Παπαγεωργίου:Ο αγωγός ITGI παραμένει στο κοινό ενδιαφέρον με την Ε.Ε.
Υπέρ της κύρωσης τάχθηκαν οι βουλευτές των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση. Από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο βουλευτής Αθανάσιος Πετράκος υπογράμμισε ότι το συγκεκριμένο μνημόνιο δεν προωθεί την ενεργειακή συνεργασία των δύο λαών, και αποτελεί ένα απλό ευχολόγιο που είχε υπογραφεί για επικοινωνιακούς λόγους επί των ημερών της υπουργού Περιβάλλοντος του ΠΑΣΟΚ Τίνας Μπιρμπίλη.
Επισήμανε δε ότι η σύμβαση αυτή αναφέρει ότι τα δύο μέρη, η Ελλάδα και η Τουρκία, συμφωνούν για την έγκαιρη υλοποίηση του ITGI, τον αγωγό που συμφωνήθηκε προ πενταετίας και ο οποίος, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, σήμερα έχει «μπει στο ψυγείο». Η Ραχήλ Μακρή από τους Ανεξάρτητους Έλληνες επισήμανε ότι η κοινοπραξία που έχει αναλάβει την ανάπτυξη του έργου φυσικού αερίου στα ανοιχτά του Αζερμπαϊτζάν, ανακοίνωσε ότι εξαίρεσε τον αγωγό ITGI, με τον οποίο θα μεταφερόταν το προϊόν στην Ευρώπη.
Ομοίως και ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ευστάθιος Μπούκουρας ανέφερε ότι το σχέδιο νόμου είναι άνευ αντικειμένου, αφού περιλαμβάνει τη διασύνδεση του αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας- Τουρκίας- Ιταλίας αν και από τον Φεβρουάριο του 2012 είχε ανακοινωθεί η εξαίρεσή του από την κοινοπραξία, που είχε αναλάβει την ανάπτυξη του έργου.
Ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος υπογράμμισε ότι και αυτή η συμφωνία εντάσσεται στις συνολικότερες εξελίξεις στην περιοχή και αναδεικνύει τους σχεδιασμούς των επιχειρηματικών ομίλων για αντιλαϊκές μπίζνες στην περιοχή. Κατήγγειλε δε ότι η εν λόγω συμφωνία εντάσσεται στους σχεδιασμούς για την απελευθέρωση της ενέργειας.
Παπαγεωργίου: Ο αγωγός ITGI δεν έχει ακυρωθεί
«Τα μνημόνια κατανόησης που υπογράφονται μεταξύ των κρατών δεν μπορεί να επικαιροποιηθούν», διευκρίνισε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Ασημάκης Παπαγεωργίου και σημείωσε ότι ο αγωγός ITGI δεν έχει ακυρωθεί από τη χώρα μας ούτε καν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και παραμένει στα έργα κοινού ενδιαφέροντος. «Θα ήταν λάθος συνεπώς να ακυρωθεί από μέρους μας ένα έργο που έχει ήδη σχεδιαστεί και έχουν προχωρήσει και οι μελέτες», είπε ο υφυπουργός, επισημαίνοντας:
«Ο ΤΑΡ είναι αγωγός που συναγωνίζεται τον Nabucco για τον νότιο διάδρομο. Η επιλογή θα γίνει το καλοκαίρι από την κοινοπραξία. Θα πρέπει να υπάρχει εναλλακτικός αγωγός για τον νότιο διάδρομο». Στις ανησυχίες που έχουν διατυπωθεί για το ενδεχόμενο διασύνδεσης και ενεργειακής εξάρτησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου με την Τουρκία, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος είπε πως δεν υπάρχει καμία αναφορά στα νησιά ούτε καν συζήτηση, ειδικά για ηλεκτρική διασύνδεση.
Όπως, εξάλλου, τόνισε ο κ. Παπαγεωργίου, εκείνο που προωθεί η κυβέρνηση είναι ένας διμερής διάλογος με τη γείτονα χώρα για μια καλή συνεργασία στα ενεργειακά θέματα ειδικά για το φυσικό αέριο. Υπογράμμισε δε ότι η Ελλάδα έχει στρατηγικό στόχο να αναδειχθεί σε ενεργειακό κόμβο στο φυσικό αέριο και αυτό απαιτεί καλή συνεργασία με την Τουρκία.