Ο Τσοχατζόπουλος ξανά στο εδώλιο
Έπειτα από 12 ημέρες άρχισε και πάλι σήμερα στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα του Εφετείου Αθηνών η δίκη του πρώην υπουργού κ. Άκη Τσοχατζόπουλου και των υπολοίπων 18 συγκατηγορουμένων του.
Η δίκη για την υπόθεση ξεπλύματος μαύρου πολιτικού χρήματος και τις αγορές εξοπλιστικών προγραμμάτων εκτιμάται ότι θα διαρκέσει τρεις μήνες και σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, οι μάρτυρες υπεράσπισης είναι πάνω από 50, οι μάρτυρες κατηγορητηρίου 18 και οι συνήγοροι υπεράσπισης είναι πάνω από 50.
Η υπερασπιστική τακτική που θα ακολουθήσει ο πρώην υπουργός ήταν ξεκάθαρη κατά την πρώτη ημέρα της δίκης του, όταν ενώπιον του δικαστηρίου αρνήθηκε κατηγορηματικά όλες τις κατηγορίες που του αποδίδονται.
Οι συνήγοροι του αναμένεται να ακολουθήσουν την «γραμμή» της παραγραφής. Πρακτικά αναμένεται να υποστηρίξουν ότι η κατηγορία περί δωροδοκίας σε βάρος του πρώην υπουργού έχει παραγραφεί και κατ’ επέκταση το ίδιο συμβαίνει και την κατηγορία για το ξέπλυμα «βρώμικου» χρήματος.
Ωστόσο δικαστικοί κύκλοι υποστηρίζουν ότι υπάρχει νομολογία όπου το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα είναι διαρκές και όχι στιγμιαίο.
Οι δικηγόροι του Ακη Τσοχατζόπουλου με τις ενστάσεις που αναμένεται να αναπτύξουν στοχεύουν στην καρδιά του κατηγορητηρίου, που αποδίδεται όχι μόνο στον εντολέα τους, αλλά σε όλους τους συγκατηγορουμένους του.
Μαζί με τον Ακη Τσοχατζόπουλο δικάζονται επίσης οι: Αστέριος Οικονομίδης, Ευφροσύνη Λαμπροπούλου, Νίκος Ζήγρας, Γιώργος Σαχπατζίδης, Ταλίτα-Μαρία Τσεκούρσα, Νίκος Γεωργουλάκης, Παναγιώτης Σταμάτης, Παντελής Ζαχαριάδης, Οράτιος Μελάς, Κωνσταντίνος Αντωνιάδης, Σπύρος Χατζηνικολάου, Φώτης Αρβανίτης, Νίκος Καρατζάς και Γιώργος Κωνσταντάτος.
Το κατηγορητήριο είναι κοινό για όλους και αφορά στο κακούργημα του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, για το οποίο προβλέπεται ποινή από δέκα έως είκοσι χρόνια κάθειρξη.
Η κατάθεση του εξαδέλφου του κ. Τσοχατζόπουλου κ. Ζήγρα αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς είναι ο μόνος που έχει παραδεχτεί τα αδικήματα, τονίζοντας πως τον έμπλεξε ο Άκης.
Η πρώτη απόφαση
Δεκτή έκανε το τριμελές εφετείο κακουργημάτων την παράσταση του ελληνικού Δημοσίου στη θέση της πολιτικής αγωγής.
Οι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων αμφισβήτησαν τη δυνατότητα του Δημοσίου να παρασταθεί και τόνιζαν ότι η δίκη αφορά το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.
Ωστόσο, το δικαστήριο έκρινε πως το Δημόσιο δικαιούται να διεκδικήσει τη βλάβη που υπέστη, ξεχωριστά από καθέναν από τους κατηγορούμενους.
Υπενθυμίζεται ότι οι συνήγοροι του Δημοσίου ζήτησαν την καταβολή ποσού 1 εκατ. ευρώ από κάθε κατηγορούμενο.