Ποδηματά:Πρέπει να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών στην Ευρώπη
Κατά τη διάρκεια συζήτησης ενόψει της αυριανής συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με κεντρικό θέμα την καταπολέμηση της φορολογικής απάτης και της φοροδιαφυγής, παρουσία του αρμοδίου Επιτρόπου Φορολογικών Υποθέσεων, κ. Algirdas Semeta και της προεδρεύουσας του Συμβουλίου, Υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ιρλανδίας, Lucinda Creighton, η κυρία Ποδηματά επεσήμανε μεταξύ άλλων τα εξής:
«Είναι αναμφισβήτητα θετικό ότι η φοροδιαφυγή και η φοροαποφυγή είναι κεντρικά ζητήματα στην ημερήσια διάταξη του Συμβουλίου, αρκεί να μην μείνουμε για ακόμη μία φορά στα λόγια και στη διακήρυξη καλών προθέσεων, αλλά να προχωρήσουμε σε συγκεκριμένες και δεσμευτικές αποφάσεις, διασφαλίζοντας τη μέγιστη δυνατή συνέργια και αποτελεσματικότητα σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Η εκροή μεγάλων καταθέσεων από εισοδήματα αμφιβόλου νομιμότητας - τόνισε χαρακτηριστικά η κυρία Ποδηματά - το ξέπλυμα χρήματος, οι φορολογικοί παράδεισοι, η επιθετική φορολόγηση είναι τεράστια ζητήματα που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνον εθνικά».
Η Αντιπρόεδρος του ΕΚ αναφέρθηκε στην Ελλάδα υπογραμμίζοντας ότι «στην χώρα μου που εφαρμόζει τα τελευταία τρία χρόνια ένα πολύ σκληρό πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, όπως και σε άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες, που δοκιμάζονται από την ύφεση, με τεράστια ποσοστά ανεργίας και δραστική μείωση των εισοδημάτων κυρίως των συνεπών φορολογουμένων, η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής είναι κλειδί για την επιτυχή έξοδο από την κρίση. Επιτρέψτε μου να σας πω κύριε Επίτροπε, ότι τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής θα είχαν πολύ μεγαλύτερη κοινωνική αποδοχή, εάν η Τρόικα έθετε κατά απόλυτη προτεραιότητα, με συγκεκριμένους και δεσμευτικούς στόχους, την καταπολέμηση της φορολογικής απάτης και την πάταξη της φοροδιαφυγής αντί για οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων».
Καταλήγοντας η κυρία Ποδηματά κάλεσε τον κύριο Semeta να μεταφέρει στους Αρχηγούς Κρατών και Κυβερνήσεων το μήνυμα ότι «η εξάπλωση του ευρωσκεπτικισμού, του αντικοινοβουλευτισμού, των αντισυστημικών μορφωμάτων και κομμάτων έχουν να κάνουν και με το διευρυνόμενο αίσθημα απογοήτευσης και αδικίας, σε εκτενέστατα τμήματα πολιτών και πάλι κυρίως συνεπών φορολογουμένων. Η βιωσιμότητα του Ευρωπαϊκού Σχεδίου - κατέληξε - περνάει μέσα από την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολιτών και αυτή δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς αίσθημα δικαιοσύνης και κυρίως φορολογικής δικαιοσύνης».