Τι ζήτησαν οι Κινέζοι από τον Α. Σαμαρά
Δεκτός με όλες τις τιμές έγινε ο Έλληνας πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς από τον Κινέζο ομόλογό του κ. Λι Κετσιάνγκ.
Στρατιωτικά αγήματα απέδωσαν τιμές στον Έλληνα πρωθυπουργό, που επισκέπτεται το Πεκίνο συνοδευόμενος από 60 επιχειρηματίες.
Οι δύο ηγέτες συζήτησαν όλο το φάσμα των ελληνοκινεζικών σχέσεων με έμφαση στην οικονομική συνεργασία ως βάση για τη διαμόρφωση μίας μακρόπνοης στρατηγικής σχέσης.
Ο Κινέζος πρωθυπουργός έκανε λόγο για συγκεκριμένα πεδία επενδύσεων που ενδιαφέρεται η χώρα του. Το επιχειρηματικό ενδιαφέρον από την πλευρά της Κίνας εστιάζεται στην επέκταση της δραστηριοποίησης της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά, στο ενδεχόμενο να επενδύσουν οι Κινέζοι στους ελληνικούς σιδηροδρόμους, αλλά και στο ενδιαφέρον για άλλα λιμάνια και αεροδρόμια της χώρας.
Κυβερνητικές πηγές εξέφραζαν ικανοποίηση και σημείωναν ότι είναι ένα καλά προετοιμασμένο ταξίδι, καθώς υπήρχε επικοινωνία και ανταλλαγή απόψεων με Κινέζους αξιωματούχους για συγκεκριμένους τομείς εδώ και αρκετό καιρό.
Μάλιστα ο Κινέζος πρέσβης Du Qiwenm είχε δώσει το πρώτο στίγμα των προθέσεων της κινεζικής ηγεσίας. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Κινέζου διπλωμάτη, το Πεκίνο είχε εκφράσει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για εξαγωγές, ιδιαίτερα για προϊόντα όπως το ελαιόλαδο, το κρασί, τα γουναρικά Καστοριάς, μαρμάρου αλλά φυσικά και στο πεδίο του τουρισμού, όπου υπάρχουν σημαντικές δυνατότητες.
Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι στόχος της ελληνικής πλευράς, εκτός από την προσέλκυση επενδύσεων είναι και η αμοιβαία διπλωματική κατανόηση σε κορυφαία εθνικά θέματα όπως το Κυπριακό, το Σκοπιανό, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, τα βαλκανικά θέματα και ο καθορισμός της ΑΟΖ.
Στόχος του πρωθυπουργικού επιτελείου είναι να στεφθεί από επιτυχία το συγκεκριμένο ταξίδι με την αποδοχή πρόσκλησης στην Αθήνα προς την κινεζική ηγεσία.
Το βράδυ (ώρα Κίνας) ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τους Έλληνες επιχειρηματίες που τον συνοδεύουν στην επίσκεψή του.