Νέα αντιπαράθεση στη Βουλή για τις εξελίξεις στην Κύπρο
Ενθουσιώδης για τις επιλογές της κυπριακής Βουλής εμφανίστηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Λαφαζάνης, ο οποίος τόνισε πως «η εθνική Βουλή πρέπει να πάλλεται με ρυθμούς Κύπρου». «Το όχι που είπε η Κύπρος, είναι ένα μεγάλο ναι - μια μεγάλη ελπίδα» ανέφερε ο κος Λαφαζάνης. «Χρειάζεται μια πανστρατιά, μια συσπείρωση αλληλεγγύης! Όλοι από μια άποψη είμαστε Κύπριοι - με την Κύπρο που αγωνίζεται ενάντια στις κατάπτυστες αποφάσεις του Eurogroup. Φέρετε εγκληματικές ευθύνες ως κυβέρνηση για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Κύπρος. Είστε συνυπεύθυνοι για την απόφαση του Eurogroup. Δεν έχετε δικαίωμα να κρυφτείτε πίσω από τον Αναστασιάδη, δεν μπορείτε να βγάλετε την ουρά σας απέξω τώρα. Να καταθέσετε εδώ και τώρα τα πρακτικά του Eurogroup! Δεν θα μείνουν κρυφά, θα τα μάθει ο λαός, είτε το θέλετε, είτε όχι» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κος Λαφαζάνης.
«Δεν αντιλαμβάνομαι την ευφορία που διακατέχει τον ΣΥΡΙΖΑ» απάντησε από πλευράς ΝΔ, ο Μάκης Βορίδης. «Οι καταθέτες αγωνιούν. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει συμφωνία, οι τράπεζες είναι κλειστές, τα ελλείμματα είναι εκεί - και επίλυση του προβλήματος δεν έχει βρεθεί. Σεβαστή η απόφαση, αλλά όχι να κάνουμε και πάρτυ...». «Ακούω κριτική για την ελληνική κυβέρνηση. Είναι κριτική και για την κυπριακή;» συνέχισε ο κος Βορίδης. «Ο Αναστασιάδης εχθές, ευχαρίστησε θερμά τον Έλληνα πρωθυπουργό για την αλληλεγγύη του στο Eurogroup. Αυτό δεν σας ενδιαφέρει; Εσείς ζητάτε να παραιτηθεί γιατί δεν στήριξε την Κύπρο! Δεν εκπροσωπήθηκε η Κύπρος στο Eurogroup από τον Πρόεδρό της; Όταν εκπροσωπείται η Κύπρος και βγαίνει το Eurogroup και χαιρετίζει την πολιτική συμφωνία με τις κυπριακές αρχές, εσείς τις αξιώνετε απ' τον εκπρόσωπο της Ελληνικής Δημοκρατίας; Εσείς τι θα κάνατε; Θα την καταψηφίζατε;». «Μάλιστα» ακούστηκε από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ. «Δηλαδή εσείς θα λέγατε «όχι», «δεν εγκρίνουμε τη συμφωνία, αναλαμβάνουμε εμείς την ευθύνη να πτωχεύσει η Κύπρος». Δεν σας νοιάζει λοιπόν η απόφαση της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά η ιδεολογική σας ατζέντα!» απάντησε ο Μάκης Βορίδης.
«Στην Κύπρο πανηγυρίζουν γιατί αντιστάθηκαν στην υποδούλωση. Αυτό χαιρετίζουμε εμείς - την ηρωική τους απόφαση» απάντησε αργότερα η Μαρία Διακάκη (ΣΥΡΙΖΑ). «Ο κος Λαφαζάνης επικαλέστηκε τα πρακτικά του Eurogroup. Δεν υπάρχει όμως τίποτε το απόρρητο και το κρυφό - μην δημιουργείτε εδώ αίσθηση συνωμοσίας» πήρε το λόγο ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. «Αναρωτιέμαι εάν η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ που βρίσκεται στην Κύπρο, λέει και εκεί πως «ο Ελληνισμός πάλλεται». Ο ΣΥΡΙΖΑ πάλλεται! Και πιστεύει πως τώρα δικαιώνεται. Δεν λέγατε όμως τα ίδια όταν ο Χριστόφιας δάκρυζε - γιατί τότε βλέπατε την διάψευση των ελπίδων σας για κάποιες άλλες λύσεις ανύπαρκτες...» ανέφερε απευθυνόμενος προς τον ΣΥΡΙΖΑ, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ. Κατά της απόφασης του Eurogroup εμφανίστηκε και ο Τέρενς Κουίκ (ΑΝ.ΕΛ.): «Μην αμφιβάλλετε πως το τσουνάμι θα πιάσει και μας - και ίσως και ολόκληρο το Νότο. Η ανάλυση του BBC αυτό περιέγραφε. Αν της βγει της Κύπρου αυτό που κάνει, δεν θα μπορείτε να σταθείτε στα μάτια των Ελλήνων. Θα σας λένε, «γιατί εκείνοι και όχι εμείς;» παρατήρησε ο κος Κουίκ.
«Σας κλόνισε το όχι της Κύπρου» παρατήρησε και ο Χρήστος Παππάς (Χρυσή Αυγή) απευθυνόμενος προς την πλειοψηφία. «Είδαμε το πώς ο κος Σαμαράς και ο κος Στουρνάρας τήρησαν σιγήν ιχθύος στο Eurogroup. Πιστά στρατιωτάκια της Μέρκελ! Το σύνθημα «Κύπρος-Αιγαίο-μέτωπο ενιαίο» είναι η μόνη εθνική γραμμή» ανέφερε ο κος Παππάς. «Με αίσθημα απόλυτου σεβασμού, αλλά και υπευθυνότητας απέναντι στις κρίσιμες εξελίξεις που παρακολουθούμε στην Κύπρο και με αίσθηση των λεπτών χειρισμών που απαιτούνται για να υπάρξει αίσιο τέλος στις εξελίξεις, ένα μόνον θα πούμε: Πως η συμπαράστασή μας στην απόφαση του κυπριακού Κοινοβουλίου, θα πρέπει να αποδειχθεί έμπρακτα. Να είμαστε απέναντι στο λαό της Κύπρου στις δύσκολες ώρες» ανέφερε για λογαριασμό της ΔΗΜΑΡ, ο Νίκος Τσούκαλης.
Αργότερα, στην συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών, ο Νίκος Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ) ανέφερε πως «εμείς δεν είχαμε καμία αυταπάτη για το ρόλο της κυβέρνησης, ούτε περιμέναμε καμία διαφορετική αντιμετώπιση. Τα περί κοινοτικής αλληλεγγύης και κεκτημένου, αποτελούν πρόσχημα για να εξαπατηθούν οι λαοί. Όποιοι ισχυρίζονται πως μπορεί να υπάρξει ισόρροπη ανάπτυξη σε ευρωενωσιακό επίπεδο, λένε ψέματα. Είναι σαν να λέμε πως οι 1400 δισεκατομμυριούχοι θα μοιράσουν τον πλούτο τους στα εκατομμύρια των φτωχών και των εξαθλιωμένων» ανέφερε ο βουλευτής του ΚΚΕ.