Συνάντηση Υπουργών Άμυνας Ελλάδας-Κύπρου

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος, συναντήθηκε σήμερα, με τον Υπουργό Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Φώτη Φωτίου, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην χώρα μας, μετά από πρόσκληση που του απηύθυνε ο κ. Παναγιωτόπουλος να επισκεφθεί την Ελλάδα.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στην αμυντική και στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου, καθώς και θέματα συντονισμού των δύο Υπουργείων αλλά και άλλα ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος των δύο χωρών, που αφορούν στις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.
Μετά το τέλος της συνάντησης οι κ.κ. Παναγιωτόπουλος και Φωτίου έκαναν τις ακόλουθες δηλώσεις:

Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: «Καταρχήν θέλω να καλωσορίσω στην Αθήνα, στην πρώτη του επίσημη επίσκεψη εδώ, τον συνάδελφο και αγαπητό φίλο Υπουργό Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας, τον κύριο Φώτη Φωτίου.
Βεβαίως δεν είναι η πρώτη συνάντησή μας, είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψη, εδώ, στο Υπουργείο Άμυνας. Έχουμε διαρκή επαφή από την πρώτη στιγμή που ορκίστηκε και ανέλαβε τα πολύ σημαντικά και τιμητικά καθήκοντα του Υπουργού Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Είχαμε την ευκαιρία να συναντηθούμε πολλές φορές, πέραν της τηλεφωνικής επικοινωνίας, στα επίπεδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να συνεργαστούμε στενά για τα θέματα κοινού και αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Νομίζω ότι σήμερα είναι κάτι τελείως διαφορετικό. Είναι η πρώτη του επίσκεψη στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας και κατά τούτο θέλω να καλωσορίσω μέσα από την καρδιά μου τον Υπουργό Άμυνας της Κύπρου κ. Φωτίου και τους συνεργάτες του. Η θέση του Υπουργείου Άμυνας της Ελλάδος είναι σαφής και ξεκάθαρη. Η Ελλάδα κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, όσες δυσκολίες και αν υπάρχουν δεν θα πάψει ποτέ να είναι η κατεξοχήν δύναμη, ο κατεξοχήν παράγοντας που θα εγγυάται την ασφάλεια, θα εγγυάται την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οι τύχες του Ελληνισμού οπουδήποτε και αν υπάρχει είναι αλληλένδετες και ταυτόσημες. Και εν προκειμένω μιλάμε για την κοινή πορεία και τις τύχες του Ελλαδικού Ελληνισμού και του Κυπριακού Ελληνισμού. Κάτω από αυτές τις συνθήκες είναι απολύτως φυσιολογικό τα δύο υπουργεία να έχουν την πιο στενή συνεργασία. Κάναμε ανασκόπηση όλων των θεμάτων που αφορούν αυτή τη συνεργασία. Επιχειρησιακών, στρατηγικών. Συμφωνήσαμε να προωθήσουμε ακόμη περισσότερο αυτή τη συνεργασία. Συμφωνήσαμε να επικαιροποιήσουμε θέματα που αφορούν τα επιχειρησιακά και έχουν να κάνουν με τις νέες ανάγκες, στρατηγικές ανάγκες που προκύπτουν στη νοτιοανατολική Μεσόγειο. Συζητήσαμε θέματα που αφορούν στην ενεργειακή ασφάλεια στην περιοχή. Θέματα που έχουν να κάνουν με την ανάπτυξη πρωτοβουλιών γύρω από τους υδρογονάνθρακες από την πλευρά της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και από την πλευρά της Ελλάδος.

Συμφωνήσαμε τους επόμενους μήνες να αναλάβουν πρωτοβουλίες τόσο η Κύπρος όσο και η Ελλάδα που θα αφορούν και σε ένα πλαίσιο συνεργασίας με χώρες της περιοχής μας, φιλικές χώρες, όπως το Ισραήλ με τις οποίες και οι δύο χώρες και η Ελλάδα και η Κύπρος διατηρούν στενές σχέσεις. Αυτό βεβαίως σε καμία περίπτωση δεν έρχεται σε αντίθεση με τις παραδοσιακές στενές φιλικές σχέσεις που διατηρούν τόσο η Ελλάδα όσο και η Κύπρος με τον αραβικό κόσμο, με χώρες όπως η Αίγυπτος, ο Λίβανος και άλλες χώρες της περιοχής μας.

Κάναμε επίσης μια ανασκόπηση των εξελίξεων στη νοτιοανατολική μεσόγειο. Είναι η γειτονιά μας και σε αυτή τη γειτονιά και η Ελλάδα και η Κύπρος αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες προς όφελος της σταθερότητας, της ασφάλειας και της συνεργασίας των λαών στην περιοχή. Θέλω να ευχαριστήσω και πάλι τον καλό φίλο, τον Φώτη τον Φωτίου για την επίσκεψή του εδώ, είναι μεγάλη τιμή για εμένα και για το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Θέλω να τον διαβεβαιώσω για μια ακόμη φορά, ότι εδώ είναι ένα Υπουργείο το οποίο ταυτίζεται με το δικό του στην Κύπρο, γιατί όπως είπα, οι τύχες του ελληνισμού και η υπόθεση αμυντικής θωράκισης του Ελληνισμού και Ελλαδικού και Κυπριακού, είναι μια κοινή Εθνική υπόθεση για όλους μας στην οποία έχουμε στρατευθεί και στην οποία δίνουμε κάθε δυνατή προσπάθεια».

Φ. ΦΩΤΙΟΥ: «Πάνο, η τιμή είναι δική μου που βρίσκομαι σήμερα στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας και θέλω με την ευκαιρία αυτή να σε ευχαριστήσω και προσωπικά και για την εγκάρδια υποδοχή και φιλοξενία αλλά και για τα όσα έχεις προσφέρει στους αγώνες του Κυπριακού Λαού όλα αυτά τα χρόνια από διάφορες θέσεις. Εκεί στην Κύπρο λένε ότι είσαι Κύπριος γιατί σε γνωρίζουν πολύ καλά.

Θέλω, όμως, με την ευκαιρία αυτή και εκ μέρους της νέας Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας, να ευχαριστήσω την Κυβέρνηση της Ελλάδας, τον Ελληνικό Λαό, γιατί σε αυτή τη δύσκολη φάση που βρίσκεται η Κύπρος, πέραν από τα προβλήματα εισβολής και κατοχής που έχουμε, και εδώ θέλω να πω ότι πάντοτε η Ελλάδα ήταν ο σταθερός, ο μόνιμος συμπαραστάτης για την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου, αντιλαμβάνεστε ότι αυτές τις δύσκολες ώρες που ο Κυπριακός Λαός περνά τις πιο κρίσιμες στιγμές από το 1974 λόγω της οικονομικής κρίσης, πρέπει όλοι να εργαστούμε σκληρά, και οι δύο Κυβερνήσεις, να στηρίξουμε η μία την άλλη για να μπορέσουμε να δώσουμε ελπίδα και προοπτική στους λαούς μας.

Πετύχαμε το θαύμα το 1974. Εμείς έχουμε πεισμώσει. Θα το πετύχουμε ξανά αυτό το θαύμα. Ενωμένοι θα τα καταφέρουμε. Είχα, λοιπόν, την ευκαιρία σήμερα να συζητήσω μία σειρά από θέματα, ευαίσθητα θέματα θα έλεγα, με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας. Θέματα που αφορούν στην ευρύτερη περιοχή, θέματα που αφορούν στην κατάσταση στη Μέση Ανατολή, τις εξελίξεις στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, καθώς και τις συνεχιζόμενες απειλές και αμφισβητήσεις των Τούρκων όσον αφορά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Και θα ήθελα στο σημείο αυτό να τονίσω ότι οι απειλές της Τουρκίας κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας ασφαλώς και δεν βοηθούν στην επίλυση των προβλημάτων, αλλά ούτε και δεικνύουν, αν θέλετε, τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Τουρκίας γιατί είναι απειλές ενάντια στη διεθνή νομιμότητα. Θέλω με τον πιο έντονο τρόπο να πω ότι η αξιοποίηση του φυσικού μας πλούτου, του φυσικού πλούτου της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι κυριαρχικό μας δικαίωμα και δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανένας. Και είναι για αυτό το λόγο που εμείς θα συνεχίσουμε στα πλαίσια της διεθνούς νομιμότητας, έχοντας μαζί μας το διεθνές δίκαιο, να υλοποιήσουμε αυτό το σχεδιασμό όσον αφορά τον Εθνικό μας πλούτο.

Όσον αφορά τώρα στη συνεργασία μεταξύ των δύο Υπουργείων, θέλω να πω ότι είναι στενότατη η συνεργασία. Επιβάλλεται, όμως, η εμβάθυνση, αν θέλετε, αυτής της συνεργασίας και ιδιαίτερα των νέων στρατηγικών δεδομένων στην περιοχή. Θα πρέπει να επανασχεδιάσουμε αυτή τη συνεργασία μέσα στα νέα δεδομένα, τα νέα πλαίσια και τις νέες εξελίξεις στην περιοχή. Είχα την ευκαιρία, επίσης, να συζητήσω με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας και την απόφαση της νέας Κυβέρνησης να υποβάλλει αίτηση για το συνεταιρισμό για την ειρήνη και ζήτησα τη βοήθεια του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας αλλά και του ίδιου προσωπικά σε αυτή την προσπάθεια. Οι σχέσεις των δύο χωρών είναι αδερφικές. Παραμένουν στενότατες. Θα εμβαθύνουμε περαιτέρω αυτές τις σχέσεις. Έχουμε υποχρέωση να σταθεί ο ένας δίπλα στον άλλο.

Θέλω για ακόμα μία φορά να ευχαριστήσω τον Υπουργό για τα καλά του λόγια, για τη στήριξη, τη συμπαράσταση και θέλω πραγματικά να πω ότι τους επόμενους λίγους μήνες, μέσα και από επιτροπές τεχνοκρατικές των δύο Υπουργείων, θα προσπαθήσουμε να υλοποιήσουμε όσα σήμερα έχουμε συμφωνήσει. Ένα σημαντικό θέμα που τίθεται, είναι αυτό της ενεργειακής ασφάλειας, το οποίο συζητήθηκε σήμερα και χρειάζεται ιδιαίτερα λεπτούς και προσεχτικούς χειρισμούς. Θα το συζητήσουμε εν όψει και της ευρύτερης συνεργασίας που προσπαθούμε να κάνουμε στο θέμα αυτό τόσο με το Ισραήλ αλλά και άλλες γειτονικές μας χώρες, όπως είναι ο Λίβανος και η Αίγυπτος, θα θέλαμε πραγματικά αυτό τον ευαίσθητο τομέα της ενεργειακής ασφάλειας να το δούμε αποτελεσματικά ώστε να έχουμε και αποτελέσματα τους επόμενους λίγους μήνες».

Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: «Εγώ θα πω, αγαπητέ μου Φώτη, ότι προσυπογράφω απολύτως τα όσα είπες και τα επισημαίνω και τα υπογραμμίζω κατά τον πιο απόλυτο και κατηγορηματικό τρόπο. Έχω και εγώ τη βεβαιότητα ότι παρότι βρισκόμαστε σε χαλεπούς καιρούς και για τον Ελλαδικό και για τον Κυπριακό Ελληνισμό και πάλι θα τα καταφέρουμε, θα περάσουμε από τις συμπληγάδες της ιστορίας και θα σταθούμε ξανά όρθιοι και θα συνεχίσουμε τα άλματα προς τα εμπρός. Θέλω να σε συγχαρώ για την έντονη δραστηριότητα που αναπτύσσεις εσύ και ο Κύπριος Πρόεδρος, ο Νίκος ο Αναστασιάδης, στην ευρύτερη περιοχή.

Προσφάτως τη Μ. Εβδομάδα κάνατε δύο πολύ σημαντικές επισκέψεις στο κράτος του Ισραήλ, ένα κράτος με το οποίο και εμείς έχουμε αναβαθμίσει την αμυντική και όχι μόνο συνεργασία μας. Και επιπλέον θέλω να τονίσω αυτό που είπες ότι το Κυπριακό παραμένει πρόβλημα εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής και ότι θα πρέπει να αντιληφθεί η Τουρκία πως καλό είναι να δώσουμε όλοι τον καλύτερό μας εαυτό για να γίνει η ευρύτερη περιοχή μας χώρος καλής συνεργασίας, αρμονικής συνύπαρξης των λαών και ότι οι απειλές που κατά καιρούς εκστομίζονται δεν βοηθούν προς αυτή την κατεύθυνση.

Σε κάθε περίπτωση και ο Ελλαδικός και ο Κυπριακός Ελληνισμός είναι σε θέση, και το κάνουμε, να αναπτύξουν πολιτικές αποτρεπτικής ισχύος, όπως αυτές που αναπτύσσουμε, εφαρμόζουμε και επεξεργαζόμαστε, οι οποίες είναι σε θέση και να θωρακίσουν την άμυνα του Ελλαδικού και του Κυπριακού Ελληνισμού αλλά και να συμβάλλουν αποφασιστικά στην αποκατάσταση ενός πλαισίου αρμονικής συμβίωσης, ειρηνικής συνύπαρξης, συνεργασίας, ασφάλειας και σταθερότητας των λαών σε όλη την περιοχή, και μιλάω για τη νοτιοανατολική Μεσόγειο».