Ερώτηση Μιχελάκη στη Βουλή για τα ανταλλακτήρια χρυσού
Σε ερώτησή του προς τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα και τον υπουργό Δημοσίας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Δένδια, ο κ. Μιχελάκης υπενθυμίζει ότι το πρωί της 11ης Απριλίου οι άνδρες του ΣΔΟΕ εντόπισαν και κατέσχεσαν στο 470 κιλά ασήμι με προορισμό τη Γερμανία μέσα σε εμπορεύματα με πλαστά πιστοποιητικά μιας εταιρείας – φάντασμα.
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας συνελήφθη 31χρονος Γερμανός λίγο πριν επιβιβαστεί σε πτήση της Lufthansa προς Μόναχο, ο οποίος είχε στην κατοχή του 8,5 κιλά χρυσό με παραστατικά της ίδιας ανύπαρκτης εταιρείας.
«Η έρευνα των αρμόδιων αρχών που ακολούθησε, αποκάλυψε τη συνεργασία του παραπάνω κυκλώματος με εγχώρια ανταλλακτήρια χρυσού», συμπληρώνει ο βουλευτής Επικρατείας της Ν.Δ.
Όπως αναφέρει, η ίδια μέθοδος της συνεργασίας παράνομων κυκλωμάτων με ανταλλακτήρια χρυσού έχει καταγραφεί κατά το πρόσφατο παρελθόν και σε πληθώρα άλλων παρόμοιων κρουσμάτων παράνομης εξαγωγής πολύτιμων μετάλλων.
Εξάλλου, σύμφωνα με τον κ. Γιάννη Μιχελάκη, πολλές είναι και οι υποθέσεις κλεπταποδοχής που συνδέονται με τη δράση ανταλλακτηρίων χρυσού, με πρόσφατο παράδειγμα αυτό του Ηρακλείου Κρήτης, όπου εντοπίστηκαν σε ανταλλακτήριο της πόλης κλοπιμαία αξίας 300.000 ευρώ, τα οποία προέρχονταν από 24 καταγεγραμμένες κλοπές στην ευρύτερη περιοχή.
«Τα παραπάνω επαναλαμβανόμενα κρούσματα παράνομης εξαγωγής πολύτιμων μετάλλων και κλεπταποδοχής, σε συνδυασμό με τις βάσιμες υπόνοιες για διενέργεια ξεπλύματος βρώμικου χρήματος μέσω ανταλλακτηρίων χρυσού, επαναφέρουν στο προσκήνιο το πρόβλημα της ανεξέλεγκτης δράσης αυτών των καταστημάτων, τα οποία έχουν φυτρώσει σαν μανιτάρια σε κάθε γειτονιά στην Ελλάδα της κρίσης», συμπληρώνεται στο κείμενο της ερώτησης.
Ο κ. Μιχελάκης σημειώνει ακόμη ότι αποτελεί κοινό μυστικό ότι οι υπερχρεωμένοι πολίτες υποχρεώνονται να εκποιήσουν τιμαλφή και άλλα πολύτιμα αντικείμενα σε τιμές κατά πολύ χαμηλότερες των πραγματικών.
Αναφέρει επίσης, ότι η πλειονότητα των ενεχυροδανειστηρίων και των ανταλλακτηρίων χρυσού φοροδιαφεύγει συστηματικά. Τέλος, ο βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ παρατηρεί ότι «μεγάλο μερίδιο ευθύνης για την κατάσταση αυτή φέρει η ανεπάρκεια των ελέγχων από τις αρμόδιες υπηρεσίες, αλλά και η από 25-8-2011 υπ' αριθμ. 5Α Αστυνομική Διάταξη, η οποία διέπει τη λειτουργία των ενεχυροδανειστηρίων και των ανταλλακτηρίων χρυσού και επιτρέπει σε οποιονδήποτε να εισέλθει πολύ εύκολα στην αγορά πολύτιμων μετάλλων με πολύ απλές προϋποθέσεις και χωρίς επαρκή έλεγχο».
Στη συνέχεια ρωτούνται οι υπουργοί:
«Πώς θα διασφαλίσετε την αποτελεσματική προστασία των καταναλωτών από την ανεξέλεγκτη δράση των εν λόγω καταστημάτων;
Πού και με ποια διαδικασία διοχετεύεται ο χρυσός, το ασήμι και τα λοιπά πολύτιμα μέταλλα, τα οποία συγκεντρώνονται καθημερινά σε μεγάλες ποσότητες στα ανταλλακτήρια χρυσού και τα ενεχυροδανειστήρια;
Ποια μέτρα θα ληφθούν για την αντιμετώπιση της διαπιστωμένα εκτεταμένης φοροδιαφυγής που διαπράττεται από τα καταστήματα αυτά;
Με ποιο τρόπο ελέγχονται οι ανεξάντλητες πηγές χρηματοδότησης των ενεχυροδανειστηρίων και των ανταλλακτηρίων χρυσού, που εμφανίζουν εντυπωσιακή και ανεξήγητη ρευστότητα εν μέσω κρίσης;
Πώς αντιμετωπίζεται το ενδεχόμενο αδίκημα της κλεπταποδοχής και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος από τα καταστήματα αυτά;».