Συνέντευξη του Αβραμόπουλου για τις σχέσεις με το Αζερμπαϊτζάν
Ο Έλληνας ΥΠΕΞ μίλησε για τις σχέσεις των δύο χωρών και τη συνεργασία στην ενέργεια και τον τουρισμό.
Ολόκληρη η συνέντευξη:
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, τι αναμένετε από την επίσκεψή σας στο Αζερμπαϊτζάν;
Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Πρώτα από όλα, θα ήθελα να εκφράσω τη μεγάλη μου χαρά που θα βρεθώ και πάλι στο Μπακού, μια πόλη που σφύζει από ζωή. Είχα επισκεφθεί την πόλη σας με την ιδιότητα του Υπουργού Τουρισμού της Ελλάδος το 2005 και είναι θαυμάσιο να βλέπει κανείς τα τεράστια άλματα – μια πραγματική ιστορία επιτυχίας – που έχει κάνει το Αζερμπαϊτζάν τα τελευταία χρόνια σε τόσους πολλούς τομείς.
Είναι μεγάλη μου χαρά επίσης που θα συναντήσω ξανά τον συνάδελφό μου, κ. Mammadyarov με τον οποίο συναντηθήκαμε ήδη στη Νέα Υόρκη και το Μόναχο. Και θα συναντηθώ πάλι με τον παλιό μου φίλο, τον Abulfas Garayev, Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού.
Θα έχω επιπλέον την τιμή να συνομιλήσω με την ηγεσία της χώρας σας. Ως εκ τούτου, πιστεύω ότι αυτή η επίσκεψη αποτελεί εξαιρετική ευκαιρία για την περαιτέρω προώθηση των διμερών μας σχέσεων – σχέσεων φιλίας, εμπιστοσύνης και αμοιβαίου σεβασμού – οι οποίες βρίσκονται ήδη σε υψηλό επίπεδο. Ταυτοχρόνως, θα συνεχίσουμε τον πολύ σημαντικό διμερή πολιτικό μας διάλογο, ο οποίος διεξάγεται εδώ και πολλά χρόνια, προς το συμφέρον και των δύο λαών μας.
Ένα από τα ζητήματα που βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη της επίσκεψής μου είναι η επερχόμενη Προεδρία της Ελλάδας στην ΕΕ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2014. Θα ενημερώσω τον ομόλογό μου, τον Υπουργό Εξωτερικών, κ. Mammadyarov σχετικά με τις προτεραιότητές μας και επιθυμία μας είναι να αξιοποιήσουμε την ευκαιρία που μας δίνεται στο πλαίσιο της Προεδρίας μας προκειμένου να προωθήσουμε περαιτέρω τις σχέσεις μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της ΕΕ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ποιες συμφωνίες και έγγραφα αναμένεται να υπογραφούν με σκοπό την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας;
Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Το διμερές θεσμικό πλαίσιο που έχουν δημιουργήσει η Ελλάδα και το Αζερμπαϊτζάν είναι ήδη σημαντικό. Μεταξύ των συμφωνιών που έχουμε ήδη υπογράψει και επικυρώσει συγκαταλέγονται οι συμφωνίες για την Προστασία των Επενδύσεων και την Αποφυγή της Διπλής Φορολογίας, συμφωνίες που δεν παρέχουν μόνο μία γερή βάση για την οικονομική μας συνεργασία αλλά και διευκολύνουν την υλοποίηση αμοιβαίων επενδύσεων.
Φυσικά, εξακολουθούν να υπάρχουν τομείς στους οποίους χρειάζεται να σημειωθεί επιπλέον πρόοδος και θα εργαστούμε προς αυτή την κατεύθυνση. Αλλά πιστεύω ότι αυτή τη στιγμή θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην ουσιαστική εφαρμογή των υφιστάμενων συμφωνιών.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η Ελλάδα υποστηρίζει πλήρως την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία του Αζερμπαϊτζάν. Η ομάδα Μινσκ του ΟΑΣΕ δεν επέδειξε πρόσφατα αποτελέσματα αναφορικά με την ειρηνική διευθέτηση της διαμάχης για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Πιστεύετε ότι η ΕΕ θα μπορούσε να είναι πιο αποτελεσματική ως διαμεσολαβητής για την επίλυση αυτού του ζητήματος;
Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Η ειρηνική διευθέτηση των διαφορών, με σεβασμό του διεθνούς δικαίου και της εθνικής κυριαρχίας, αποτελεί θεμελιώδη αρχή της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η Ελλάδα περιλαμβάνεται φυσικά στα συμμετέχοντα κράτη του ΟΑΣΕ και υποστηρίζουμε πλήρως τις προσπάθειες των συμπροέδρων της ομάδας Μινσκ προς την ειρηνική διευθέτηση της διαμάχης του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, με απώτερο στόχο την εξεύρεση μιας λύσης που θα είναι αποδεκτή από τα δύο μέρη.
Το πιο σημαντικό είναι τα εμπλεκόμενα μέρη να επιδείξουν βούληση, πολιτική βούληση για την εξεύρεση λύσης μέσω των διαπραγματεύσεων. Εάν υπάρχει πολιτική βούληση, τότε ο διάλογος και οι διαπραγματεύσεις θα επιφέρουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πώς βλέπετε την προοπτική μιας διμερούς συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα;
Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Η Ελλάδα είναι από τα κράτη μέλη της ΕΕ που βρίσκονται γεωγραφικά εγγύτερα στο Αζερμπαϊτζάν. Είναι μια από τις κοντινότερες και πιο εύκολα προσβάσιμες για το Αζερμπαϊτζάν πύλες εισόδου προς τις ευρωπαϊκές αγορές. Θέλουμε να συνεργαστούμε μαζί σας και το Αζερμπαϊτζάν εξάγει ήδη φυσικό αέριο στην Ελλάδα μέσω της Τουρκίας. Κατά συνέπεια υφίσταται ήδη διμερής συνεργασία στον ενεργειακό τομέα.
Θέλουμε να επεκτείνουμε αυτή τη συνεργασία. Συγκεκριμένα, θα θέλαμε να το επιτύχουμε αυτό μέσω της κατασκευής του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου (ΤΑΡ) που θα μεταφέρει το αζερικό φυσικό αέριο στις ευρωπαϊκές αγορές μέσω της Ελλάδας, της Αλβανίας και της Ιταλίας, εφοδιάζοντας ταυτόχρονα με αέριο κατά τη διαδρομή του και τις αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης
Η απόφαση σχετικά με αυτόν τον αγωγό εναπόκειται τώρα στις εταιρείες. Η Ελλάδα και οι περιφερειακοί της εταίροι στο πλαίσιο αυτού του έργου – η Ιταλία και η Αλβανία – έχουν ήδη υπογράψει τριμερή συμφωνία που διασφαλίζει την πλήρη στήριξη του έργου ΤΑΡ. Η εν λόγω συμφωνία έχει επικυρωθεί από το Ελληνικό Κοινοβούλιο. Τώρα εναπόκειται στην Κοινοπραξία του Shah Deniz να επιλέξει τον ΤΑΡ, ένα οικονομικά βιώσιμο έργο που θα αποτελέσει μία αμοιβαία επωφελή απόφαση τόσο για την Ελλάδα και το Αζερμπαϊτζάν όσο και για τις διμερείς μας σχέσεις, τις οικονομίες μας και τους λαούς μας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχουν κάποια ενδιαφέροντα σχέδια στον τομέα του τουρισμού που θα μπορούσαν να υλοποιηθούν στο Αζερμπαϊτζάν;
Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Γνωρίζω πολύ καλά ότι η κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια τα τελευταία χρόνια για την ανάπτυξη του τουρισμού. Και το Αζερμπαϊτζάν έχει πολλά να προσφέρει στους επισκέπτες του: φυσική ομορφιά, εντυπωσιακή αρχιτεκτονική, πλούσιο πολιτισμό και ιστορία. Η Ελλάδα από την άλλη, διαθέτει ήδη μεγάλη εμπειρία στον τομέα του τουρισμού, διότι αρχίσαμε να δραστηριοποιούμαστε σε αυτόν τον τομέα – που αποτελεί τον δεύτερο μεγαλύτερο τομέα της οικονομίας μας μετά τη ναυτιλία – εδώ και περισσότερα από 60 χρόνια.
Το Αζερμπαϊτζάν και η Ελλάδα έχουν τώρα την ευκαιρία να επεκτείνουν τη συνεργασία τους στον τομέα του τουρισμού. Σε ένα μήνα από σήμερα, στις 28 Μαΐου, η αεροπορική εταιρεία Aegean Airlines θα εγκαινιάσει την πρώτη απευθείας πτήση από την Αθήνα προς το Μπακού. Οι απευθείας επιβατικές πτήσεις είναι ζωτικής σημασίας για την αύξηση του τουρισμού και στις δύο χώρες. Ταυτόχρονα, το Προξενικό Γραφείο της Ελληνικής Πρεσβείας στο Μπακού έχει λάβει οδηγίες προκειμένου να διευκολύνει όσο το δυνατόν περισσότερο τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων θεώρησης για τους επισκέπτες από το Αζερμπαϊτζάν, τους οποίους και επιθυμούμε να υποδεχτούμε στην Ελλάδα αυτό το καλοκαίρι.
Άλλωστε, κατά τη διάρκεια της συνάντησής μου με τον φίλο μου, τον Υπουργό Τουρισμού, κ. Garayev, θα επιβεβαιώσω την επιθυμία της Ελλάδας να συνεχίσει και να επεκτείνει τη διμερή συνεργασία στον τομέα του τουρισμού που άρχισε πριν οχτώ χρόνια.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πώς αξιολογείτε την τρέχουσα κοινωνική και οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα; Τι εμπειρίες έχετε αποκομίσει από την κρίση;
Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Η Ελλάδα βρίσκεται στο δρόμο προς την ανάκαμψη. Υπάρχουν ενδείξεις ότι το 2013 θα είναι ο τελευταίος χρόνος της ύφεσης και ότι το 2014 θα υπάρξει ανάπτυξη.
Αλλά πώς φθάσαμε μέχρι εδώ; Είχαμε τη βοήθεια και την αλληλεγγύη των διεθνών και Ευρωπαίων εταίρων μας, των εταίρων μας στην ευρωζώνη. Εφαρμόζουμε ένα εκτεταμένο πρόγραμμα οικονομικής αναπροσαρμογής, στο οποίο περιλαμβάνονται όχι μόνο μέτρα λιτότητας αλλά και σημαντικές φορολογικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Τελικά όμως ο ελληνικός λαός είναι εκείνος που έχει καταβάλει τη μεγαλύτερη προσπάθεια για την αντιμετώπιση της κρίσης. Επωμίστηκε ένα τεράστιο φορτίο. Εν μέσω της κρίσης, έδωσε ισχυρή εντολή στη σημερινή κυβέρνηση, μια εντολή που στόχο είχε να διασφαλίσει τη θέση μας εντός της ευρωζώνης – κάτι που επιτύχαμε – και να καταστήσει την Ελλάδα ανταγωνιστική δύναμη στην παγκόσμια οικονομία.
Ποιες είναι οι εμπειρίες που έχουμε αποκομίσει; Για να είμαι ειλικρινής, δεν πιστεύω ότι υπάρχει κάποια πτυχή της ζωής στην Ελλάδα που να μην έχει επηρεαστεί από την κρίση. Όλοι, ανεξαρτήτως επαγγέλματος και κοινωνικής θέσης, έχουν αναγκαστεί να αξιολογήσουν εκ νέου τις προτεραιότητες, τις αντιλήψεις, τη στάση και το μέλλον τους. Είναι μια δύσκολη πορεία, όμως μέσα από αυτή τη διαδικασία θέτουμε τα θεμέλια μιας ισχυρότερης και πιο ανταγωνιστικής Ελλάδας.
Είναι αυτονόητο ότι ως Υπουργός Εξωτερικών καλούμαι να διαχειρισθώ τον αντίκτυπο της κρίσης στις σχέσεις μας με τους εταίρους και τους γείτονές μας καθώς και στο γεωπολιτικό μας περιβάλλον. Επιθυμούμε τη συνεργασία με όλους τους γείτονές μας. Ενθαρρύνουμε τους γείτονές μας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη να αναλάβουν εκ νέου δεσμεύσεις έναντι της ευρωπαϊκής προοπτικής τους. Στηρίζουμε όλες τις πρωτοβουλίες που στοχεύουν στη μείωση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, τη νότια γειτονιά μας. Ως εκ τούτου, η Ελλάδα παραμένει μία δύναμη που συμβάλει στη σταθερότητα της ευρύτερης γειτονιάς της. Αν μη τι άλλο, η κρίση κατέστησε πιο επιτακτική από ποτέ την ανάγκη ανάληψης αυτού του ρόλου από την Ελλάδα.