Σαμαράς προς Κινέζους: Ελάτε να επενδύσετε στην Ελλάδα
Την αισιοδοξία του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μιλώντας στην Κινέζικη Ακαδημία Επιστημών.
«Η Ελλάδα κερδίζει το στοίχημα», σημείωσε ο κ. Σαμαράς και κάλεσε τους Κινέζους επιχειρηματίες να επενδύσουν στη χώρα μας και να γίνουν μέρος του "ελληνικού success story".
«Η Ελλάδα κέρδισε ξανά την αξιοπιστία της κάτι που πέρυσι δεν ήταν καθόλου δεδομένο», τόνισε ο κ. Σαμαράς, διευκρινίζοντας πως αυτό αποδεικνύεται και από τη μείωση των spread και από τις εκτιμήσεις των αγορών.
Στην ομιλία του έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη μεγάλη ζημιά που έχει υποστεί η ελληνική οικονομία λόγω της κρίσης, στη μείωση του ΑΕΠ περίπου κατά 25% και την ιδιαίτερα υψηλή ανεργία που αγγίζει το 27% και στους νέους το 60%.
Ο πρωθυπουργός κάλεσε τους Κινέζους να έρθουν στην Ελλάδα, να θαυμάσουν τις ομορφιές της, αλλά και να επενδύσουν.
Ξέρω ότι η Κίνα επενδύει παντού είπε ο κ. Σαμαράς, και κάλεσε για επενδύσεις στη χώρα μας. Υπογράμμισε ότι, υπάρχει μεγάλο περιθώριο στον τομέα των υποδομών, στον τουρισμό, στην αξιοποίηση των αρχαιολογικών και ιστορικών μνημείων που διαθέτει άφθονα η χώρα μας, αλλά και στην επιστήμη και τη γνώση, καθώς η χώρα μας διαθέτει υψηλού επιπέδου ανθρώπινο δυναμικό με σπουδές στα καλύτερα πανεπιστήμια της Ελλάδας και της Δύσης.
Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι αναφέρθηκε σχεδόν σε όλες τις μεγάλες αποκρατικοποιήσεις που συγκεντρώνουν το κινεζικό ενδιαφέρον: Ελευθέριος Βενιζέλος και άλλα περιφερειακά αεροδρόμια, σιδηρόδρομους κλπ.
Αναφέρθηκε στον αρχαίο πολιτισμό που έχουν Ελλάδα και Κίνα και στην αίσθηση του ιστορικού χρόνου που μοιράζονται, ωστόσο, όπως σημείωσε, θέλει να επικεντρώσει στο κοινό μέλλον που μπορούν να χτίσουν οι δύο χώρες.
Μετά την ομιλία του ο κ. Σαμαράς και η ελληνική αποστολή ξεναγήθηκαν στην Απαγορευμένη Πόλη.
Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι στόχος της ελληνικής πλευράς, εκτός από την προσέλκυση επενδύσεων είναι και η αμοιβαία διπλωματική κατανόηση σε κορυφαία εθνικά θέματα όπως το Κυπριακό, το Σκοπιανό, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, τα βαλκανικά θέματα και ο καθορισμός της ΑΟΖ.
Στόχος του πρωθυπουργικού επιτελείου είναι να στεφθεί από επιτυχία το συγκεκριμένο ταξίδι με την αποδοχή πρόσκλησης στην Αθήνα προς την κινεζική ηγεσία.
Διαβάστε επίσης: