Γερμανοί βουλευτές στη Μυτιλήνη για τη λαθρομετανάστευση
Με τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Νάσο Γιακαλή συναντήθηκε, σήμερα το πρωί, στο γραφείο του στη Μυτιλήνη, αντιπροσωπεία βουλευτών του Γερμανικού Κοινοβουλίου, με βασικό θέμα το ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης.
Η γερμανική αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον βουλευτή Στέφαν Μάγερ, της επαρχίας της Αλτέντιγκ της Βαυαρίας (Χριστιανοδημοκρατική Ένωση Γερμανίας και Χριστιανοκοινωνική Ένωσης), αποτελείτο από τους Γκίντερ Μπάουμαν (Χριστιανοδημοκρατική Ένωση Γερμανίας και Χριστιανοκοινωνική Ένωση), Ρούντιγκερ Φάιτ (Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα), Ντανιέλα Κόλμπε (Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα), Ούλα Γέλπκε (Κόμμα της Αριστεράς) και Γιόζεφ Φίλιπ Βίνκλερ (Κόμμα των Πρασίνων).
Στη συνάντηση συμμετείχαν ακόμη ο δήμαρχος Λέσβου, Δημήτρης Βουνάτσος, ο αντιπεριφερειάρχης Λέσβου, Ηρακλής Βερβέρης, ο αντιπεριφερειάρχης Αντώνης Γιαννάκης και ο εκτελεστικός γραμματέας της Περιφέρειας, Παναγιώτης Καπάρας. Ο περιφερειάρχης αναφέρθηκε, για μία ακόμη φορά, στο ιστορικό της παράνομης μετανάστευσης στα νησιά του βορείου Αιγαίου, τις διαστάσεις του και το μείζον ζήτημα που δημιουργείται από τη μέχρι σήμερα διαχείρισή του. Σχολίασε, επίσης, πως «ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα αφήνεται να αντιμετωπιστεί από την αυτοδιοίκηση και τις τοπικές κοινωνίες των νησιών ως καθαρά ελληνικό».
Παράλληλα, τόνισε πως ειδικά τους τελευταίους μήνες, το φαινόμενο της παράνομης εισροής μεταναστών στα νησιά λαμβάνει εκρηκτικές διαστάσεις, τις οποίες αδυνατούν η Αστυνομία, το Λιμενικό και η Αυτοδιοίκηση να αντιμετωπίσουν, επισημαίνοντας ξανά το γεγονός πως ειδικά η περιφέρεια και οι δήμοι, είναι από το νόμο αναρμόδιες αρχές για να επιληφθούν επί του θέματος. Ο κ. Γιακαλής, στο πλαίσιο της συζήτησης όπου αναπτύχθηκαν οι προβληματισμοί, οι προσδοκώμενες λύσεις αλλά και οι αστοχίες στη δραστική αντιμετώπιση του ζητήματος, αναφέρθηκε στις συσκέψεις που έχουν πραγματοποιηθεί στη Λέσβο το τελευταίο διάστημα, στη βοήθεια που έχει παρασχεθεί από τις τοπικές κοινωνίες, την αυτοδιοίκηση και τις εθελοντικές οργανώσεις.
Ωστόσο, καυτηρίασε το γεγονός πως ακόμη και σήμερα, που πλησιάζουμε το καλοκαίρι και αναμένεται ενδεχομένως αύξηση του φαινομένου της εισροής παρανόμων μεταναστών, δεν έχει συγκληθεί ακόμη μία σύσκεψη από την κυβέρνηση, υπενθυμίζοντας και τη σχετική επιστολή που απέστειλε παραμονές των εορτών του Πάσχα, και η οποία ακόμη δεν έχει απαντηθεί αρμοδίως. Η γερμανική αντιπροσωπεία, από την πλευρά της, σχολίασε πως δεν είναι δυνατό να γίνονται αποδεκτές από την Ευρωπαϊκή Ένωση οι συνθήκες που επικρατούν στα νησιά στην υποδοχή των μεταναστών, τονίζοντας την αναγκαιότητα εκ μέρους της Ευρώπης για δίκαιη κατανομή του βάρους του φαινομένου και ουσιαστικής βοήθειας στην Ελλάδα.
Παράλληλα, αποδεικνύοντας πως γνωρίζουν ικανοποιητικά την κατάσταση στο βόρειο Αιγαίο, οι Γερμανοί βουλευτές έσπευσαν να συγχαρούν τις τοπικές κοινωνίες για τον εθελοντισμό που έχουν αναπτύξει, καθώς και τη συνδρομή της αυτοδιοίκησης για τις δράσεις της στο μέτρο του δυνατού, στην υποδοχή των μεταναστών. Ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, με την ολοκλήρωση της συνάντησης, δήλωσε:
«Σε μία ακόμη συνάντηση με Ευρωπαίους βουλευτές, συζητήσαμε για ένα ζήτημα που απασχολεί έντονα την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά δυστυχώς, στην πράξη, παραμένει κυρίως ζήτημα της Ελλάδας. Ακούμε με ικανοποίηση πως το πρόβλημα απασχολεί εν προκειμένω και το Γερμανικό Κοινοβούλιο, αλλά παραμένουμε προβληματισμένοι για το γεγονός πως δεν δίνεται ουσιαστική λύση. Όμως, απαιτείται επιτέλους ρεαλισμός και όχι ευχολόγια, αν θέλουμε να βοηθήσουμε πρώτα από όλα τον τόπο μας, που καλείται σε δύσκολη συγκυρία να αντιμετωπίσει ένα επιπλέον μεγάλο βάρος. Αναμένω ακόμη την απάντηση της κυβέρνησης στην έκκλησή μας για την πραγματοποίηση αρμοδίως μίας σύσκεψης για το θέμα, ευελπιστώντας πως σύντομα θα έχουμε ανταπόκριση στην προ εβδομάδων σχετική μας επιστολή».