Ο Αλαβάνος, το "Σχέδιο Β" και η επιστροφή στη Δραχμή
Τη συγκρότηση πολιτικού φορέα με την ονομασία «Σχέδιο Β» και βασικό πρόταγμα την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και την επιστροφή στη δραχμή, ανακοίνωσε ο Αλέκος Αλαβάνος.
Η ιδρυτική συνέλευση του νέου φορέα προγραμματίζεται για τις 18,19 Μαΐου και όπως τόνισε ο κ. Αλαβάνος θα κατέλθει στις επόμενες εκλογές, είτε αυτόνομα είτε με συνεργασίες.
Ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, και πολιτικός μέντορας του Αλέξη Τσίπρα, καθώς εκείνος ανέδειξε και προώθησε στην ηγεσία τον σημερινό Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, διαπιστώνει ότι ήρθε η ώρα για τη δημιουργία ενός νέου εκλογικού κινήματος το οποίο ξεκάθαρα προωθεί την έξοδο της χώρας από το ευρώ.
«Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης στη Βουλή είναι αντιμνημονιακά. Και τι έγινε; Αυτό που χρειάζεται σήμερα ο λαός δεν είναι να του πει κάποιος ενάντια σε τι είναι, αλλά τι πρέπει να δημιουργήσουμε. Εδώ είναι το μεγάλο κενό του πολιτικού συστήματος», είχε δηλώσει ο κ. Αλαβάνος σε συνέντευξή του.
Ειδικότερα για τη δραχμή, ο κ. Αλαβάνος επισημαίνει ότι η αποχώρηση από το ευρώ είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη σωτηρία και την ανάκαμψη, διευκρινίζοντας όμως πως από μόνη της δεν αρκεί, αλλά χρειάζεται σειρά μετασχηματισμών, αριστερού προσανατολισμού. Οι προτάσεις αυτές συμπυκνώνονται στην άμεση παύση πληρωμών προς τους ξένους δανειστές, την εθνικοποίηση των τραπεζών, τον οικονομικό σχεδιασμό, την παραγωγική ανασυγκρότηση, τη δυναμική παρουσία των δημοσίων επενδύσεων και τη συγκρότηση ενός κοινωνικού κράτους.
Οι «σύντροφοι» και οι συνεργασίες
Ο Αλέκος Αλαβάνος έχει τα δικά του ερείσματα στην Αριστερά και από την πρώτη στιγμή διαφώνησε ανοιχτά με την Κουμουνδούρου για το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ στην κεντροαριστερά.
Ο κ. Αλαβάνος μάλιστα αρκετές φορές διαφώνησε ανοικτά με πολλές από τις επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ την τελευταία διετία. Η ίδρυση άλλωστε του Μετώπου Αλληλεγγύης και Ανατροπής ήταν ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς την Κουμουνδούρου.
Πολιτικοί αναλυτές μάλιστα είχαν επισημάνει πως ο κ. Αλαβάνος βρίσκεται αυτή τη στιγμή πιο κοντά στον ΑΝΤΑΡΣΥΑ παρά στην... «πλατεία».
«Ποτέ τα τελευταία χρόνια δεν ήταν τόσο μεγάλη η πολιτική απουσία της Αριστεράς», είχε δηλώσει σε συνέντευξή του.
Όσον αφορά το θέμα των συνεργασιών, ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΝ εξήγησε ότι απευθύνεται κυρίως προς ΚΚΕ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ, που, όπως είπε, δικαιώνονται από την εξέλιξη της κρίσης και ουσιαστικά υπονόησε ότι ανάλογη σύμπραξη θα μπορούσε να γίνει και με το τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ που τάσσεται υπέρ της εξόδου από το κοινό νόμισμα.
Πίσω από τον πρώην πρόεδρο του Συνασπισμού βρίσκεται μια ομάδα, η οποία συντονίζει την πολιτική δράση του φορέα, προκειμένου να προχωρήσει ο πολιτικός σχεδιασμός του νέου κόμματος. Οι περισσότεροι εξ αυτών που την απαρτίζουν προέρχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ και ακολούθησαν τον Αλέκο Αλαβάνο, όταν εκείνος αποχώρησε από το κόμμα. Το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου Κώστας Παπουλής ανήκει στον στενό πυρήνα των συνεργατών του. Ο Νίκος Γαλάνης βρίσκεται επίσης πολύ κοντά στον κ. Αλαβάνο και, μάλιστα, προέρχεται από την ΚΟΕ. Ο ίδιος έχει δημιουργήσει την πολιτική κίνηση Παρέμβαση, ενώ παλαιότερα υπήρξε μέλος και του ΣΥΡΙΖΑ, από όπου αποχώρησε πριν από περίπου έναν χρόνο διαφωνώντας με τη στάση της Κουμουνδούρου σχετικά με το νόμισμα.
Ο πρώην πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ανατολικής Αττικής Τάσος Σταυρόπουλος θεωρείται επίσης ένα από τα ηγετικά στελέχη, με τη μεταφράστρια και εξαδέλφη του πρώην προέδρου του ΣΥΝ Αριάδνη Αλαβάνου να συμμετέχει ενεργά στη συγκεκριμένη προσπάθεια. Στενός συνεργάτης και ουσιαστικά υπεύθυνος επί της οικονομικής πολιτικής του «Σχεδίου Β» είναι ο καθηγητής Διεθνούς Εμπορίου του Παντείου Πανεπιστημίου Θεόδωρος Μαριόλης. Πρόκειται για έναν από τους πιο έμπιστους συνεργάτες του.
Επίσης, στον περίγυρο του κ. Αλαβάνου κινείται ο ιδρυτής της Πρωτοβουλίας για την Αντισυστημική Αριστερά (ΠΑΣΑ) Νίκος Γιάκος. Παράλληλα, στενές επαφές με τον φορέα του πρώην προέδρου του Συνασπισμού έχει το Αυτοδύναμο Κίνημα Επαναστατικής Πολιτικής (ΑΚΕΠ).
Συνεργάτες του κ. Αλαβάνου εκτιμούν ότι στην πορεία μπορεί να συμπαραταχθούν και πρόσωπα ή σχήματα που έχουν ταχθεί υπέρ της εξόδου από το ευρώ, όπως ο Δημ. Καζάκης με το ΕΠΑΜ.
Τα δέκα σημεία του "Σχεδίου Β"
Ο Αλέκος Αλαβάνος προέταξε δέκα σημεία για τη συγκρότηση του νέου πολιτικού φορέα, επισημαίνοντας ότι οι θέσεις αυτές συνιστούν αλλαγές «επαναστατικού χαρακτήρα» και πως δεν είναι δρόμος εθνικής αναδίπλωσης, αλλά μια πρόσκληση για μια νέα Ευρώπη της αλληλεγγύης, της ισότητας, της δικαιοσύνης.
Τόνισε επίσης ότι θα πρέπει να υπάρξει ένα νέο αξιακό υπόβαθρο στην πολιτική σαν απάντηση στο διαβρωμένο πολιτικό σύστημα. «Στη θέση του ατομισμού τη συλλογικότητα. Στη θέση της κερδοσκοπίας το κοινό καλό. Στη θέση της εκμετάλλευσης τη συνεργασία. Στη θέση της κομπίνας τη μόρφωση. Στη θέση του παρασιτισμού την τεχνολογία. Στη θέση της διαφθοράς το λαϊκό έλεγχο. Απαιτούν θεσμούς συμμετοχής και ανθρώπους ειλικρίνειας και εντιμότητας».
Είναι δεδομένο πως το νέο κόμμα της δραχμής από τον Αλέκο Αλαβάνο ταράζει τα νερά και αλλάζει τους συσχετισμούς στην Αριστερά. Το επόμενο διάστημα οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες και τα μελλούμενα θα προκαλέσουν αναταράξεις όχι μόνο στην Αριστερά, αλλά και στο γενικότερο πολιτικό σκηνικό της χώρας.
Διαβάστε επίσης:
Νέο πολιτικό φορέα με τίτλο «Σχέδιο Β'» ανακοίνωσε ο Αλαβάνος
Αλαβάνος: Μόνη λύση η επιστροφή στη δραχμή
Αλαβάνος: Η αποχώρηση από το ευρώ δεν είναι εθνική καταστροφή