Μανιτάκης: Με τις 15.000 αποχωρήσεις αντιμετωπίζουμε την πελατοκρατία
Επισήμανε ότι το μέτρο της κινητικότητας – διαθεσιμότητας είναι αποσυνδεδεμένο από τις 15.000 αποχωρήσεις. Πάντως, ο κ. Μανιτάκης απέφυγε να τοποθετηθεί για το άλλο «καυτό θέμα» που αφορά την ανοιχτή σύγκρουση με τον υπουργό Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη το οποίο προκάλεσε ισχυρούς κλυδωνισμούς στην συγκυβέρνηση.
Συγκεκριμένα, ο υπουργός είπε ότι « όπως γνωρίζετε η κυβέρνηση ανέλαβε την ευθύνη και οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί ανέλαβαν να πάρουν όλα τα μέτρα ώστε νόμιμα και Συνταγματικά να αποχωρήσουν από το Δημόσιο 15 χιλιάδες υπάλληλοι που υπηρετούν στο σύνολο του Δημόσιου τομέα. Αυτό σημαίνει ότι ο αριθμός δεν προέρχεται αποκλειστικά από τους 25.000 που πρόκειται να μετακινηθούν. Η κινητικότητα είναι αποσυνδεδεμένη αριθμητικά από τις 15.000 αποχωρήσεις».
Εξήγησε ότι από τις 15.000 αποχωρήσεις οι 3.000 θα γίνουν εντός του 2013 και οι υπόλοιπες 11.000 το 2014 «με συγκεκριμένο τριμηνιαίο προγραμματισμό». Επιτέθηκε δε στην αντιπολίτευση λέγοντας ότι «όσοι επικαλούνται επιπλέον απολύσεις το κάνουν παντελώς αβάσιμα. Το κάνουν για εκφοβισμό και μικροπολιτικούς λόγους. Θα υπάρξουν 15.000 αποχωρήσεις σε σύνολο 600.000 υπαλλήλων».
Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης επανέλαβε ότι οι 15.000 αποχωρήσεις θα προκύψουν από:
-εκείνους τους επίορκους που έχουν καταδικαστεί αμετάκλητα
-Από την κατάργηση φορέων
-Από την δυνατότητα εθελούσιας εξόδου όσων έχουν ενταχθεί σε καθεστώς κινητικότητας - διαθεσιμότητας. Μπορούν να φύγουν εθελοντικά με την εξαγορά 3 ετών αρκεί να μην απέχουν 3 χρόνια από την πλήρη συνταξιοδότηση
-Από την αξιολόγηση που θα γίνει μετά την αξιολόγηση των δομών του δημοσίου. Αν εκεί διαπιστώσουμε ότι υπάρχουν κάποιοι που δεν έχουν τα τυπικά προσόντα για να είναι δημόσιοι υπάλληλοι, αν δεν έχουν προσληφθεί με τις τυπικές διαδικασίες, αν δεν έχουν ισχύουσα σχέση με το δημόσιο, αυτοί θα βρεθούν εκτός δημοσίου. »
Σημείωσε ότι «Οι σχεδιαζόμενες αναγκαστικές αποχωρήσεις είναι άμεση ποιοτική αναβάθμιση προσωπικού αφού θα αντικατασταθούν με προσλήψεις. Οι στόχοι είναι ποιοτικοί και όχι ποσοτικοί. Θα αποκαταστήσουμε μια κοινωνική αδικία. Θα αντικατασταθούν όσοι δεν αξίζουν να είναι στο Δημόσιο με εκείνους που το αξίζουν»
Τέλος για τις προωθούμενες διατάξεις είπε ότι αυτές επιταχύνουν την διαδικασία πειθαρχικής δικαιοσύνης: «Επιδιώκεται σύντμηση διαδικασιών σε όλα τα στάδια πειθαρχικής διαδικασίας (1βαθμειο 2βαθμειο). Από τους 40 μήνες θα πέσει στα 2 χρόνια».