ανάγκη με τις πραγματικές ανάγκες μεταρρυθμίσεων, έχουν εξαντλήσει τα όρια πολύ μεγάλου πλέον πληθυσμού πολιτών», τόνισε ο κ. Καμίνης, για να προσθέσει με έμφαση ότι «κάθε μέτρο από εδώ και στο εξής σε αυτή την κατεύθυνση δεν μπορεί παρά να προσθέτει πολιτική ένταση, όξυνση της αίσθησης κοινωνικής αδικίας και να δίνει αιτίες κοινωνικής έκρηξης».
Ο κ. Γιώργος Καμίνης σημείωσε ότι «η Ελλάδα βρίσκεται στο κέντρο πολύπλευρων και πρωτοφανών σε ευρωπαϊκό πλαίσιο εξελίξεων. Σήμερα, σε μια παγκόσμια οικονομία αλληλεξάρτησης είναι παράλογο μεμονωμένες χώρες να μπαίνουν στο μικροσκόπιο του οικονομικού και κοινωνικού εργαστηρίου. Αδύναμες χώρες που πάνω τους συγκρούονται απόψεις, ιδεοληψίες και συμφέροντα. Δεν μπορούν να υιοθετούνται πολιτικές in vacuum και να δείχνεται διαρκώς με το δάχτυλο μια χώρα και οι πολίτες της, ως οι αποκλειστικοί υπεύθυνοι της οικονομικής κρίσης. Με εύκολες ερμηνείες και στερεότυπα οδηγούμαστε μαθηματικά σε λύσεις που παράγουν μόνο λαϊκισμό και κάνουν ελκυστικότερες τις αντιδημοκρατικές επιλογές».
Επίσης, ο δήμαρχος Αθηναίων μετέφερε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες και κυρίως οι ευπαθείς ομάδες, όπως οι άστεγοι, οι ψυχικά πάσχοντες, οι τοξικοεξαρτημένοι, οι παράνομοι αλλοδαποί, οι πρόσφυγες, οι μακροχρόνια άνεργοι και οι ηλικιωμένοι με πολύ χαμηλή σύνταξη και άλλοι, καθώς και στο δίχτυ κοινωνικής ασφάλειας που προσπαθεί να αναπτύξει ο δήμος. Επισήμανε μάλιστα ότι «χρειάζονται άμεσες παρεμβάσεις, οι οποίες να στοχεύουν ουσιαστικά στην αναγέννηση της πόλης», έναν όρο που επέβαλε ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τις Περιφέρειες κ. Χαν και τον αποκάλεσε ως «ο τρόπος της Αθήνας».
Ο κ. Καμίνης συμπλήρωσε ότι «με αυτόν ακριβώς τον τρόπο, έχουμε σχεδιάσει και υλοποιούμε ένα πολυεπίπεδο Στρατηγικό Σχέδιο για την Ανάπτυξη της πόλης, που εκτείνεται χρονικά μέχρι το 2020. Το σχέδιο αυτό τυγχάνει πολιτικής στήριξης, τόσο σε εθνικό όσο και ευρωπαϊκό επίπεδο. Βασικός γνώμονας είναι: ταχύτερη και ευρύτερη αναβάθμιση του Κέντρου της Αθήνας και αντιμετώπιση των προβλημάτων των δημοτών».
Τέλος, είπε ότι «η κρίση προφανώς και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί από μια πόλη σε βάθος χρόνου, εάν δεν υπάρξουν νέες ολοκληρωμένες ευρωπαϊκές πολιτικές, πολιτικής και κοινωνικής συνοχής», ενώ εκτίμησε ταυτόχρονα ότι «η οικονομική ανάπτυξη, ο κοινωνικός ορθολογισμός, οι πολιτικές αναδιανομής μεταξύ Βορρά και Νότου, είναι ζητούμενα για την Ευρώπη, τις χώρες που την απαρτίζουν, τους πολίτες και τις πόλεις τους».
Ωστόσο, παρότι στο London School of Economics μίλησε για κίνδυνο κοινωνικής έκρηξης, μιλώντας στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC έκανε λόγο για «κάποιες δειλές ενδείξεις αναστροφής του κλίματος στην οικονομία, αλλά το κυριότερο κάποια πρώτα δείγματα βελτίωσης στην ψυχολογία των πολιτών» και προφανώς απευθυνόμενους σε μελλοντικούς επισκέπτες της Αθήνας, ο δήμαρχος Αθηναίων εκτίμησε ότι «ο κόσμος στην αρχή σάστισε, μετά θύμωσε και τώρα πιστεύω ότι είναι πιο ψύχραιμος, για να δει πως από εδώ και στο εξής πρέπει να κινηθεί προσωπικά και συλλογικά»
...Τώρα, πως συνδυάζονται η κοινωνική έκρηξη σε συλλογισμό την ίδια ημέρα με τα περασμένα-ξεχασμένα, μάλλον μόνο ο ίδιος ο Δήμαρχος Αθηναίων καταλαβαίνει! Στο ίδιο πλαίσιο, απάντησε ο κ. Καμίνης και σε ερώτηση για τα επεισόδια στην πλατεία Συντάγματος, τα οποία χαρακτήρισε «εικόνα του παρελθόντος» και πρόσθεσε ότι «σήμερα οι πολίτες αντιμετωπίζουν την πραγματικότητα με περισσότερη ωριμότητα». Επίσης, ο κ. Καμίνης ανέφερε ότι «αντιμετωπίζουμε μια ανεργία που τρέχει με 30%, στους νέους το ποσοστό αυτό ανεβαίνει στο 60%, και ως εκ τούτου η Ευρώπη και κυρίως η Γερμανία πρέπει να αναγνωρίσει ότι η λιτότητα δεν μπορεί να συνεχιστεί».