Βενιζέλος: Να καταργηθεί η τρόικα
Ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος αναφέρθηκε και στη σημερινή επέτειο της διακήρυξης του Ρομπέρ Σουμάν που θεωρείται η γενέθλια πράξη της ευρωπαϊκής ενοποίησης.
Αναλυτικά όσα ανέφερε:
«Σήμερα, 9 Μαΐου, η Ευρώπη γιορτάζει την επέτειο της διακήρυξης του Ρομπέρ Σουμάν πού έθεσε πριν 63 χρόνια -μόλις πέντε χρόνια μετά το τέλος του πολέμου- τις πολιτικές βάσεις της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, με πρώτο βήμα την συγκρότηση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Άνθρακα και Χάλυβα.
Αυτή την ημέρα, σε όλες τις χώρες - μέλη της ΕΕ, οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες θέτουμε στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης την επιτακτική ανάγκη η Ευρώπη να βρει ξανά την κοινωνική και πολιτική της ισορροπία σε σχέση με την νομισματική και χρηματοοικονομική της διάσταση.
Η κατάργηση της τρόικας, ώστε να λειτουργήσει το θεσμικό σύστημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι η πιο κρίσιμη πρόταση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών για τις χώρες που είναι εντεταγμένες σε προγράμματα προσαρμογής.
Αντί για τη σημερινή τρόικα, οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες προτείνουν τη συνεργασία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όχι μόνο με την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, αλλά και με την Διεθνή Οργάνωση Εργασίας.
Εξίσου σημαντική είναι η πρόταση να αποκτήσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τις αρμοδιότητες που του αναλογούν, ως προς προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθεροτητας (ESM).
Η πρόταση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών για το μέλλον της Ευρώπης βασίζεται στην ανάγκη να οργανωθεί ξανά ένας ισχυρός κοινωνικός πυλώνας, με ουσιαστικό σεβασμό των κοινωνικών δικαιωμάτων, χωρίς ανισότητες μεταξύ των κρατών-μελών ως προς το επίπεδο κοινωνικής προστασίας, με την απασχόληση και την σύγκληση να είναι συστατικά στοιχεία του ευρωπαϊκού μοντέλου ανάπτυξης.
Στη δική μας πρόταση για το μέλλον της Ευρώπης, η Τραπεζική Ένωση μπορεί να λειτουργήσει μόνο μαζί με ένα ενιαίο ευρωπαϊκό μηχανισμό εγγύησης των καταθέσεων και ένα ενιαίο ευρωπαϊκό ταμείο ανασυγκρότησης των τραπεζών.
Το καταλυτικό όμως σημείο για την οριστική υπέρβαση της δημοσιονομικής και χρηματοοικονομικής κρίσης της Ευρωζώνης είναι η εγκαθίδρυση μηχανισμών ενιαίας διαχείρισης του δημοσίου χρέους, μέσω ειδικού ταμείου, ευρωπαϊκών εντόκων γραμματίων και τελικά ευρωομολόγων που θα μεταβάλλουν τη σημερινή αδιέξοδη και άνιση σχέση μεταξύ δημοσιονομικά «καλών» και «κακών» χωρών προς όφελος όλων.
Οι σημερινοί συντηρητικοί διακρατικοί πολιτικοί συσχετισμοί στην Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει και μπορεί να αλλάξουν. Αυτό προτείνουν οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες. Αυτό προτείνει εξ ονόματός τους το ΠΑΣΟΚ στην Ελλάδα. Η Ευρώπη μπορεί να βρει ξανά τον ιστορικό της ρυθμό μέσα από μια πραγματική και ισορροπημένη διαδικασία ενοποίησης: πολιτική, κοινωνική, οικονομική. Μέσα από μια διορατική ευρωπαϊκή αλληλεγγύη που αποβαίνει σε όφελος όλων των ευρωπαϊκών λαών, χωρίς μυωπικούς και στείρους οικονομικούς εθνικισμούς και συγκυριακές, αποσπασματικές, νευρικές και αντιφατικές κινήσεις».