Δύο αγκάθια στη συνάντηση Στουρνάρα - τρόικας
Στον απόηχο της χθεσινής κρίσιμης σύσκεψης που είχε με τον πρωθυπουργό κ. Αντώνης Σαμαρά, στο πλαίσιο της οποίας απαιτήθηκαν οι παραιτήσεις των κ.κ. Τάκη Αθανασόπουλου και Γιώργου Μέργου, ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας συναντάται στις τρεις το μεσημέρι με την τρόικα.
Το βαρύ κλίμα της χθεσινής σύσκεψης στο Μαξίμου αναμένεται να κυριαρχήσει και σήμερα στη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα με την τρόικα.
Δεν είναι τυχαίο ότι ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς φέρεται να έχει δυσφορήσει ιδιαίτερα με τις ποινικές διώξεις για την υπόθεση της σύμβασης ΔΕΗ – ΜΕΤΚΑ και την εμπλοκή δύο προσώπων της απολύτου εμπιστοσύνης του υπουργού Οικονομικών.
Επιπροσθέτως, η παρατεινόμενη παραμονή της τρόικας μεταθέτει τον ανασχηματισμό για τα τέλη Μάρτιου, γεγονός για το οποίο συνεργάτες του πρωθυπουργού θεωρούν ότι προκαλεί αγκυλώσεις στον προγραμματισμό της κυβέρνησης. Σχολίαζαν το πρωί μάλιστα ότι «με αυτό το κυβερνητικό σχήμα θα γίνουν και οι παρελάσεις της 25ης Μαρτίου ενώ θα συνεχιστεί η σεναριολογία που δεν επιτρέπει σε υπουργούς, υφυπουργούς και γενικούς γραμματείς να ακολουθήσουν χρονοδιαγράμματα και στόχους». Με αυτά τα δεδομένα άλλωστε και ο κ. Σαμαράς αναμένεται να συναντηθεί με την τρόικα την εβδομάδα που αρχίζει.
Όσον αφορά στη σημερινή συνάντηση του κ. Στουρνάρα με την τρόικα, επισήμως διαρρέεται από κυβερνητικές πηγές ότι η ατζέντα περιλαμβάνει τέσσερα θέματα που θα συζητηθούν: α) Μείωση δημοσίων υπαλλήλων, β) αποκρατικοποιήσεις, γ) ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και δ) ρυθμίσεις για τα ληξιπρόθεσμα χρέη.
Τι παίζεται με τους δημοσίους υπαλλήλους
Το κυρίαρχο ζήτημα αφορά στους δημοσίους υπαλλήλους και στον τρόπο με τον οποίο θα μειωθεί ο αριθμός τους. Παρά τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις του αρμοδίου υπουργού κ. Αντώνη Μανιτάκη ότι δεν θα γίνουν απολύσεις, το ζητούμενο για την τρόικα υπάρχει. Απαιτείται από την κυβέρνηση Σαμαρά η απομάκρυνση τουλάχιστον δέκα χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων ως το καλοκαίρι. Το παρασκήνιο έχει καταγράψει ήδη από την προηγούμενη Παρασκευή το “Newsbomb.gr” βάσει της ανεπίσημης ενημέρωσης που έκανε ο πρόεδρος του EuroWorkingGroup κ. Τόμας Βάϊζερ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Στουρνάρας αναμένεται να επισημάνει ότι γίνεται προσπάθεια να απολυθούν επίορκοι δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι υπολογίζονται γύρω στους επτά χιλιάδες. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι τις τελευταίες ημέρες υπάρχει θόρυβος για τη διαφθορά στο Δημόσιο και την Τοπική Αυτοδιοίκηση ενώ τα σημερινά φύλλα των κυριακάτικων εφημερίδων παρουσιάζουν με έμφαση θέματα όπως οι υπόδικοι που «επιβραβεύονται» με μισθούς άνω των δέκα χιλιάδων ευρώ. Ωστόσο αναζητούνται άλλοι τρεις χιλιάδες που πρέπει να μετακινηθούν ή να τεθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας. Κι αυτό είναι το αγκάθι της σημερινής συνάντησης.
Σε ό,τι αφορά στις αποκρατικοποιήσεις, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι ο υπουργός Οικονομικών αναμένεται να παρουσιάσει πρόσωπα που θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν τον παραιτηθέντα πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ κ. Τάκη Αθανασόπουλο μετά το θόρυβο που προκάλεσε η ποινική δίωξη για τη σύμβαση ΔΕΗ – ΜΕΤΚΑ το 2007.
Τους ανοίγει η όρεξη για «φιλέτα» του Δημοσίου
Οι εκπρόσωποι της τρόικας δεν αποκλείεται να επαναλάβουν την επιθυμία τους να υπάρξει «ακόμα πιο πρόθυμη» διοίκηση στο ΤΑΙΠΕΔ. Θέλουν δηλαδή διοίκηση που θα επιταχύνει το ξεπούλημα «φιλέτων» του Δημοσίου στο όνομα των αποκρατικοποιήσεων και των υποτιθέμενων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Κυβερνητικός παράγοντας σχολίαζε μάλιστα χθες βράδυ ότι η υπόθεση με τους κ.κ. Αθανασόπουλο και Γιώργο Μέργο μπορεί να χρησιμοποιηθεί από την τρόικα ως επιχείρημα ώστε να διορισθούν πρόσωπα που θα υποδειχθούν από τρίτους παράγοντες, όπως λ.χ. ο γερμανικός παράγοντας. Άλλωστε θέλουν ως τις 30 Ιουνίου να έχει ξεκαθαριστεί ποιοι θα είναι οι μνηστήρες στα καλύτερα ακίνητα του Δημοσίου που θα εκποιηθούν.
Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, οι εκπρόσωποι των δανειστών θα πιέσουν την κυβέρνηση προκειμένου να υπερκεραστεί ένα εμπόδιο ακόμα, αυτό του κοινοβουλευτικού ελέγχου! Κατά τη σημερινή σύσκεψη δεν αποκλείεται να επισημανθεί και πάλι ότι «οι δανειστές δεν βλέπουν με καλό μάτι την εμπλοκή της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής με γνωμοδοτικές αρμοδιότητες στη διαδικασία των αποκρατικοποιήσεων».
Αν ολισθήσει σε μια τέτοια απαίτηση ο κ. Στουρνάρας μετά την παραίτηση των εκλεκτών του στο υπουργείο και στο ΤΑΙΠΕΔ, εκτιμούσαν βουλευτές της Ν.Δ., τότε η τρόικα και όσοι κρύβονται πίσω της θα συνεχίσουν τη δήθεν «σταυροφορία» για τη σωτηρία της χώρας με ένα απίστευτο φαγοπότι εις βάρος της δημόσιας περιουσίας.
Όσον αφορά στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και στις ρυθμίσεις για τα ληξιπρόθεσμα ο υπουργός Οικονομικών θα παρουσιάσει το πλαίσιο που συμφώνησαν χθες το μεσημέρι με τον πρωθυπουργό και τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιώργο Προβόπουλο κατά τη χθεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου. Κυβερνητικές πηγές επισήμαναν ότι δεν έχουν διαρρεύσει λεπτομέρειες διότι εκεί θα υπάρξει ιδιαίτερη διαπραγμάτευση.
Ο πρωθυπουργός φέρεται να συμφωνεί με την άποψη που λέει ότι οι ρυθμίσεις των ληξιπρόθεσμων χρεών περνά από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Αν οι τράπεζες δεν αρχίσουν έστω και δειλά να δίνουν ρευστό προς την αγορά δεν πρόκειται να κινηθεί χρήμα ακόμα και για τα ληξιπρόθεσμα χρέη.