Στα χέρια του Σαλμά η κρίσιμη απόφαση για την πραζόλη
Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας καλείται να επιλέξει μεταξύ της προληπτικής θεραπείας και μιας απόφασης που -με βεβαιότητα- φέρνει έλκη, αιμορραγίες και διάτρηση στομάχου στους Έλληνες ασθενείς
Μια απόφαση που θα κρίνει κατά πόσον ένα τεράστιο μέρος του ελληνικού πληθυσμού θα υποφέρει, στο άμεσο μέλλον, από έλκη, αιμορραγίες, ακόμη και διάτρηση στομάχου, βρίσκεται στα χέρια του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Μάριου Σαλμά.
Όπως έγραψε χτες το newsbomb.gr, το ΦΕΚ 692Β με το οποίο ανακοινώνεται η θετική λίστα φαρμάκων περιλαμβάνει ρύθμιση βάσει της οποίας, στο εξής, μόνο οι γαστρεντερολόγοι θα έχουν το δικαίωμα να συνταγογραφούν φάρμακα της δραστικής ουσίας πραζόλης. Μάλιστα, ακόμη και οι ειδικοί αυτοί γιατροί δικαιούνται να συνταγογραφούν τα φάρμακα της συγκεκριμένης κατηγορίας, αποκλειστικά και μόνο σε περιπτώσεις διαγνωσμένου πεπτικού έλκους και γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης.
Τι σημαίνει αυτό σε απλά ελληνικά; Υπάρχουν συγκεκριμένες, πολύ συνηθισμένες θεραπείες, για ορθοπεδικά, καρδιολογικά και πολλά άλλα καθημερινά περιστατικά, που -για να θεραπεύσουν μια πάθηση- προκαλούν γαστρεντερολογικές παρενέργειες.
Με άλλα λόγια, ακόμη και για ένα πόνο στη μέση, για τον οποίο ο ορθοπεδικός θα συνταγογραφήσει κάποιο απλό αντιφλεγμονώδες, υποχρεωτικά χορηγείται συμπληρωματική θεραπεία με βάση την πραζόλη, για τον απλό λόγο ότι είναι δεδομένο πως η βασική θεραπεία θα προκαλέσει γαστρεντερολογικές παρενέργειες, ακόμη και σε άτομα χωρίς βεβαρημένο ιστορικό. Η συγκεκριμένη θεραπεία ονομάζεται γαστροπροστασία, διότι ρόλος της είναι να προστατεύει εκ των προτέρων το στομάχι από παρενέργειες που είναι βέβαιον ότι θα προκληθούν λόγω της βασικής θεραπείας.
Τι θα συμβεί, λοιπόν, αν προχωρήσει η απόφαση που βρίσκεται στα χέρια του κ. Σαλμά; Ουσιαστικά, αυτό που λέει η συγκεκριμένη ρύθμιση στον ασθενή είναι: «Ενώ γνωρίζουμε ότι η βασική θεραπεία θα σου δημιουργήσει μετά βεβαιότητας σοβαρά προβλήματα, που φτάνουν ακόμη και μέχρι τη διάτρηση στομάχου, δεν σου δίνουμε τη συμπληρωματική θεραπεία που θα σε προστατέψει εξαρχής, αλλά θα περιμένουμε πρώτα να πάθεις έλκος και μετά θα συνταγογραφήσουμε τα απαραίτητα φάρμακα».
Με τον τρόπο αυτό, όμως, δεν επιτυγχάνεται καν ο στόχος της μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης, αφού η εκ των υστέρων αντιμετώπιση του έλκους, είτε με φαρμακευτική αγωγή, είτε και χειρουργικά όπου είναι απαραίτητο, θα επιβαρύνει το σύστημα υγείας με κόστος ασύγκριτα υψηλότερο από την προληπτική θεραπεία που σήμερα εφαρμόζεται.
Όμως, το πρόβλημα δε σταματάει εδώ. Καθώς (σε περίπτωση που υλοποιηθεί η ρύθμιση) τις πραζόλες θα τις συνταγογραφούν αποκλειστικά οι γαστρεντερολόγοι, ο ασθενής -αφού του χορηγηθεί η βασική θεραπεία από τον παθολόγο, τον ορθοπεδικό, τον καρδιολόγο κ.ά.- θα πρέπει να ταλαιπωρείται αναζητώντας και τον ειδικό γιατρό, τον γαστρεντερολόγο (αυξάνοντας και το συνολικό κόστος της θεραπείας, βέβαια).
Όμως, η ταλαιπωρία είναι μάλλον το... καλό σενάριο. Διότι, οι ειδικοί γαστρεντερολόγοι στην Ελλάδα είναι ελάχιστοι (πόσο μάλλον οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ), με συνέπεια αφενός ότι θα επιβαρυνθούν υπέρμετρα με ατελείωτες ουρές ασθενών, αφετέρου σε περιοχές εκτός Αθηνών, Θεσσαλονίκης και μεγάλων πόλεων, οι ασθενείς δε θα έχουν τη δυνατότητα να πάρουν τα απαραίτητα φάρμακα για τον απλό λόγο ότι δεν υπάρχει καν γαστρεντερολόγος!
Αρα, είτε δε θα πάρουν τα φάρμακά τους, είτε θα πρέπει να ταξιδεύουν δεκάδες χιλιόμετρα για να βρουν γαστρεντερολόγο... Συνεπώς, θα δημιουργηθούν ασθενείς δύο ταχυτήτων.
Και, βέβαια, όπως επισημαίνουν οι γιατροί, ήδη το σύστημα διαθέτει τόσες πολλές δικλείδες ασφαλείας για να «συλλάβει» τυχόν υπερσυνταγογράφηση, που η προτεινόμενη νέα ρύθμιση δεν συμβάλλει πουθενά.
Μάλιστα, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή εκπροσώπων της κυβέρνησης και ιατρικής επιστημονικής επιτροπής εξετάστηκε το ενδεχόμενο να αντικατασταθούν οι πραζόλες με άλλη δραστική, όπως για παράδειγμα τις συμετιδίνες. Η άποψη αυτή απορρίφθηκε κάθετα από την επιστημονική επιτροπή -παρότι τα στελέχη της κυβέρνησης πίεζαν σαφώς προς την κατεύθυνση αυτή- αφού, όπως τόνισαν οι γιατροί, πρόκειται για φάρμακα που γυρίζουν την Ελλάδα 30 χρόνια πίσω.
Οι συγκεκριμένες θεραπείες χρονολογούνται από το 1975 και τυχόν επιστροφή σε αυτές θα συνιστούσε -υπογράμμισαν οι ειδικοί- τεράστια υποβάθμιση του επιπέδου περίθαλψης στην χώρα μας, καθώς απαιτούν πολύμηνη φαρμακευτική αγωγή με αμφίβολα ή, στην καλύτερη περίπτωση, πολύ περιορισμένα αποτελέσματα.
Συνεπώς, είναι σαφές ότι ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Μάριος Σαλμάς, έχει στα χέρια του μια εξαιρετικά κρίσιμη απόφαση. Είτε διατηρεί το υπάρχον καθεστώς της προληπτικής θεραπείας και προστατεύει, ως οφείλει, την υγεία του ελληνικού πληθυσμού, είτε αναλαμβάνει την ευθύνη να παίξει εκεί που δεν χωρούν παιχνίδια. Διότι, αν προχωρήσει η συγκεκριμένη απόφαση ως έχει είναι βέβαιο ότι, άμεσα, τεράστιος αριθμός Ελλήνων πολιτών θα υποφέρει από έλκη, αιμορραγίες, διατρήσεις στομάχου, ενώ και η δαπάνη του Δημοσίου θα αυξηθεί εκθετικά, προκειμένου να αντιμετωπίσει εκ των υστέρων όλες αυτές οι παρενέργειες. Στο χέρι του κ. Σαλμά είναι.
Διαβάστε επίσης:
Θα πάθουμε όλοι διάτρηση στομάχου!