Μηταράκης: Πολύ δύσκολη χρονιά το 2013 αλλά πάμε καλύτερα
«Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να κρύψουμε την αλήθεια από τον λαό ότι θα είναι δύσκολο το 2013, αλλά πάμε κάπως καλύτερα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Νότης Μηταράκης και πρόσθεσε ότι τα μέτρα που λαμβάνονται, σε συνδυασμό με τις διαρθρωτικές αλλαγές και τις ιδιωτικοποιήσεις, που θα «τρέξουν» ταχύτερα το 2013, «θα αρχίσουν να δείχνουν σημαντικά σημάδια σταθεροποίησης».
Πολύ χρήσιμο εργαλείο στην προσπάθεια αντιμετώπισης της ανεργίας είναι -όπως είπε- και το νέο ΕΣΠΑ, τα κονδύλια του οποίου ξεπερνούν τα 20 δισ. ευρώ για την προγραμματική περίοδο 2014-2020. Ο ίδιος υπενθύμισε ακόμη ότι χθες η Βουλή ψήφισε τον νέο επενδυτικό και αναπτυξιακό νόμο, ενώ επανέλαβε ότι εντός του 2013 θα ολοκληρωθεί η ενοποίηση των φορέων εξωστρέφειας (σ.σ. του Ελληνικού Οργανισμού Εξωτερικού Εμπορίου και της Invest in Greece), με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση των εξαγωγών, οι οποίες «είχαν ήδη την καλύτερη χρονιά τους το 2012».
Ο υπουργός Μακεδονίας- Θράκης, Θεόδωρος Καράογλου, τόνισε τη σημασία που έχει το επιχειρηματικό φόρουμ για την ανταλλαγή απόψεων και θέσεων μεταξύ των φορέων της οικονομίας της Μακεδονίας και της Θράκης, η οποία μαστίζεται από μεγάλα ποσοστά ανεργίας και αποβιομηχάνιση, ενώ επανέλαβε την πρόθεσή του να εξελιχθεί το φόρουμ σε θεσμό. «Στόχος μας είναι να συνεδριάζουν σε τακτά χρονικά διαστήματα οι πρόεδροι των παραγωγικών επιμελητηρίων της Μακεδονίας και της Θράκης, προκειμένου να συζητιούνται τα προβλήματα που τούς απασχολούν», σημείωσε ο κ.Καράογλου.
«Λάβετε μέτρα ανάπτυξης πριν να είναι αργά»
Στο σημερινό δεύτερο επιχειρηματικό φόρουμ, που πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών, συμμετείχαν εκπρόσωποι διάφορων παραγωγικών επιμελητηρίων και φορέων της Βόρειας Ελλάδας. Σε ανακοίνωση του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ) επισημαίνεται ότι ο πρόεδρός του, Παναγιώτης Παπαδόπουλος, υπογράμμισε -απευθυνόμενος στον κ.Μηταράκη- την ανάγκη άμεσης υιοθέτησης αποφασιστικών αναπτυξιακών δράσεων πριν να είναι αργά, καθώς το εντατικό πρόγραμμα λιτότητας που ακολουθείται, δεν μπορεί να αποφέρει καρπούς.
Μεταξύ άλλων, ο κ.Παπαδόπουλος ζήτησε την επιτάχυνση της ανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού συστήματος και των αποκρατικοποιήσεων, την ταχεία ολοκλήρωση της διαδικασίας αποπληρωμής οφειλών του κράτους προς ιδιώτες, την εντατικοποίηση της προσπάθειας για ταχύτερη απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, τη δημιουργία ειδικών οικονομικών ζωνών στις παραμεθόριες περιοχές, με πρόβλεψη συγκεκριμένων κινήτρων για επενδύσεις, αλλά και δεσμεύσεων από πλευράς των επενδυτών για στήριξη των τοπικών κοινωνιών, αλλά και τη δρομολόγηση ολοκληρωμένου προγράμματος κατασκευής ιδιωτικών μαρίνων.