Προβόπουλος: Ανάπτυξη από τα μέσα του 2014

Την αισιοδοξία του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας εξέφρασε σε συνέντευξή του στο Bloombergο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, προβλέποντας μάλιστα ανάπτυξη στα μέσα του 2014.

Ο κ. Προβόπουλος εκτίμησε επίσης ότι η ΕΚΤ ίσως να μην χρειαστεί τελικά να προχωρήσει σε αγορές ομολόγων μέσω του προγράμματος OMT, το οποίο παρουσίασε τον Σεπτέμβριο με στόχο να κατευνάσει τους φόβους των αγορών για διάλυση του ευρώ.

«Με δεδομένο ότι τους τελευταίους μήνες είχαμε κάποια σταθεροποίηση, μια εξομάλυνση, ίσως να μην χρησιμοποιηθεί ποτέ [το πρόγραμμα]», δήλωσε ο κ. Προβόπουλος.

Η Τράπεζα της Ελλάδος προβλέπει πως η οικονομία θα συρρικνωθεί έως και κατά 4,5% φέτος, προτού εμφανίσει μικρή ανάπτυξη το 2014. Σύμφωνα με τον κ. Προβόπουλο, η εικόνα αυτή δεν έχει τεθεί σε κίνδυνο από τη συμφωνία διάσωσης της Κύπρου. Ωστόσο, όπως επισήμανε, το προηγούμενο που δημιουργεί η επιβολή φόρου στις τραπεζικές καταθέσεις εξακολουθεί να προκαλεί ανησυχίες για μετάδοση της κρίσης στην Ελλάδα μέσω του τραπεζικού συστήματος.

«Στην Ελλάδα, υπήρχε μεγάλη ανησυχία, δεδομένου ότι υπάρχουν στενοί οικονομικοί και χρηματοοικονομικοί δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών», είπε.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της λιτότητας, δήλωσε πως «στην Ελλάδα ο γρήγορος ρυθμός της δημοσιονομικής προσαρμογής έχει επώδυνες συνέπειες, διότι αυτό σημαίνει υψηλότερη ανεργία, χαμηλότερα εισοδήματα, χαμηλότερους μισθούς, υψηλότερους φόρους». «Όμως, δεδομένου του μεγέθους των αρχικών δημοσιονομικών ανισορροπιών μας, δεν υπήρχε εναλλακτική».

Τα μέτρα λιτότητα της Ελλάδας αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας να ξαναπατήσει το ευρώ σε πιο στέρεο έδαφος, όπως είναι οι αποφάσεις για τη δημιουργία τραπεζικής ένωσης με τη χρήση του ΟΜΤ της ΕΚΤ ως διχτυού ασφαλείας, σημείωσε.