Κοινό διάβημα για να «απολογηθεί» ο Προβόπουλος στην Βουλή
Επιστολή προς τον Πρόεδρο της Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής κατέθεσαν σήμερα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ κ. Π.Κουρουπλής και 16 Βουλευτές -των ΑΝΕΛ, του ΣΥΡΙΖΑ- και την οποία συνυπογράφει το Χριστιανοδημοκρατικό Κίνημα
που συμμετέχουν στην αρμόδια επιτροπή και με την οποία ζητούν να παραστούν ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλοςκαι οι Υπουργοί Οικονομικών και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, στην επιτροπή με σκοπό να ενημερωθούν για το κρίσιμο ζήτημα των ζημιών που υπέστησαν τα ασφαλιστικά ταμεία εξαιτίας του PSI και τις τραγικές συνέπειες που προκύπτουν για τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους.
Ο Νίκος Νικολόπουλος, όπως αποκάλυψε με δηλώσεις του στα ΜΜΕ, προ ημερών είχε στείλει επιστολή προς τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Ε. Μειμαράκη εκ μέρους του Χριστιανοδημοκρατικού Κινήματος και ζητούσε να διερευνηθούν καίρια ζητήματα σχετικά με τη μεγάλη ζημία που υπέστησαν τα αποθεματικά των ασφαλιστικών Ταμείων, ύστερα από την απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος, να μετατρέψει αυθαίρετα σε μια κρίσιμη χρονική στιγμή τα διαθέσιμά τους και μάλιστα σε ποσοστό 80% σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, τα οποία εν συνεχεία «κουρεύτηκαν».
Και αυτό συνέβη χωρίς να ενημερώσει τις Διοικήσεις των Ασφαλιστικών Ταμείων, ενώ ήταν γνωστό ότι επίκειται το περιβόητο «κούρεμα».
Ο Νίκος Νικολόπουλος ταυτόχρονα έδωσε την συγκεκριμένη επιστολή στην δημοσιότητα:
«Οι μειώσεις που υπέστησαν τα διαθέσιμα των ασφαλιστικών ταμείων ήταν αυθαίρετες, παράνομες, αντισυνταγματικές και καταστροφικές για το Ασφαλιστικό Σύστημα.
Ήταν ένας αιφνιδιαστικός ακρωτηριασμός, αρκεί κανείς να θυμηθεί πως οι καταθέσεις των Ασφαλιστικών Ταμείων στην Τράπεζα της Ελλάδος σε ρευστό στις 31/10/2011 ανέρχονταν στο ποσό των 18,67 δισ. ευρώ, από τα οποία σήκωσε και προέβη σε αγορά ομολόγων από τα χρήματα ύψους 16 δισ. ευρώ, χωρίς να ενημερώσει τις Διοικήσεις των Ταμείων κατά την κρίσιμη περίοδο από 10/2011 έως και 3/2012, οπότε και ολοκληρώθηκε το PSI.
Αξίζει να υπογραμμισθεί», όπως είπε ο επικεφαλής του Χριστιανοδημοκρατικού Κινήματος Νίκος Νικολόπουλος «ότι ακόμη και οι μνημονιακοί νόμοι δεν αναφέρονται σε επενδύσεις με σκοπό το «κούρεμα» της αξίας τους.
«Η νομοθεσία δεν προβλέπει την υποχρέωση των Ταμείων να υποστούν τη ζημία των ομολόγων της Τράπεζας της Ελλάδος. Η ΤτΕ και οι μέτοχοί της οφείλουν να αναλάβουν την ευθύνη των ζημιών, επειδή δεν προστάτευσαν επαρκώς τα αποθεματικά των ταμείων ως όφειλαν, αλλά και επειδή από την επενδυτική τους δραστηριότητα όλα αυτά τα χρόνια αποκόμισαν κέρδη» υπογράμμισε ο Αχαιός πολιτικός.
Ο επί σειρά ετών αρμόδιος τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και παραιτηθείς Υφυπουργός, πιστεύει όπως είπε ότι προκύπτουν βαρύτατες ευθύνες από τον τρόπο διαχείρισης των αποθεματικών και αυτό το είχε υπογραμμίσει ως τομεάρχης της ΝΔ με παρεμβάσεις στην Βουλή.
«Για σκεφτείτε η Τράπεζα της Ελλάδος να προέβη στην αγορά ομολόγων ύψους 16 δισ. ευρώ στην ονομαστική και όχι στην τρέχουσα αξία τους, με βάση την απόφαση της Συνόδου Κορυφής του Οκτωβρίου του 2011, τότε χάνουν το 53% των κεφαλαίων τους. Έχουν απώλεια ετησίων εσόδων ύψους περίπου 500 εκατομμυρίων ευρώ», τόνισε χαρακτηρισιτκά
Οι 17 Βουλευτές (ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ-ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ) γράφουν προς τον Πρόεδρο ότι : «Παρατηρήθηκε μάλιστα το εξωφρενικό, να «κουρεύονται» ακόμη και οι οικονομίες των ερανικών ή συνδρομητικών Ταμείων ή των Ταμείων Αλληλεγγύης, Πανεπιστημίων, Νοσοκομείων, ακόμα και Ιδρυμάτων χρόνιων παθήσεων, οι καταθέσεις τους σε ομόλογα ταυτόχρονα με το «κούρεμά» τους, εν αγνοία τους. Του εμπιστεύτηκαν τα χρήματα τους και αυτός τα εξανέμισε. Πήγαν «για μαλλί και βγήκαν κουρεμένοι»». Θα μείνει ατιμώρητος;»
Τέλος, οι υπογράφοντες Βουλευτές στέλνουν και ένα ηχηρό μήνυμα, ότι ήδη δημιουργείται ένα ισχυρό αντιμνημονιακό block, όπου θα αξιώσει από την επιτροπή να διερευνηθούν αυτά τα ζητήματα και να αποδοθούν ευθύνες που προκύπτουν για το Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, τον Υπουργό Οικονομικών, τον Υπουργό Εργασίας.
Ζητούν άμεσα η Διοίκηση της ΤτΕ να προβεί σε κατάθεση στη Βουλή όλων των εγγράφων που αφορούν τις τοποθετήσεις σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου από το 2000 μέχρι σήμερα και να δώσει τα παραστατικά της αγοράς ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά για να διαπιστωθεί σε ποιες τιμές τα αγόρασε και από ποιους και να καταδεχθεί η κατάργηση του ισχύοντος διακανονισμού των συναλλαγών, στην αγορά ομολόγων.
Ζητούν επίσης να κατατεθεί η αντίθετη γνωμοδότηση της Νομικής Υπηρεσίας της, και όποια απόφαση που διευκόλυνε τη χειραγώγηση της αγοράς και την υποτιμητική κερδοσκοπία εναντίον των ελληνικών τίτλων μέσω ανοικτών πωλήσεων».
Ο Νίκος Νικολόπουλος κατέληξε λέγοντας: «Οι Έλληνες Χριστιανοδημοκράτες πιστεύουμε ότι:
- Πρέπει να μάθει ο φορολογούμενος πολίτης εάν οι εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου προς το τραπεζικό σύστημα ύψους 23 δισ. ευρώ αποπληρώθηκαν από τα πιστωτικά ιδρύματα ή κατέπεσαν αυξάνοντας ισόποσα το δημόσιο χρέος καθώς επίσης
- η Τράπεζα της Ελλάδος πρέπει να καταθέσει στη Βουλή το μετοχολόγιο της προκειμένου να γνωρίζει ο ελληνικός λαός ποιοι είναι οι μέτοχοί της»