Δεν συμφωνεί με σταθερό επιτόκιο για τα «κόκκινα» δάνεια η τρόικα
Η συνάντηση διεξήχθη σε καλό κλίμα και όπως σχολίασαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στελέχη του υπουργείου «γίνονται αργά αλλά σταθερά βήματα προκειμένου να κλείσει το θέμα το συντομότερο δυνατόν διότι μπορεί να μην αποτελεί προαπαιτούμενη δράση για την εκταμίευση της δόσης, πλην όμως η εκκρεμότητα γύρω από το θέμα επηρεάζει όχι μόνο την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αλλά συνολικά την οικονομία μας».
Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν και τις επόμενες μέρες ώστε να προχωρήσει το επίμαχο νομοσχέδιο. Στελέχη του υπουργείου σημειώνουν ότι αν και ακόμα δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία η κυβέρνηση πιέζει την τρόικα ότι θα πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστεί το θέμα καθώς αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των «κόκκινων δανείων» λόγω των συνθηκών που επικρατούν στην οικονομία μας.
Η τρόικα ζητά να μην είναι σταθερό το επιτόκιο της περιόδου χάριτος στο 1,5% όπως αρχικά πρότεινε το υπουργείο Ανάπτυξης αλλά να ακολουθεί το επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ενώ από τις μέχρι τώρα διαπραγματεύσεις οι δύο πλευρές φαίνεται να συμφωνούν στην χρονική διάρκεια της περιόδου χάριτος για τους δανειολήπτες που θα ενταχθούν στις ρυθμίσεις και συγκεκριμένα στα 4 χρόνια (48 δόσεις), στα κριτήρια για την ένταξη στις ρυθμίσεις με εκτίμηση της συνολικής περιουσιακής κατάστασης του δανειολήπτη ( κινητής και ακίνητης περιουσίας) καθώς και στο ύψος του ανεξόφλητου δανείου το οποίο θα αφορά η ρύθμιση ενώ στη ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν μόνο ενήμερα δάνεια για πρώτη κατοικία αντικειμενικής αξίας έως 180.000 ευρώ.
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, τρόικα και κυβέρνηση συμφωνούν στο ύψος του ποσού ακίνητης και κινητής περιουσίας που θα μπορούν να έχουν όσοι εντάσσονται στις ρυθμίσεις. Το ποσό αυτό να είναι μικρότερο των 300.000 ευρώ ενώ για το ύψος του ανεξόφλητου δανείου αυτό να μην ξεπερνά τις 125.000 ευρώ, δηλαδή 5 φορές περισσότερο από το εισόδημα του δανειολήπτη.
H ελληνική πλευρά εμμένει στη συζήτηση γύρω από το ενδεχόμενο να υπάρξει διεύρυνση του αριθμού των δανειοληπτών που θα ευνοηθούν από τις ρυθμίσεις, καθώς οι μισθοί δεν πρόκειται να αυξηθούν σύντομα ενώ η ανεργία ολοένα μεγεθύνεται και το ενδεχόμενο αύξησης του εισοδηματικού κριτηρίου είναι ένα ακόμη θέμα διαπραγμάτευσης (εφόσον η μηνιαία δόση στην διάρκεια των 4 ετών δεν αφορά μόνο την πληρωμή τόκων αλλά και μέρος του ανεξόφλητου κεφαλαίου του δανείου).