Ποινικές διώξεις για Δούκα, Παπαντωνίου και Βουλγαράκη
Ποινικές διώξεις σε βάρος τριών πρώην υπουργών ασκήθηκαν από την Εισαγγελία Εφετών για παράβαση του νόμου περί πόθεν έσχες.
Ο Πέτρος Δούκας διώκεται σε βαθμό κακουργήματος, καθώς η παράβασή του εμφανίζεται να τελέστηκε μετά την αυστηροποίηση του σχετικού νόμου το 2010 και οι Γιάννος Παπαντωνίου και Γιώργος Βουλγαράκης διώκονται για πλημμέλημα.
Υπενθυμίζεται ότι τις υποθέσεις είχε στείλει στη Δικαιοσύνη, η αρμόδια επιτροπή της Βουλής που ερευνά τα πόθεν έσχες των πολιτικών.
Στην περίπτωση του Πέτρου Δούκα διαπιστώθηκε ξαφνική μείωση της περιουσίας του κατά 1,1 εκατ. ευρώ στις τραπεζικές του καταθέσεις κατά το 2010 σε σχέση με το 2009. Ο πρώην υπουργός εμφανίζεται να μην μπορεί να εξηγήσει αποτελεσματικά αυτή τη μεταβολή παρά τον ισχυρισμό του ότι τα χρήματα αυτά μεταφέρθηκαν από καταθετικό λογαριασμό σε επενδυτικό.
Τους Γιάννο Παπαντωνίου και Γιώργο Βουλγαράκη τους «έκαψε» η «λίστα Λαγκάρντ», καθώς μετά τη δημοσιοποίησή της εντοπίστηκαν περιουσιακά στοιχεία των συζύγων τους που δεν είχαν δηλωθεί. Στην περίπτωση του Γιάννου Παπαντωνίου, ο πρώην υπουργός εμφανίζεται να απέκρυψε στο «πόθεν έσχες» του 2008 τραπεζικό λογαριασμό που διατηρούσε η σύζυγός του Μαριάννα Κουράκου στο υποκατάστημα της τράπεζας HSBC στη Γενεύη ύψους 2,2 εκατ. δολαρίων. Ο κ. Παπαντωνίου υποστήριξε στη Βουλή, ότι ο επίμαχος λογαριασμός αποτελούσε περιουσιακό στοιχείο της συζύγου του από τον προηγούμενο γάμο της.
Ο τραπεζικός λογαριασμός στο ίδιο υποκατάστημα της τράπεζας της Κατερίνας Πελέκη, τότε συζύγου του Γιώργου Βουλγαράκη, ύψους 117.000 ευρώ εμφανίζεται να μην δηλώθηκε στο πόθεν έσχες του πρώην υπουργού του 2007. Συγκεκριμένα, ο επίμαχος λογαριασμός φέρεται να ανήκει σε off shore εταιρία με συνδικαιούχο την κ. Πελέκη. Και σε αυτή την περίπτωση, ο κ. Βουλγαράκης έχει υποστηρίξει πως πρόκειται για περιουσιακό στοιχείο της συζύγου του.
Η απάντηση του Πέτρου Δούκα
Μετά την άσκηση ποινικής δίωξης ο Πέτρος Δούκας εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία τονίζει πως δεν ελέγχεται για παράνομο πλουτισμό.
H ανακοίνωση αναφέρει:
1. Δεν ελέγχομαι για παράνομο πλουτισμό! Η παραπομπή στη Δικαστική κρίση δεν σημαίνει ότι οι διάφορες υποθέσεις είναι όμοιες, αλλά ότι έχουν κοινό κριτή τη Δικαιοσύνη. Η Επιτροπή Πόθεν Έσχες της Βουλής αποδέχθηκε πλήρως πως δεν υπάρχει ούτε καν υπόνοια παράνομου πλουτισμού μου, ή ύποπτης προέλευσης χρημάτων!
2. Ο έλεγχος αφορούσε τη μείωση του καταθετικού μου λογαριασμού και όχι αύξηση των περιουσιακών μου στοιχείων! Όπως ήδη έχω εξηγήσει αναλυτικά, η μείωση αυτή ήταν αποτέλεσμα του ότι μέρος του καταθετικού μου λογαριασμού τοποθετήθηκε σε επενδυτικό και μέρος σε χρηματιστηριακό λογαριασμό. Όλα τα σχετικά παραστατικά είχαν ήδη κατατεθεί στη Βουλή, πριν καν η Επιτροπή παραπέμψει το θέμα στη Δικαιοσύνη!
3. Η Επιτροπή, αλλά και ο έλεγχος των Ορκωτών Λογιστών της Επιτροπής, επίσημα διαπίστωσαν ότι οι όλες οι Δηλώσεις μου είναι ορθές, και πως τα Πόθεν Έσχες μου των ετών 2009, 2010 και 2011 βρίσκονται σε πλήρη αντιστοιχία.
4. Η Επιτροπή ζήτησε από τη Δικαιοσύνη να κρίνει εάν και τι κυρώσεις επισύρει η μη έγκαιρη υποβολή των επίσημων αναλυτικών στοιχείων του χαρτοφυλακίου μου (2 χρόνια αφότου ήδη είχα πάψει να είμαι βουλευτής), τα οποία όμως όλα είχαν ήδη δηλωθεί στις δηλώσεις των προηγουμένων χρόνων!
5. Η Δικαιοσύνη ορθά πράττει και ερευνά το θέμα. Περιμένω με εμπιστοσύνη τη κρίση της.
Να υπενθυμίσω, πως εξαιρώντας την εξαετή μου θητεία ως βουλευτής και Υφυπουργός, εργάστηκα και εξακολουθώ να εργάζομαι για περισσότερα από 28 χρόνια στον ιδιωτικό τομέα, σε ηλικία δε 32 ετών είχα ήδη προαχθεί στο βαθμό του Αντιπροέδρου στη Citibank στη Νέα Υόρκη.
Διαβάστε επίσης: