Βενιζέλος: Εάν ανέβει η χώρα θα ανέβει και το ΠΑΣΟΚ ξανά

Συνέντευξη παραχώρησε τον τηλεοπτικό σταθμό «VOICE OF AMERICA» ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Αμερική και στο περιθώριο της ομιλίας που παραχώρησε για την κρίση στην Ευρωζώνη.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το εάν πιστεύει ότι η Ευρώπη είναι έτοιμη για έναν διάλογο και πέραν των ορίων της τόσο για την αντιμετώπιση της κρίσης όσο και για την διαδικασία της ενσωμάτωσης στην Ευρώπη, ο Ευάγγελος Βενιζέλος απάντησε: «Είναι απολύτως αναγκαίο για την Ευρώπη να ανοίξει ξανά την πολιτική συζήτηση, γιατί δεν μπορεί να κάνουμε μόνο βήματα στη διαχείριση της κρίσης και μάλιστα της δημοσιονομικής και της χρηματοοικονομικής κρίσης, χωρίς να βλέπουμε τι γίνεται πολιτικά, τι γίνεται από πλευράς κοινωνικής συνοχής, χωρίς να βλέπουμε τις αντιδράσεις των ευρωπαϊκών κοινωνιών. Έχει διαμορφωθεί μετά από χρόνια σκληρής πολιτικής στην ευρωζώνη, σε πολλές χώρες της ευρωζώνης, ένα μεγάλο κύμα ευρωσκεπτικισμού. Άρα πρέπει να πολιτικοποιήσουμε και πάλι την πανευρωπαϊκή συζήτηση για το μέλλον της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Δεν μπορούμε να αφήσουμε απ' έξω κανένα επίπεδο. Ούτε το πολιτικό, ούτε το κοινωνικό, ούτε το πολιτιστικό, ούτε το θεσμικό. Βεβαίως ο σκληρός πυρήνας είναι πάντα τα οικονομικά, τα δημοσιονομικά, τραπεζικά και χρηματοοικονομικά θέματα. Αυτό όμως δεν αρκεί. Πρέπει να διατηρήσουμε την ιστορική φυσιογνωμία της Ευρώπης και πρέπει πάντα να λαμβάνουμε υπόψη ότι ό,τι συμβαίνει στην Ευρώπη επιδρά στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ότι υπάρχει ένας ευρωατλαντικός άξονας. Αυτή είναι η ιστορική πραγματικότητα μετά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο και βεβαίως μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Όπως το πρόβλημα της ευρωπαϊκής ασφάλειας είναι ευρωατλαντικό, έτσι και το πρόβλημα της ευρωπαϊκής οικονομικής ασφάλειας είναι ευρωατλαντικό».

Σε ερώτηση για το εάν βλέπει μία Ευρώπη δύο ταχυτήτων Βορρά – Νότου, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απάντησε: «Τώρα υπάρχει Ευρώπη δύο ταχυτήτων. Τώρα υπάρχει ο σκληρός πυρήνας της ευρωζώνης. Είναι οι χώρες που είναι ενάρετες δημοσιονομικά. Και υπάρχει και η περιφέρεια των «άσωτων» –εντός εισαγωγικών- χωρών που είναι αναγκασμένες να ενταχθούν σε προγράμματα προσαρμογής, γιατί έχουν υψηλά ελλείμματα, γιατί έχουν πολύ μεγάλο και δύσπιστο δημόσιο χρέος, επειδή έχουν διαρθρωτικά ελλείμματα σε σχέση με την ανταγωνιστικότητά τους. Αυτός ο διαχωρισμός όχι απλώς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά της ευρωζώνης σε δυο ομάδες: σκληρό πυρήνα και περιφέρεια, πρέπει να ξεπεραστεί. Υπάρχει και ο διαχωρισμός ανάμεσα στις 17 χώρες της ευρωζώνης και τις 27 τώρα 28 με την Κροατία, της ευρωζώνης.

Άρα πρέπει να αποφύγουμε ακριβώς την Ευρώπη των δυο ταχυτήτων. Χρειάζεται μια πολιτική αντιπρόταση. Πολλοί μιλούν για το νότο. Ο νότος είναι η περιφέρεια, είναι οι χώρες που έχουν προβλήματα και είναι σε προγράμματα προσαρμογής. Δεν μπορούν από μόνες τους οι χώρες αυτές. Ο νότος επίσης δεν είναι γεωγραφικός. Είναι οικονομικός και πολιτικός. Πρέπει να δούμε μήπως ο ιδεολογικός νότος, δηλαδή οι προοδευτικές δυνάμεις, η σοσιαλδημοκρατία στην Ευρώπη μπορεί να δώσει μια άλλη πρόταση. Αυτό είναι το καθήκον του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος. Αυτό θα συζητήσουμε στη Λειψία την επόμενη εβδομάδα οι ηγέτες των σοσιαλιστικών κομμάτων και αυτό θα είναι και το αντικείμενο της προεκλογικής αντιπαράθεσης ενόψει των εκλογών για το νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε ένα χρόνο, το Μάιο του 2014».

Στην ερώτηση, εάν η προσέγγισή του αποτελεί πολιτική ΠΑΣΟΚ, απάντησε: «Όχι μόνο. Πιστεύω ότι είναι η πολιτική επιλογή των Ευρωπαίων σοσιαλιστών και δημοκρατών. Είχαμε την ευκαιρία πριν από λίγες μέρες στην επέτειο της διακήρυξης Σουμάν για τη συγκρότηση του πρώτου πυρήνα της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ανθρακα και Χαλυβα, να παρουσιάσουμε όλα τα σοσιαλιστικά κόμματα στην Ευρώπη, οι ηγέτες όλων των κομμάτων μια κοινή διακήρυξη, η οποία κινείται λίγο πολύ σε αυτό το πλαίσιο. Αναδεικνύει την ανάγκη να μιλήσουμε ξανά για κοινωνική συνοχή, για δημοκρατία στην Ευρώπη, για συμμετοχή των Ευρωπαίων πολιτών, για πιο ισορροπημένες και δίκαιες σχέσεις μεταξύ ισότιμων κρατών μελών. Γιατί τώρα έχουμε δανειστές και δανειζόμενους. Έχουμε καλούς και κακούς».

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου για το πώς βλέπει την πορεία του ΠΑΣΟΚ από εδώ και πέρα στην Ελλάδα, απάντησε: «Το ΠΑΣΟΚ ιστορικά έχει ταυτιστεί με τα καλά και τα κακά των τελευταίων 40 ετών, της περιόδου της μεταπολίτευσης και είναι πολιτικό θύμα της κρίσης, γιατί οι ευθύνες δεν κατανεμήθηκαν δίκαια σε σχέση με αυτό που έχει γίνει, αλλά έπεσαν όλες πάνω σε εμάς που έτυχε να διαχειριστούμε την περίοδο της κρίσης και την περίοδο της ένταξης στο πρόγραμμα προσαρμογής. Τώρα για μας μία λύση υπάρχει. Η σταθερότητα, η ολοκλήρωση της προσπάθειας, η άνοδος της χώρας ,να γίνει η Ελλάδα μια πετυχημένη ιστορία. Αυτό είναι ανάγκη για την κοινωνία μας, ανάγκη για την Ευρώπη, ανάγκη για τον ευρωατλαντικό άξονα. Έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία να πιστέψουμε ότι η χώρα θα ανέβει. Εάν ανέβει η χώρα, θα ανέβει και το ΠΑΣΟΚ ξανά».