Χουντής:Η Κομισιόν ήξερε τις καταγγελίες για σκλαβοπάζαρο στη Γερμανία
Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που δίνει στη ερώτησή ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντής. Ταυτόχρονα, ο Ν. Χουντής, στην ερώτησή του συσχετίζει την «ανεκτική» στάση της Κομισιόν με την προώθηση της ιδέας των Ειδικών Οικονομικών Ζωνών στον νότο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η πλήρης ερώτηση του Ν. Χουντή, έχει ως εξής: «Στις 19/3/2013, οι υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας του Βελγίου, ανακοίνωσαν ότι θα υποβάλουν καταγγελία στην Επιτροπή κατά της Γερμανίας για κοινωνικό dumping.
Oι υπουργοί καταγγέλλουν τη Γερμανία για «αναξιοπρεπείς πρακτικές» ειδικά στον τομέα της μεταποίησης κρέατος όπου χρησιμοποιούνται κατά πλειοψηφία εργαζόμενοι «αποσπασμένοι» κυρίως από την Βουλγαρία την Ρουμανία και την Ουκρανία μέσω εταιριών ενοικίασης εργαζομένων και οι οποίοι εργάζονται για 3 ευρώ την ώρα, 60 ώρες την εβδομάδα και χωρίς να τους προσφέρονται κοινωνικές παροχές.
Τα ζητήματα που έθεσαν οι υπουργοί του Βελγίου, δεν είναι άγνωστα στην Επιτροπή, καθώς και η ίδια τα έχει καταγράψει στο έγγραφο της SWD(2012) 63 στις 21/3/2012. Σύμφωνα με το έγγραφο «τα Συνδικάτα αναφέρουν ότι στις μονάδες επεξεργασίας κρέατος ελάχιστοι είναι οι κανονικοί εργαζόμενοι, οι περισσότεροι είναι αποσπώμενοι από άλλη χώρα» οι οποίοι «εργάζονται σε υποβαθμισμένες συνθήκες εργασίας, με υπερβολικό φόρτο και εκτός ωραρίου».., «για μισθούς πολύ μικρότερους από αυτούς των ντόπιων (3 ευρώ την ώρα)».
Το έγγραφο της Επιτροπής συνεχίζει ότι «οι πρακτικές αυτές χρονολογούνται από το 2000» ... « Η απουσία κλαδικών συμβάσεων για τον τομέα του κρέατος στην Γερμανία δυσχεραίνει ιδιαίτερα την εφαρμογή της προστασίας στους εργαζομένους» ... «γι αυτό ένα από τα βασικά αιτήματα των συνδικάτων στην βιομηχανία κρέατος είναι να καθιερωθεί κατώτατος μισθός σε εθνικό επίπεδο».
Ταυτόχρονα, δημοσιεύματα του Τύπου στη Γερμανία (Spiegel) αποκαλύπτουν ότι κυκλώματα εταιριών off shore, που δραστηριοποιούνται στις επενδύσεις ακινήτων, στην Γερμανία εκμεταλλεύονται τους εργαζομένους που προέρχονται από την ανατολική Ευρώπη, νοικιάζοντάς τους διαμερίσματα σε Γερμανικές πόλεις έναντι υπέρογκων ποσών, πχ 700 ευρώ για 30 τετραγωνικά.
Με δεδομένα τα παραπάνω, «ερωτάται η Επιτροπή: α) Υπάρχει ή όχι παραβίαση του κοινοτικού δικαίου από την Γερμανία; Αν ναι γιατί η Επιτροπή δεν έχει λάβει μέτρα για να σταματήσει η απαράδεκτη αυτή κατάσταση, εφόσον γνώριζε τι ακριβώς συμβαίνει; β) Αν δεν υπάρχει παραβίαση αυτό σημαίνει ότι είναι αποδεκτό για την Επιτροπή αυτό το κοινωνικό μοντέλο; Σε μια τέτοια περίπτωση, στις Ειδικές Οικονομικές Ζώνες, που υπάρχει πρόταση να δημιουργηθούν στην Ελλάδα και που η Κομισιόν σε ερώτησή μου (Ε 008429/2011) απάντησε ότι «πρόκειται για ενδιαφέρουσα ιδέα που.. πρέπει να εξεταστεί με ιδιαίτερη σοβαρότητα», θα μπορούσαν να υιοθετηθούν ανάλογα εργασιακά μοντέλα;»