Τι είπαν Παπούλιας και Στουρνάρας στο Προεδρικό

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια ενημέρωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, για την απόφαση του Eurogroup για την Κύπρο.

Ο υπουργός γνωστοποίησε στον πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι «υπεγράφη στην Κύπρο λίγο πριν από τις 14:00 το μεσημέρι η συμφωνία για την εξαγορά στην Ελλάδα του δικτύου των κυπριακών τραπεζών.

«Η συμφωνία εξεσφαλίζει τους έλληνες καταθέτες, ενώ έγινε ολονύκτια προσπάθεια για τα νομικά κείμενα» ανέφερε ο κ. Στουρνάρας.

«Θέλω τις εκτιμήσεις σας» είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

«Ήρθα να σας πω τις πραγματικές διαστάσεις του προβλήματος, απεφεύχθη η καταστροφή. Η λύση ήταν επώδυνη όμως, η άλλη, η χρεοκοπία, θα ήταν χειρότερη».

Ο κ. Παπούλιας είπε ότι «χθες έκανα κριτική και αναφέρθηκα σε ευρωπαϊκά κέντρα με παρόμοια προβλήματα, που έδειξαν επιλεκτικότητα στις αποφάσεις».

Ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι «υπάρχει πρόβλημα με κάποια κέντρα offshore σε ευρωπαϊκές χώρες. Τέτοιες πρακτικές πρέπει να εξαλείφονται. Υπήρχε μια συγκεκριμένη πραγματικότητα. Χρειαζόταν η Κύπρος 17 δισ., τα 10 τα έβαλε το Eurogroup, χρειάζονταν άλλα 7,5.

Ο Κάρολος Παπούλιας ρώτησε τον ΥΠΟΙΚ ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στην Ελλάδα, με τον κ. Στουρνάρα να απαντάει ότι «θα είναι μικρές και πιστεύω αντιμετωπίσιμες, αλλα αποφύγαμε τη μείζονα καταστροφή».