Ελληνοτουρκικά με φόντο... περιβάλλον

Η πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων, λίγους μήνες...

Η πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων, λίγους μήνες μετά τη συγκρότηση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών και την υπογραφή 22 συμφωνιών σε διάφορους τομείς, βρίσκεται στο επίκεντρο της συνάντησης Παπανδρέου-Ερντογάν που θα λάβει χώρα σε λίγες ώρες, στο περιθώριο του Συνεδρίου για την Κλιματική Αλλαγή.

Οι δύο πρωθυπουργοί θα συμμετάσχουν σε πάνελ συζητήσεων, οι οποίες θα καταλήξουν στην υπογραφή της Δήλωσης Πρωτοβουλίας για την Κλιματική Αλλαγή στη Μεσόγειο.

Στο πάνελ θα συμμετάσχουν ο πρωθυπουργός της Μάλτας Λόρενς Γκόντζι, ο πρωθυπουργός της Παλαιστινιακής Αρχής Σαλάμ Φαγιάντ, ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης για τη Μεσόγειο Αχμέντ Μασαντεχ καθώς και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Φιλιπ Μέισταντ.

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κολούμπια Τζέφρι Ζακς θα προεδρεύσει της στρογγυλής τράπεζας.

Είναι ήδη γνωστό ότι στη Διάσκεψη για την κλιματική αλλαγή δεν θα συμμετάσχει τελικά ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, εξέλιξη που δικαιολογείται από τη τη διπλωματική ένταση που υπάρχει στις σχέσεις Τουρκίας - Ισραήλ.

Διαψεύστηκε έτσι η έντονη φημολογία των τελευταίων ημερών πως ο κ. Ερντογάν θα είχε συνάντηση στην Αθήνα με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπ. Νετανιάχου, σε μια περίοδο που οι σχέσεις των δύο χωρών είναι τεταμένες μετά τον θάνατο των εννέα Τούρκων ακτιβιστών κατά τη διάρκεια ισραηλινής επιδρομής σε πλοία που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια στην αποκλεισμένη Γάζα.

Το επιβεβαίωσε ο ίδιος ο Τούρκος πρωθυπουργός την Τετάρτη, όταν ανέφερε πως δεν επιθυμεί να συνομιλήσει με τον Ισραηλινό ομόλογο του και πως εάν παρευρεθεί ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου στο συνέδριο της Αθήνας για την κλιματική αλλαγή, ο ίδιος δεν θα συμμετάσχει στο συνέδριο.
Ο κ. Ερντογάν θα αναχωρήσει σήμερα από την Αθήνα περίπου στις 5:00 το απόγευμα.

Εν τω μεταξύ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, διέψευσε τα περί μυστικής διπλωματίας Αθήνας-Άγκυρας.
«Δεν υπάρχει καμία μυστική διαπραγμάτευση, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα όσα φέρονται ότι έγιναν με μυστικές διαπραγματεύσεις και οι θέσεις της ελληνικής πλευράς είναι πάντοτε ξεκάθαρες» δήλωσε.

Παρέπεμψε ακόμη στις αναφορές του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρη Δελαβέκουρα και τη δήλωση του υπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα ότι «όσον αφορά στα κυριαρχικά μας δικαιώματα δεν δεχόμαστε ούτε γρατζουνιά».

«Η κόκκινη γραμμή είναι ξεκάθαρη και σαφέστατη εδώ και χρόνια», υπογράμμισε.

Επιπλέον, σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Δρούτσα στο Reuters, ο πρωθυπουργός θα θέσει σήμερα στον κ. Ερντιογάν, το θέμα των τουρκικών παραβιάσεων στο Αιγαίο.

«Σε καθημερινή βάση πραγματοποιούνται τουρκικές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου», σημείωσε ο κ. Δρούτσας, προσθέτοντας πως και πλοία του τουρκικού ναυτικού εισέρχονται στο Αιγαίο. «Ασφαλώς και ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα αναφερθεί σε αυτές τις ενέργειες», επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών.