ΚΚΕ σε ΣΥΡΙΖΑ:Είστε όχημα προώθησης των αμερικανικών συμφερόντων
Οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, Λιάνα Κανέλλη, Διαμάντω Μανωλάκου, Γιάννης Γκιόκας και Σπύρος Χαλβατζής, μαζί με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπό τους Θανάση Παφίλη, υποστήριξαν πως η πολιτική της απελευθέρωσης της ενέργειας είναι αυτή που έχει οδηγήσει σε ανατιμήσεις του ρεύματος συνολικού ύψους 90% την τελευταία δεκαετία - κάτι που, όπως τόνισαν, συμβαίνει και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της εκτός ΕΕ, Ευρώπης, που εφάρμοσαν τις συγκεκριμένες πολιτικές. Στην Ελλάδα, η κατάσταση γίνεται δραματικότερη λόγω της οικονομικής κρίσης, με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών να διαπιστώνει, σε έρευνά του, πως οι έξι στους δέκα κατοίκους της Βορείου Ελλάδος τελούν υπό συνθήκες «ενεργειακής φτώχειας».
Διαφωνώντας σε ό,τι αφορά τα αίτια των ανατιμήσεων, ο υφυπουργός Ενέργειας Ασημάκης Παπαγεωργίου, υποστήριξε πως αυτές οφείλονται εν πολλοίς στις «στρεβλώσεις» που παρουσιάζει η αγορά ενέργειας στην Ελλάδα - και δήλωσε πως στόχος της κυβέρνησης είναι η άρση των στρεβλώσεων, προκειμένου «να μπουν οι βάσεις για τη δημιουργία μιας ισχυρής ενεργειακής αγοράς, που θα μπορεί να δημιουργήσει τεράστιες οικονομίες κλίμακος».
Σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση πρόκειται να είναι η αλλαγή του ρυθμιστικού πλαισίου για την αγορά ενέργειας, που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί τον Ιούλιο. Ο κος Παπαγεωργίου υπενθύμισε, επίσης, την καθιέρωση του κοινωνικού οικιακού τιμολογίου στο ηλεκτρικό ρεύμα υπέρ των ευπαθέστερων κοινωνικών ομάδων, τονίζοντας ότι η Ελλάδα υπήρξε η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που το καθιέρωσε, επεκτείνοντάς το μάλιστα, μέχρι και τη μέση οικογένεια.
Αναφορές έκαναν οι βουλευτές του ΚΚΕ και στην χθεσινή έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου, που αναγνώριζε την ελληνική ΑΟΖ ως ευρωπαϊκή, υποτιμώντας, όμως, τη σημασία της σχετικά με την κατοχύρωση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων: «Η Τουρκία δεν σταμάτησε καμία διεκδίκηση, όταν τα σύνορα της Ελλάδας αναγνωρίστηκαν ως ευρωπαϊκά - το ίδιο και με την Κύπρο», παρατήρησε ο Θ. Παφίλης. «Ούτε ο «σεβασμός στο διεθνές δίκαιο» του ΣΥΡΙΖΑ λέει τίποτα - τα ίδια λέει και η κυβέρνηση. Θα πρέπει, όμως, να απαντήσει και ο ΣΥΡΙΖΑ για τη δική του διπλωματία και τις φανερές πιέσεις που δέχθηκε από τις ΗΠΑ, για εξόρυξη χωρίς χάρτες», είπε.
Λαμβάνοντας το λόγο αργότερα, ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Απόστολος Αλεξόπουλος δήλωσε «απροκάλυπτα σύμφωνος» με την επιχειρηματολογία του ΚΚΕ, σε ό,τι αφορά την εφαρμογή νεοφιλελεύθερων πολιτικών ενέργειας σε όλη την Ευρώπη, εκτιμώντας πως θα ήταν δυνατή και η συνεργασία των δύο κομμάτων ενάντια σ' αυτές, «στο πλαίσιο του λαϊκού κινήματος». Απαντώντας, ωστόσο, στις παρατηρήσεις που δέχθηκε το κόμμα του, δήλωσε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ θα πηγαίνει παντού και στους οίκους ανοχής και στις εκκλησίες. Θέλουμε κριτική για το τι κάνουμε εκεί και όχι με ποιους συνομιλούμε».
«Εμείς ρωτήσαμε τι κάνατε στους οίκους ανοχής, γιατί δημόσια δεν είπατε κουβέντα στις απαιτήσεις των Αμερικάνων για άμεση έναρξη εξορύξεων χωρίς την κατοχύρωση των κυριαρχικών δικαιωμάτων», ανταπάντησε ο Νίκος Καραθανασόπουλος. «Ταυτίζεστε με τα συμφέροντα των αμερικάνων ιμπεριαλιστών στην περιοχή - και αποτελείτε όχημα προώθησής τους. Όταν κάνετε δημόσια μούγκα, καταλαβαίνουμε τι θα λέτε κατ' ιδίαν στη στρούγκα», συμπλήρωσε.
«Από τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ αποδέχεται την πολιτική της ΕΕ, μας καλεί σε κοινή δράση για το φτιασίδωμα της πολιτικής αυτής. Με μια τέτοια κοινή δράση θα κοροϊδεύαμε τον κόσμο», ανέφερε ο Σπύρος Χαλβατζής. «Στην «Αυγή», είχαν προχθές ένα άρθρο με τίτλο «ένας άλλος Μίλερ στου Μαξίμου» (σ.σ. επρόκειτο περί της επίσκεψης του στελέχους της ρωσικής Gazprom Αλεξέι Μίλερ, στο Μέγαρο Μαξίμου) θέλοντας να πουν πως «είναι και οι Αμερικανοί εδώ. Πού πάτε;»», σχολίασε ο Θ. Παφίλης.
Απορίες σχετικά με την αντίθεση του ΚΚΕ στο στόχο της μετατροπής της Ελλάδας σε ενεργειακό και μεταφορικό κόμβο, εξέφρασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μάκης Βορίδης: «Οι αγορητές του ΚΚΕ, λένε πως κάτι τέτοιο θα μας εμπλέξει σε συγκρούσεις συμφερόντων. Απ' τη μια έχουν μια τοποθέτηση «εθνικής κυριαρχίας» και απ' την άλλη προτείνουν να μην εμπλακούμε στους ανταγωνισμούς. Προφανώς υπάρχουν ανταγωνισμοί. Η θέση, όμως, του ΚΚΕ, ποια είναι; Εγώ θα περίμενα μια πιο θαρραλέα στάση, παράλληλα με την υπεράσπιση των εθνικών μας συμφερόντων. Και με εμπλοκή και επιχειρηματικών συμφερόντων που έχουν καλύτερη τεχνογνωσία. Όφελος δεν έχει δει ο λαός από τα κοιτάσματα που μένουν αναξιοποίητα - και πρέπει να δει», τόνισε ο κος Βορίδης.
«Κι' εσείς και όσοι ονειρεύονται την Ελλάδα ενεργειακό κόμβο, θα πρέπει να γνωρίζετε απ' την Ιστορία, ότι οι κόμβοι του πετρελαίου και της ενέργειας είναι στρωμένοι με πάρα πολύ αίμα», απάντησε ο Θ. Παφίλης. «Αυτό, δεν γίνεται για να εξυπηρετηθούν τα εθνικά συμφέροντα, αλλά τα συμφέροντα των γιγάντιων μονοπωλίων που ελέγχουν τον πλούτο της ανθρωπότητας. Σ' αυτό το παιχνίδι, το ΚΚΕ δεν πρόκειται να συμμετάσχει. Δεν θα χύσει το αίμα του, ούτε ο ελληνικός λαός, ούτε κανείς άλλος λαός για το θέμα του ενεργειακού κόμβου», ανέφερε. Σε κάθε περίπτωση, «άμα υπάρξει εργατική κυβέρνηση αύριο στην Ελλάδα, θα διαπραγματευτούμε για συμφωνίες που θα έχουν αμοιβαίο όφελος για τους λαούς. Εσείς και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορείτε, γιατί είστε στην ΕΕ του κεφαλαίου και στο ΝΑΤΟ».
Για το θέμα της ΑΟΖ, ο εκπρόσωπος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Νότης Μαριάς ανέφερε πως «για μας ζήτημα «ευρωπαϊκής ΑΟΖ» δεν υφίσταται. Είναι άλλο θέμα εάν αξιοποιείς τη συμμετοχή σου και άλλο πράγμα να ανοίξεις το δρόμο για να βάλουν οι ευρωπαίοι δανειστές μας χέρι στις πλουτοπαραγωγικές μας πηγές», παρατήρησε. Ο κος Μαριάς εκτίμησε, επίσης, πως το χθεσινό έγγραφο της Ευρωβουλής εμπεριέχει αντιφάσεις και «δυναμιτίζει την κατάσταση που υπάρχει, παρά τη διευκολύνει».
Από πλευράς ΠΑΣΟΚ, ο Γιάννης Μανιάτης πρότεινε να θεσπιστεί δωρεάν τιμολόγιο ή μια δραστική έκπτωση ύψους 80%, για τα συσσίτια ή άλλες αντίστοιχες ανθρωπιστικές δραστηριότητες, «των οποίων το ρεύμα σήμερα τιμολογούμε σαν να ήταν επιχειρήσεις». Ο κος Μανιάτης προέτρεψε επίσης την κυβέρνηση να προβεί σε διεθνείς πλειοδοτικούς διαγωνισμούς για την εκμετάλλευση του ελληνικού ζεόλιθου, (που μόνο στον Πατραϊκό Κόλπο η αξία του αποτιμάται σε 20 δισ.) την εκμετάλλευση των οποίων, «η εταιρεία «Αλεξανδρίδης» επιδιώκει να αναλάβει με απευθείας ανάθεση (...). Αν δεν προκηρύξετε άμεσα διεθνή διαγωνισμό, αυτό θα σημαίνει πως τα συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα θα είναι υπεράνω της οργανωμένης Πολιτείας», υποστήριξε ο κος Μανιάτης.
Από πλευράς ΔΗΜΑΡ, η Νίκη Φούντα ζήτησε «να μπει το ζήτημα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην ημερήσια διάταξη», τονίζοντας, μεταξύ άλλων, πως η Ελλάδα θα πληρώσει φέτος 200 εκατ. ευρώ παραπάνω φόρο διοξειδίου του άνθρακα, λόγω της μη αποδέσμευσής της από τους λιγνίτες. «Τα τιμολόγια της ΔΕΗ αυξάνουν και απ' την αυξανόμενη επιβάρυνση του πράσινου τέλους. Να ποιοι είναι οι «πράσινοι επενδυτές» και η «πράσινη ανάπτυξη». Ξεζουμίζεται ο κόσμος για τις επενδύσεις τους. Τέτοιες επενδύσεις ξέρουμε και εμείς», ανέφερε για το ίδιο ζήτημα η Διαμάντω Μανωλάκου (ΚΚΕ).