Εργατολόγοι προς Μανιτάκη: Πραξικοπηματικό το νομοσχέδιό σου!
Με τρισέλιδη ανακοίνωση της η Ένωση Εργατολόγων βάλλει εναντίον του συνταγματολόγου και υπουργού Αντώνη Μανιτάκη για το «πραξικοπηματικό», όπως το χαρακτηρίζει, νομοσχέδιο, το οποίο περιλαμβάνει την εξής διάταξη: «Από την έναρξη ισχύος της παρούσας παύουν να ισχύουν για το μέλλον αποφάσεις ασφαλιστικών μέτρων που έχουν ήδη εκδοθεί και ρυθμίζουν προσωρινά διαρκείς έννομες σχέσεις, εκτός αν έχει ήδη συζητηθεί η κύρια αγωγή στο πλαίσιο της οποία εκδόθηκε η απόφαση των ασφαλιστικών μέτρων και αναμένεται η έκδοση αποφάσεως».
Αυτό όπως εξηγούν οι εργατολόγοι σημαίνει με απλά λόγια ότι: «ο ίδιος ο νομοθέτης, παρά τη ρητή Συνταγματικά κατοχυρωμένη δικαστική προστασία του πολίτη και παρά τα όσα έχουν επανειλημμένως κριθεί από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την προσωρινή δικαστική προστασία του πολίτη, οδηγεί στην έξοδο καταργώντας με νόμο τις δικαστικές αποφάσεις δεκάδες χιλιάδες εργαζομένους, για τους οποίους η δικαιοσύνη ήδη έχει αποφασίσει ότι έχουν αποτελέσει θύματα της καταχρηστικής συμπεριφοράς του εργοδότη τους (στον ιδιωτικό ή δημόσιο τομέα)».
Ο τραγέλαφος δε της όλης ιστορίας, όπως αναφέρουν είναι ότι με την πρόταση νόμου καταργείται αντίθετη προστατευτική για τους εργαζομένους διάταξη του υπουργού Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη που προ τριών εβδομάδων είχε ψηφίσει ομόφωνα η Βουλή.
Σύμφωνα με αυτή τη διάταξη: «Σε περίπτωση υπερημερίας του εργοδότη ως προς την αποδοχή της εργασίας του εργαζομένου το δικαστήριο μπορεί να διατάξει ως ασφαλιστικό μέτρο την προσωρινή απασχόληση του εργαζομένου μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης επί της αγωγής για την κύρια υπόθεση.»
Μάλιστα, «την αιτιολογική έκθεση του νόμου αυτού την είχε υπογράψει φαρδιά-πλατιά ο ίδιος ο κ. Μανιτάκης! Με την διάταξη αυτή είχε επιτραπεί ρητά να διαταχθεί με ασφαλιστικά μέτρα η προσωρινή απασχόληση του εργαζόμενου, όπως ισχύει σε όλη την Ευρώπη. Τρεις εβδομάδες μετά η διάταξη αυτή ο ίδιος ο κ. Μανιτάκης πήρε πίσω την υπογραφή του και εισηγείται την κατάργηση της διατάξεως! Και όχι μόνο αυτό, στο εξής το δικαστήριο δεν θα μπορεί να επιδικάζει προσωρινά πάνω από τις μισές αποδοχές του εργαζόμενου, όπως μπορούσε από την εισαγωγή του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. Από την «διοικητική μεταρρύθμιση» του κ. Μανιτάκη ευνοούνται λοιπόν όλοι οι εργοδότες σε βάρος των εργαζομένων. Ο εργαζόμενος στην Μανωλάδα στο εξής όταν ζητά με ασφαλιστικά μέτρα τα δεδουλευμένα του, ο δικαστής θα του απαντά: με ασφαλιστικά μέτρα μπορώ να σου επιδικάσω μόνο τα μισά. Για τα υπόλοιπα, υπομονή! Θα δικαιωθείς σε δύο με πέντε χρόνια, ανάλογα με την πορεία των ενδίκων μέσων επί της τακτικής αγωγής σου».
Καταλήγοντας στην ανακοίνωση τους, οι εργατολόγοι θέτουν τους βουλευτές προ των ευθυνών τους, ευελπιστώντας ότι δεν θα αυτοαναιρεθούν με το να θεσπίσουν τον αντίθετο νόμο από εκείνον που ομόφωνα ψήφισαν προ τριών εβδομάδων.